Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista
Pasteryzacja to jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Chociaż coroczne przygotowywanie weków wymaga sporo pracy, to jednak dzięki temu możemy cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i owoców przez cały rok. Poprawnie wykonany proces może przedłużyć trwałość jedzenia nawet o kilka miesięcy. Podstawą dobrej pasteryzacji jest szczelne zamknięcie słoików, co nie zawsze wychodzi zgodnie z planem. Dlaczego słoiki się nie wekują? Jak sprawdzić czy słoik jest dobrze zapasteryzowany? Co zrobić, gdy słoiki nie chce się zassać?
Dlaczego słoiki się nie wekują?
Do pasteryzacji nadają się niemal wszystkie najpopularniejsze warzywa i owoce, m.in. ogórki, dynia, grzyby, papryka, marchewka, buraki oraz śliwki, czereśnie czy truskawki. Co ważne, podczas pasteryzacji jedzenie nie traci swoich wartości odżywczych i jednocześnie zachowuje charakterystyczny, pyszny smak. Nic więc dziwnego, że ten sposób konserwowania żywności stał się tak powszechny – stosuje się go bowiem w polskich kuchniach już od lat, a w ostatnim czasie wykorzystuje się go coraz częściej.
Dzięki pasteryzowaniu produktów nie tylko przedłużamy ich zdatność do spożycia, ale przy okazji eliminujemy szkodliwe drobnoustroje, które mogły dostać się do słoika w czasie przygotowań.
Aby jednak przetwory nam się udały, trzeba przede wszystkim dopilnować idealnie szczelnego zamknięcia słoików. Do tego również niezbędna jest odpowiednia pasteryzacja. W trakcie podgrzewania rozszerzone powietrze uwypukla wieczka słoików, a następnie w czasie stygnięcia wciąga je do środka, sprawiając, że pokrywka staje się wklęsła, a cały słoik ściśle zamknięty. Dzięki temu weki będą dobrze zabezpieczone przed dostępem powietrza i szkodliwym działaniem, a w konsekwencji przed psuciem.
Nie zawsze jednak pasteryzacja przebiega pomyślnie. Zdarza się bowiem, że słoik się nie zassał i przecieka. Dzieje się tak najczęściej wtedy, gdy użyjemy źle dopasowanej pokrywki – wystarczy nawet niewielka różnica w rozmiarze, a słoik nie zamknie się szczelnie. Przyczyną nieskutecznego wekowania może być także zbyt krótkie gotowanie. Zdaniem niektórych słoiki mogą się nie wekować także dlatego, że przed zakręceniem wieczka nie zostały porządnie wytarte do sucha.
Zobacz: Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Jak sprawdzić, czy słoik się zawekował?
Po podgrzaniu słoików w garnku (lub piekarniku) słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Najlepiej pozostawić je w takiej pozycji na co najmniej dobę. Jeśli pasteryzacja się udała i słoik jest solidnie zawekowany, przede wszystkim nic nie będzie przeciekać. W przypadku korzystania ze słoików z pokrywką typu „twist-off” można sprawdzić, czy w wyniku pasteryzację zassały się do środka i stały się wklęsłe. Wieczko nie powinno “klikać” po wciśnięciu.
Sprawdź: Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi
Co zrobić, gdy słoiki się nie zamknęły?
Jeśli po zakończeniu pasteryzacji i ustawieniu słoików do góry dnem stwierdzimy, że któryś z nich nie jest szczelnie zamknięty i przecieka, nie można go w ten sposób pozostawić. Oznacza to bowiem, że do wewnątrz dostaje się powietrze, które negatywnie wpływa na żywność – powoduje szybkie psucie się produktu. W takim przypadku najlepiej otworzyć słoik, wymienić zakrętkę, a następnie przeprowadzić proces pasteryzacji ponownie.
Zobacz: Jaka sól do ogórków kiszonych? Wybór może mieć wpływ nie tylko na smak, ale także na zdrowie!
Czy można ponownie pasteryzować?
Ponowna pasteryzacja jest jak najbardziej możliwa. Jeśli słoik nie zassie się odpowiednio, można – najlepiej po wymianie wieczka na nowe – spróbować zawekować go jeszcze raz. Warto dodać, że niektóre produkty wręcz wymagają podwójnej lub nawet trzykrotnej pasteryzacji. Dotyczy to m.in. grzybów czy buraków.
Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Rodzice pytają, dlaczego słoiki się nie wekują
Jeśli słoiki się nie zawekowały i przeciekają, najlepiej ponownie je otworzyć, zmienić wieczko, a następnie dokonać ponownej pasteryzacji.
Wymienić pokrywki i spróbować jeszcze raz je pasteryzować.
W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy nie przecieka. Jeśli korzystamy ze słoików z pokrywkami typu “twist-off” w przypadku skutecznej pasteryzacji, powinny one zostać zassane do środka i nie “klikać”.
Może to oznaczać, że pasteryzacja nie przebiegła prawidłowo i słoiki nie zamknęły się szczelnie.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista
Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Jak wlewać zakwas do żurku?
Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim się jednak przystąpi do przygotowania tego wyśmienitego dania, koniecznie trzeba wiedzieć,...
Czytaj dalej →Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka...
Czytaj dalej →Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?
45 dag miodu – ile to łyżek? Praktyka pokazuje, że przepis, w którym miary wagi zastępowane są prostszymi przelicznikami – łyżeczkami, łyżkami i szklankami – przyswajamy i zapamiętujemy najłatwiej. Niestety,...
Czytaj dalej →Sukienka na ślub cywilny
Sukienki na ślub cywilny nie muszą spełniać wymagań dress code'u. Najważniejsze, aby Panna Młoda czuła się w swojej sukni ślubnej dobrze! Poza tym musimy zadbać o to, by suknia na ślub cywilny podkreśliła atuty i ukryła niedoskonałości sylwetki. I najważniejsze: powinna być spełnieniem marzeń Panny Młodej.
Czytaj dalej →Kameralne przyjęcie weselne
Kameralne obiady weselne tylko dla najbliższych również mają swoje zalety. Wcale nie musisz wynajmować sali weselnej na sto lub dwieście osób. Kameralne przyjęcia weselne w domu lub w ogrodzie miewają...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →