Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić “oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe bez zawijania w kapustę? Poznaj przepis na oszukane gołąbki!
- Gołąbki "oszukane" to potrawa, w której zamiast owijać zmielone mięso w liście kapusty, poszatkowaną kapustę łączysz z mięsem i z tej masy przygotowujesz kotleciki.
- Gołąbki bez zawijania można ugotować w sosie pomidorowym, dusić na patelni lub upiec w piekarniku.
- Gołąbki bez zawijania oszczędzają czas i są łatwiejsze do przygotowania szczególnie dla początkującej kucharki.
Szybkie gołąbki
Szybkie gołąbki, inaczej zwane gołąbkami bez zawijania są prostszym przepisem niż tradycyjne gołąbki zawijane w kapustę. Pomija się tutaj etap parzenia kapusty i oddzielania, w efekcie czego wykonanie potrawy trwa krócej. Sos pomidorowy przygotowuje się taki sam jak do tradycyjnej wersji dania. To doskonały przepis na gołąbki na szybko!
Zobacz także: Jaka kapusta na gołąbki? Czy jest specjalna kapusta na gołąbki?
Oszukane gołąbki bez zawijania – przepis
Oto przepis na oszukane gołąbki w sosie pomidorowym:
Składniki na gołąbki
- 800 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa np. bardziej chudego
- 800 g kapusty (około pół główki) – młoda lub stara + łyżeczka soli
- 2 średnie cebule – 250 g
- 3 łyżki oleju do usmażenia cebuli
- 1 średnie jajko
- 100 g suchego ryżu – niecałe pół szklanki
- garść koperku
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- dodatkowo: olej do podsmażenia kotletów gołąbkowych
Składniki na sos pomidorowy
- 1,5 l esencjonalnego bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- płaska łyżka mąki pszennej
Wykonanie: najpierw zmiel mięso w maszynce do mielenia, od kapusty oddziel i wyrzuć brzydkie liście a resztę bardzo dokładnie i drobno poszatkuj. Poszatkowaną kapustę zasyp łyżeczką soli, ugnieć i odstaw na bok na 20 minut. Po upływie tego czasu odciśnij kapustę z wody i odciśniętą przełóż do mięsa.Ugotuj ryż i odsącz go z wody. Przygotuj patelnię ze średnio grubym dnem, wylej na nią olej i podsmażaj pokrojoną cebulę około 10 minut. Do miski z mięsem i kapustą dodaj tez ryż, cebulkę, wbij jedno jajko, wsyp po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj masę i następnie formuj z niej kotlety, które podsmażysz po 1 minucie na stronę na patelni z grubym dnem.Możesz gotować te kotleciki przez ok 35 minut i podać jako gołąbki bez zawijania bez sosu.
W przypadku przygotowywania z sosem: do dużego garnka wlej 1,5 l bulionu, do którego dodaj pół szklanki przecieru pomidorowego i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz gaz i do przygotowanego sosu wkładaj uformowane kotleciki, całość gotuj przez około 35 minut. Sos możesz na koniec zagęścić łyżką mąki pszennej. teraz znasz już przepis na szybkie gołąbki bez zawijania – pomysł na gołąbki bez zawijania z ryżem!
Zobacz też: Ile gotować gołąbki?
Oszukane gołąbki bez zawijania z piekarnika
W celu przygotowania gołąbków oszukanych z piekarnika, kotleciki gołąbkowe po podsmażeniu na patelni, włóż do żaroodpornego naczynia i zalej sosem. Naczynie z gołąbkami umieść na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz około 35 minut. Na gołąbki bez zawijania znajdziesz liczne przepisy w Internecie!
Gołąbki bez zawijania – Thermomix
Jak przygotować oszukane gołąbki z kapustą w Thermomixie? Przepis na gołąbki bez zawijania z wykorzystaniem Thermomixu jest prosty. Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojoną cebulę oraz kapustę i partiami siekamy ją czas 15s/obr.6. Dodajemy mięso mielone, ryż, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko za pomocą kopystki dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3-4. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je na patelni (można je obtoczyć w bułce tartej).
Z kolei sos za pomocą tego urządzenia przygotujesz w następujący sposób: do naczynia Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15s/obr.5, następnie wlewamy olej i dusimy czas 4 min/temp.100 stopni/obr.2, potem wlewamy pomidory (z puszki z pomidorami w zalewie), gorący bulion i miksujemy wszystko na gładki sos czas 30s/obr.10.
Ostatnim etapem zrobienia gołąbków na szybko będzie umieszczenie ich w żaroodpornym naczyniu, zalanie sosem i pieczenie w temperaturze 180 C przez 35 minut.
Zobacz także: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Gołąbki bez zawijania na patelni
Możesz także przygotować oszukane gołąbki z kapustą, wykorzystując do tego celu wyłącznie patelnię. Wykonanie jest następujące: na patelni połącz ze sobą cebulę oraz poszatkowaną kapustę, zalej bulionem (200 ml) i duś pod przykrywką około 20 minut. Przed zdjęciem z palnika posól. Do zmielonego mięsa dodaj ugotowany wcześniej ryż i przygotowaną kapustę z cebulką, przypraw do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj małe gołąbki, podsmaż je na patelni, następnie zalej sosem pomidorowym i ponownie duś pod przykryciem około 20 minut. Smacznego!
Rodzice pytają o oszukane gołąbki bez zawijania:
Trzeba mieć dobrej jakości mielone mięso, ugotowany ryż, kapustę młodą lub starą, cebulkę, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Po dokładny przepis zajrzyj powyżej!
Kluczową sprawą jest dokładne poszatkowanie kapusty, następnie wymieszanie ze zmielonym mięsem i ugotowanym ryżem oraz podsmażoną cebulką. Później formujemy kotleciki, które podsmażamy na patelni po ok. 1 minutę na stronę i gotujemy we wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Na same kotleciki warto położyć świeży koperek. Gołąbki najczęściej podajemy z ziemniakami albo kopytkami, pasować też będzie kasza gryczana.
Gołąbki te pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Co na drugie śniadanie do szkoły?
Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...
Czytaj dalej →Tort urodzinowy dla dziecka: pysznie i… zdrowo!
Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną...
Czytaj dalej →Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Zrobienie tego sernika na zimno z serków homogenizowanych zajmie Ci dosłownie 10 minut, do których musisz doliczyć jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie galaretek. Dzieciaki uwielbiają ten deser! Do dzieła więc! Sernik...
Czytaj dalej →Tort na roczek
Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku...
Czytaj dalej →Co zamiast kwiatów na wesele?
Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...
Czytaj dalej →Przygotowania do ślubu – od czego zacząć?
Zaręczyliście się, powiadomiliście o tym fakcie rodzinę i co dalej? Od czego zacząć przygotowania do ślubu? Co jest ważne, a co mniej? Zobaczcie! Wbrew pozorom przygotowania do ślubu nie są łatwe....
Czytaj dalej →Jaki prezent zrobić świadkom na weselu?
Wesele to bardzo stresujący moment. Nie tylko młoda para ma dużo spraw na głowie, ale również i świadkowie wkładają mnóstwo swojej pracy, aby każdy element przyjęcia był jak najdokładniej dopracowany....
Czytaj dalej →