Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Nie ulega wątpliwości, że w tradycyjnej polskiej kuchni ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Przygotowujemy je w różnych postaciach i każda z nich ma swoich wiernych fanów. Jednym z najpopularniejszych przysmaków są placki ziemniaczane. Ich zaletą jest nie tylko przepyszny smak, ale także łatwość przygotowania. Można je podawać na słodko, na słono lub bez dodatków, w zależności od osobistych preferencji. Wszyscy ich wielbiciele zgadzają się jednak, jak ważna jest panierka. Sprawdź, co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące.
Jak zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane?
Chociaż pozornie przepis na placki ziemniaczane nie wydaje się specjalnie skomplikowany, to jednak nie zawsze – mimo starań – osiągamy zamierzony efekt. Dla fanów tego specjału liczy się bowiem nie tylko pyszny smak, ale także odpowiednia chrupkość, której czasami nie udaje się uzyskać. Nie każdy ma świadomość, że przygotowanie idealnych placków zaczyna się już w momencie wybrania składników. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się stare ziemniaki, należące do odmian mączystych ze względu na dużą zawartość skrobii i niewielką ilość wody. Dzięki temu masa startych kartofli będzie miała bardziej zwartą konsystencję i nie będzie konieczne dodawanie większych ilości mąki. Jej nadmiar może spowodować, że placki wyjdą twarde i niesmczne.
Co ciekawe, na poziom chrupkości ma wpływ również sposób ścierania ziemniaków. Im grubszych oczek na tarce użyjemy, tym mniej wody wytrąci się podczas całego procesu. Dzięki czemu znów ograniczymy ilość dodatku mąki, a starte duże kawałki usmażą się bardziej na chrupiąco.
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Kluczem do uzyskania chrupiących placków ziemniaczanych jest jednak przede wszystkim odpowiedni sposób smażenia. Najlepiej robić to na patelni o grubym dnie, ponieważ olej na niej rozgrzewa się równomiernie. Pamiętajmy również, że olej powinien osiągnąć wystarczająco wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić, należy umieścić na patelni odrobinę ciasta – delikatnie przyrumienione brzegi i skwierczący olej będą oznaką, że temperatura jest optymalna.
Szczególnie polecane do smażenia placków ziemniaczanych są oleje roślinne, np. rzepakowy czy słonecznikowy. Autorzy przepisów przestrzegają, że nie powinno być go na patelni zbyt dużo, ponieważ masa ziemniaczana wchłonie jego nadmiar, co również spowoduje mniejszą kruchość. Po usmażeniu warto dodatkowo odsączyć placki z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego – wystarczy je na nim wyłożyć, ale lepiej nie przykrywać, aby mogły spokojnie odparować.
Sprawdź: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
Placki ziemniaczane smaży się zazwyczaj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na każdej ze stron. Pamiętajmy, że ilość oleju musi być optymalna. Jeśli będzie go za mało placki rzeczywiście będą bardziej chrupiące, ponieważ zwyczajnie się przypalą. Należy zatem cały czas uważnie kontrolować to, co dzieje się na patelni. Najlepiej smażyć niewielkie i niezbyt grube porcje.
Zobacz: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?
Rodzice pytają o chrupiący placek ziemniaczany
Placki smażymy przez około 3-4 minuty po każdej stronie.
Na poziom chrupkości placków wpływa dobór odpowiednich ziemniaków – najlepiej nadają się odmiany mączyste. Dobrze jest również ścierać kartofle na tarce o grubszych oczkach. Kluczowy jest jednak sposób smażenia – na patelni o grubym dnie i na dobrze rozgrzanym oleju. Dodatkowo warto także po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Każdy ma własne preferencje dotyczące dodatków do placków ziemniaczanych. Oczywiście najbezpieczniejsze będą przyprawy – pieprz i sól. Niektórzy dodają również rozmaite warzywa, np. pokrojoną cebulę, marchew oraz wędzoną paprykę. Część przepisów sugeruje dodanie do ciasta pół łyżki spirytusu, aby placki w czasie smażenie nie wchłonęły za dużo tłuszczu.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,...
Czytaj dalej →Co zamiast cukru? Wybierz jeden z 5 zdrowych zamienników cukru!
Cukier jest wszędzie. W kaszkach i deserkach dla dzieci, produktach fit dla dorosłych. Znajdziecie go nawet w ketchupie! Łatwo identyfikujemy go na etykietach widząc napis “cukry proste”, ale może się...
Czytaj dalej →45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?
45 dag miodu – ile to łyżek? Praktyka pokazuje, że przepis, w którym miary wagi zastępowane są prostszymi przelicznikami – łyżeczkami, łyżkami i szklankami – przyswajamy i zapamiętujemy najłatwiej. Niestety,...
Czytaj dalej →Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Pieczenie pasztetu. W jakiej temperaturze i jak długo piec pasztet?
Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Co zamiast spirytusu do pączków? Zamiennik znajdziesz bez problemu
Co zamiast spirytusu do pączków? Nie zawsze mamy pod ręką mocny alkohol, a niektóre osoby nie chcą lub nie mogą stosować go w kuchni. Na szczęście nie oznacza to, że...
Czytaj dalej →Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry
Domowy żurek to jedna z tych zup, które mają zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. W wielu regionach Polski, to jedno z tradycyjnych dań, które przygotowuje się według receptury znanej od...
Czytaj dalej →Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Kalendarz szczepień + analiza SWOT
We wpisie o wizycie pielęgniarki środowiskowej wspomniałem o szczepieniach dla niemowląt i wyborze programu, który nas czeka. Trzy programy szczepień dla dzieci W czasie swojej wizyty pielęgniarka pokazała nam...
Czytaj dalej →Prezenty dla gości weselnych
Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →