Tak kremowej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Dodajcie ten składnik i rozkoszujcie się smakiem

Jajecznica ze szczypiorkiem to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych w Polsce. Sposobów przygotowania potrawy jest bardzo dużo, a praktycznie w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Oprócz szczypiorku najczęściej dodajemy kiełbasę, warzywa lub grzyby. Okazuje się, że jeszcze jeden składnik nada potrawie przyjemnej dla podniebienia konsystencji.

Jajecznica smakuje najlepiej, gdy przygotowana jest ze świeżych wiejskich jajek usmażonych na maśle. Choć wykorzystujemy wiele dodatków, mało kto dodaje do jajecznicy serek śmietankowy. Z nabiału  najczęściej wybieramy sery żółte lub parmezan. Warto wypróbować nowy sposób przygotowania potrawy, która dzięki temu jednemu składnikowi zyska ciekawą konsystencję. Jak zrobić jajecznicę z serkiem ricotta?

Sprawdź: Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!

Jak zrobić jajecznicę? Dodaj serek ricotta, a rozpłynie się w ustach

Jak przygotować jajecznicę z serkiem ricotta? Mało kto zdaje sobie sprawę, że to bardzo łatwe. Oprócz serka będziesz potrzebować podstawowych składników. Nie zapomnij też o dodatkach, które są twoimi ulubionymi. Dzięki nim potrawa nabierze jeszcze lepszego smaku.

Sprawdź: Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze

Jajecznica z serkiem ricotta. Potrzebujesz tylko kilku składników

Składniki:

  • kilka jajek;
  • kilka łyżek ricotty lub innego serka śmietankowego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • masło do smażenia;
  • ulubione dodatki (pieczarki, szczypiorek, ogórek, pomidor itp.);
  • kilka kromek chleba.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miseczki i energicznie je roztrzep.
  2. Dodaj do jajek serek śmietankowy lub ricottę i ponownie rozmieszaj aż do połączenia się go z jajkami.
  3. Wyłóż masło na patelnię, rozgrzej ją, rozpuść tłuszcz i wlej masę jajek z serkiem.
  4. Smaż jajecznicę na wolnym ogniu, aż jajka się zetną.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Dodaj ulubione dodatki (mogą być wcześniej podsmażone) i zdejmij jajecznicę z ognia.
  7. Podpiecz grzanki na suchej patelni lub w piekarniku.
  8. Wyłóż jajecznicę na grzanki i rozkoszuj się smakiem.

Sprawdź: Zerwij pędy czosnku i dodaj do tych potraw. Goście spytają, czym jest sekretny składnik

Turystyka

Cicha strefa bez dziecka w samolocie?

Kilka dni temu media związane z podróżami obiegła informacja, że kolejne linie lotnicze wprowadziły na pokładzie swoich samolotów tak zwane strefy bez dzieci. Tego typu rozwiązania można już spotkać w kilku...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general