Zamień mąkę w gofrach na jeden składnik. Są zdrowsze i będziesz je jeść bez wyrzutów sumienia

Wielu z nas lubi gofry, które kojarzą się zazwyczaj z latem. Choć pyszne, często mają też wiele kalorii. Okazuje się jednak, że deser może być bardzo zdrowy i odżywczy dla urody. Wystarczy, że dodasz do niego jeden składnik. Jak zrobić zdrowe gofry? Podpowiadamy.

Czy gofry są dietetyczne? Zazwyczaj nie, co nie znaczy, że nie mogą takie być. Wystarczy, że podczas przygotowywania ciasta dodasz siemię lniane zamiast białej mąki. Ciasto będzie tak chrupiące i smaczne, że niejeden smakosz poprosi o przepis. Jak je przygotować?

Sprawdź: Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone

Co dać do gofrów? Sprawdzi się siemię lniane

Okazuje się, że w przygotowaniu gofrów z siemienia lnianego nie ma nic trudnego. W pierwszej kolejności zmiksuj ziarna lnu i połącz je z wodą. Zrób to w proporcji 1:1, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw solą, cukrem lub innymi przyprawami tak, jak lubisz. Później odczekaj około kwadransa, posmaruj gofrownicę odrobiną tłuszczu, rozprowadź ciasto i smaż pod przykryciem przez kilkanaście minut. Co istotne, zakupiony len powinien być w całych nasionach, a nie zmielony. Jeśli rozdrobnisz go dopiero przed zrobieniem gofrów, będą one o wiele zdrowsze.

Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Co robić z siemienia lnianego? Są też inne możliwości

Okazuje się, że z siemienia lnianego możesz przygotować nie tylko gofry. Świetnym pomysłem są też krakersy, które idealnie nadadzą się do chrupania podczas oglądania wieczornego filmu. Zastąp nimi tłuste chipsy. To zdrowsza alternatywa przekąski, która nie dość, że jest smaczna, to jeszcze bardzo zdrowa. Proces przygotowania krakersów jest bardzo podobny, jak w przypadku gofrów. Zmiel jedną szklankę ziaren, zmieszaj ją z połową szklanki wody, dodaj przyprawy i ulubione dodatki (na przykład sezam, słonecznik i suszone zioła) i nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Później rozsmaruj masę na papierze do pieczenia, by utworzyć cienki placek. Upiecz, a gdy ostygnie pokrój na małe krakersy. Podawaj same lub z ulubionymi sosami i dipami.

Sprawdź: Jak pić siemię lniane? Rano czy wieczorem? Pora ma większe znaczenie niż ci się wydaje

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo