Rodzina już nie chce patrzeć na mielone. Teraz robię je w każdą niedzielę

Doskonale smakują bez żadnych dodatków, jak i w sosie. Te proste w przygotowaniu kotleciki biją na głowę klasyczne mielone, a także schabowe.

Znudziły ci się tradycyjne kotlety i szukasz sposobu na urozmaicenie niedzielnego obiadu? Doskonale się składa, bo znamy przepis, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie, jak i gościom.

Co zamiast mielonych? Wypróbuj przepis na frykadelki

Frykadelki robi się nieco dłużej niż zwykłe mielone, ale przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Z podanych proporcji możemy przyrządzić 6 do 8 sztuk. Do przygotowania kotletów będą potrzebne następujące składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej zmielonej,
  • 1 bułkę pszenną,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g boczku wędzonego w plasterkach,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • mąka pszenna do obtoczenia.

Jak zrobić frykadelki wieprzowe? Prosty pomysł na obiad krok po kroku

Zaczynamy od namoczenia bułki pszennej w wodzie. Gdy dobrze nasiąknie, to wyciskamy z niej nadmiar wody i wrzucamy do miski. Następnie dorzucamy mięso mielone, bułkę tartą, czosnek i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, a później dzielimy na 6 większych lub 8 mniejszych części. Formujemy kotlety w placki i na każdy z nich nakładamy na brzeg cebulę pokrojoną w kostkę oraz plasterek boczku. Zwijamy mięso jak roladę, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Jeśli chcemy zrobić kotlety w sosie, to możemy przełożyć usmażone mięso do garnka i zalać je dwiema szklankami bulionu i dusić pod przykryciem około 20 minut. Wyjmujemy mięso i mamy doskonałą bazę do dalszego przygotowania sosu np. pieczarkowego.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo