Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Nie ulega wątpliwości, że w tradycyjnej polskiej kuchni ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Przygotowujemy je w różnych postaciach i każda z nich ma swoich wiernych fanów. Jednym z najpopularniejszych przysmaków są placki ziemniaczane. Ich zaletą jest nie tylko przepyszny smak, ale także łatwość przygotowania. Można je podawać na słodko, na słono lub bez dodatków, w zależności od osobistych preferencji. Wszyscy ich wielbiciele zgadzają się jednak, jak ważna jest panierka. Sprawdź, co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące.

Jak zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane?

Chociaż pozornie przepis na placki ziemniaczane nie wydaje się specjalnie skomplikowany, to jednak nie zawsze – mimo starań – osiągamy zamierzony efekt. Dla fanów tego specjału liczy się bowiem nie tylko pyszny smak, ale także odpowiednia chrupkość, której czasami nie udaje się uzyskać. Nie każdy ma świadomość, że przygotowanie idealnych placków zaczyna się już w momencie wybrania składników. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się stare ziemniaki, należące do odmian mączystych ze względu na dużą zawartość skrobii i niewielką ilość wody. Dzięki temu masa startych kartofli będzie miała bardziej zwartą konsystencję i nie będzie konieczne dodawanie większych ilości mąki. Jej nadmiar może spowodować, że placki wyjdą twarde i niesmczne.

Co ciekawe, na poziom chrupkości ma wpływ również sposób ścierania ziemniaków. Im grubszych oczek na tarce użyjemy, tym mniej wody wytrąci się podczas całego procesu. Dzięki czemu znów ograniczymy ilość dodatku mąki, a starte duże kawałki usmażą się bardziej na chrupiąco.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Kluczem do uzyskania chrupiących placków ziemniaczanych jest jednak przede wszystkim odpowiedni sposób smażenia. Najlepiej robić to na patelni o grubym dnie, ponieważ olej na niej rozgrzewa się równomiernie. Pamiętajmy również, że olej powinien osiągnąć wystarczająco wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić, należy umieścić na patelni odrobinę ciasta – delikatnie przyrumienione brzegi i skwierczący olej będą oznaką, że temperatura jest optymalna.

Szczególnie polecane do smażenia placków ziemniaczanych są oleje roślinne, np. rzepakowy czy słonecznikowy. Autorzy przepisów przestrzegają, że nie powinno być go na patelni zbyt dużo, ponieważ masa ziemniaczana wchłonie jego nadmiar, co również spowoduje mniejszą kruchość. Po usmażeniu warto dodatkowo odsączyć placki z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego – wystarczy je na nim wyłożyć, ale lepiej nie przykrywać, aby mogły spokojnie odparować.

Sprawdź: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Placki ziemniaczane smaży się zazwyczaj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na każdej ze stron. Pamiętajmy, że ilość oleju musi być optymalna. Jeśli będzie go za mało placki rzeczywiście będą bardziej chrupiące, ponieważ zwyczajnie się przypalą. Należy zatem cały czas uważnie kontrolować to, co dzieje się na patelni. Najlepiej smażyć niewielkie i niezbyt grube porcje.

Zobacz: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?

Rodzice pytają o chrupiący placek ziemniaczany

Ile smażyć placki ziemniaczane?

Placki smażymy przez około 3-4 minuty po każdej stronie.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Na poziom chrupkości placków wpływa dobór odpowiednich ziemniaków – najlepiej nadają się odmiany mączyste. Dobrze jest również ścierać kartofle na tarce o grubszych oczkach. Kluczowy jest jednak sposób smażenia – na patelni o grubym dnie i na dobrze rozgrzanym oleju. Dodatkowo warto także po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Co dodać do placków ziemniaczanych?

Każdy ma własne preferencje dotyczące dodatków do placków ziemniaczanych. Oczywiście najbezpieczniejsze będą przyprawy – pieprz i sól. Niektórzy dodają również rozmaite warzywa, np. pokrojoną cebulę, marchew oraz wędzoną paprykę. Część przepisów sugeruje dodanie do ciasta pół łyżki spirytusu, aby placki w czasie smażenie nie wchłonęły za dużo tłuszczu.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Rodzice

Kalendarz szczepień + analiza SWOT

We wpisie o wizycie pielęgniarki środowiskowej wspomniałem o szczepieniach dla niemowląt i wyborze programu, który nas czeka.   Trzy programy szczepień dla dzieci W czasie swojej wizyty pielęgniarka pokazała nam...

Czytaj dalej →
Atrakcje weselne

Prezenty dla gości weselnych

Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Sala weselna

Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general