Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Oszczędność czasu czy koszmar dla smaku?

Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Domowe wypieki na tłusty czwartek smakują dużo lepiej niż kupione w piekarni, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Na całe szczęście istnieje metoda, dzięki której nie będziesz musiała przygotowywać pysznych pączków na ostatnią chwilę. Część pracy wykonasz już w środę, dzięki czemu w czwartek podasz na stół smaczne, ciepłe pączki, nawet jeżeli nie dysponujesz zbyt dużą ilością wolnego czasu.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Drożdżowe ciasto na pączki można przygotować dzień wcześniej. Musi ono jednak pozostać na noc w lodówce.
  • Przechowywanie ciasta w lodówce nie wpłynie na finalny smak pączków.
  • Ciasto na pączki powinno rosnąć w cieple przez około 30-45 minut.
  • Najczęstszą przyczyną tego, że ciasto drożdżowe nie rośnie jest niewłaściwa temperatura składników.

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek na stałe zapisał się w polskiej tradycji. I bardzo dobrze, bo dzień, w którym bez wyrzutów sumienia możemy zajadać się pysznymi pączkami i doskonałymi faworkami należy do najsmaczniejszych w roku. O tym, jak bardzo Polki i Polacy są przywiązani do zwyczajów rządzących ostatnim czwartkiem przed wielkim postem, świadczą coroczne kolejki przed piekarniami i cukierniami. A może warto przywołać tradycję naszych babć i usmażyć pączki samodzielnie? To dość czasochłonne, ale prace nad domowymi specjałami spokojnie podzielimy na dwa dni. Smak domowych pączków z całą pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich członków rodziny, a dorosłym domownikom przypomni słodkie dzieciństwo. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Jak długo rośnie ciasto na pączki? Czy można włożyć ciasto na pączki do lodówki na noc?

Czy ciasto drożdżowe może leżeć całą noc? To pytanie jest o tyle zasadne, że wiele osób nie znajdzie czasu na to, by w tłusty czwartek przygotować domowe rarytasy od A-Z. Rozłożenie pracy na dwa dni może znacząco przyspieszyć ten proces.

Ciasto na pączki wyrasta w dwóch etapach. Pierwszy raz należy odstawić je do wyrośnięcia po wyrobieniu i zagnieceniu go z masłem i spirytusem. Po wykonaniu wszystkich czynności, gotową masę musisz przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do ciepłego miejsca na około 60-90 minut. Przykrywanie ciasta nie jest absolutnie konieczne, niemniej jednak warto to zrobić. Brak nakrycia sprawi, że drożdżowa masa będzie rosnąć dłużej. 

Po tym etapie możesz przystąpić do wycinania krążków, z których usmażysz pyszne, domowe pączki. Nie wrzucaj ich od razu do oleju. Gdy już nadasz masie pożądany kształt, ponownie przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej 30-45 minut

Czy ciasto na paczki może rosnąć całą noc?

Sam proces smażenia pączków to kwestia kilku chwil. Najbardziej czasochłonnym etapem prac jest wyrabianie i zagniatanie ciasta, tym bardziej, że trzeba mu dać czas na wyrośnięcie. Mając na głowie obowiązki zawodowe i sprawy rodzinne, trudno jest znaleźć czas na przygotowanie pączków w tłusty czwartek. W tym miejscu pojawia się jednak pytanie – czy ciasto drożdżowe można zrobić dzień wcześniej? Jeżeli lwią część pracy uda się wykonać w środę wieczorem, czwartkowe smażenie pączków będzie znacznie łatwiejsze, a rodzina będzie mogła cieszyć się wyśmienitym smakiem domowych rarytasów. Mamy dla was dobrą wiadomość – drożdżowe ciasto na pączki spokojnie można przygotować dzień wcześniej! Jest jednak jeden warunek. Ciasto na pączki w lodówce – niska temperatura jest twoim sprzymierzeńcem.

Jeżeli zastanawiasz się, czy ciasto na pączki może leżeć całą noc, odpowiadamy – tak, ale nie w temperaturze pokojowej. W takich warunkach masa oklapnie i następnego dnia nie będzie się już do niczego nadawać. Jeżeli ciasto na pączki zamierzasz przygotować dzień wcześniej, koniecznie przygotuj odpowiednią ilość wolnego miejsca w lodówce. Zamknij masę w pojemniku, ale nieco większym niż jej objętość. Na drugi dzień, ciasto będzie już gotowe do smażenia, ale uwaga – daj mu czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Ponownie, przykryj masę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią temperaturę, będziesz mogła przystąpić do smażenia. 

Jak przechowywanie ciasta w lodówce wpływa na finalny smak pączków? Jeżeli przygotujesz je z zachowaniem właściwych proporcji poszczególnych składników, żadne różnice nie będą dostrzegalne. Na stół podasz ciepłe, miękkie w środku pączki, których smak przebije wszystkie gotowe produkty, nawet te z najlepszej piekarni, tym bardziej, że przygotowując je samodzielnie, będziesz mogła użyć dokładnie takiego nadzienia, jakie ty i twoi bliscy lubicie najbardziej. Gwarantujemy, że unoszący się w całym domu zapach dopiero co usmażonych pączków, pozostanie w pamięci twoich pociech na bardzo długo, zresztą podobnie jak ich wyśmienity smak, tak bardzo różny od smaku gotowych wyrobów. 

Ile powinno rosnąć ciasto na pączki?

Po wyrobieniu ciasta, należy je wyrobić. Na tym etapie dodajemy do masy ostudzone masło i spirytus. Teraz pozostaje ci przykryć je czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Na jak długo? Ciasto powinno leżakować w cieple przez około 60-90 minut. Gdy znacznie zwiększy swoją objętość, będzie gotowe, a ty będziesz mogła przystąpić do dalszych prac. Po wygnieceniu z masy wszystkich pęcherzy powietrza i rozpłaszczeniu ciasta na placek, przystąp do wycinania kółek. Rozłożone na stolnicy i przykryte czystą ściereczką krążki powinny leżeć w ciepłym miejscu przez około 30-45 minut.  

Rodzice pytają, czy można zrobić ciasto na pączki dzień wcześniej

Dlaczego ciasto na pączki nie rośnie?

Najczęstszą tego przyczyną jest niewłaściwa temperatura składników. Pamiętaj, zanim przystąpisz do wyrabiania ciasta, wyjmij wszystkie składniki z lodówki i pozwól im ogrzać się w temperaturze pokojowej. Kolejną przyczyną problemów z wyrastaniem ciasta na pączki jest zbyt wysoka temperatura mleka lub masła. Pamiętaj, przed dodaniem tych składników do ciasta, należy je przestudzić. Inną możliwą przyczyną jest błąd w proporcji poszczególnych składników lub zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, w którym ciasto ma wyrosnąć. Jeżeli ciasto na pączki nie chce rosnąć, można spróbować je uratować. Wystarczy tylko zagotować wodę w dużym garnku, położyć na nim przykrywkę dnem do góry, ułożyć na niej ciasto i przykryć ściereczką. 

Czy ciasto na pączki można włożyć do lodówki?

Tak, ciasto można przechować w lodówce.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Rozrywka

9 Księżniczek Disneya w roli mamy

Isaiah Keith Stephens na swoim Instagramie nazwał siebie Disney Mashup Guy. Nic więc dziwnego, że magazyn Cosmopolitan z okazji Dnia Matki poprosił go o przygotowanie grafik przedstawiających księżniczki (i jedną...

Czytaj dalej →
Suknie Ślubne

Suknia ślubna

Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general