Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością wśród biesiadujących. Śledzie przyrządza się na wiele różnych sposobów. Jednym z tych szczególnie lubianych ze względu na wyjątkowy i pyszny smak są śledzie po wileńsku. Jak je przygotować? W czym tkwi sekret tego przepisu?
Czym charakteryzuje się śledź po wileńsku?
Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować śledzi po wileńsku, nie ma żadnych wątpliwości, że jest to danie jedyne w swoim rodzaju, bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Do przygotowania potrawy sprawdzą się w zasadzie wszystkie rodzaje śledzi, ale szczególnie poleca się śledzie matiasy, które charakteryzują się wyjątkowo delikatnym i doskonałym smakiem. Nie są też aż tak słone jak zwykłe śledzie (np. z beczki), więc nie trzeba ich zbyt długo moczyć.
Przepis na śledzie po wileńsku pozwoli zaserwować dobrze znaną rybę w nieco innym wydaniu, co na pewno urozmaici menu. Będzie to doskonały wybór na wigilijną kolację.
Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Śledzie po wileńsku przepis
Składniki:
- 1 kg śledzi a’la matias,
- 7 sztuk cebuli,
- 20 dag koncentratu pomidorowego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 10 goździków.
Przepis na śledzie po wileńsku (z kanału YouTube Henia Foks):
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w mleku przez około 2 godziny, a następnie płuczemy dokładnie i kroimy w paski.
- Cebule kroimy w piórka i podsmażamy je delikatnie na oleju, na patelnie wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Podsmażoną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
- Śledzie i cebulę z koncentratem układamy w słoikach warstwowo – najpierw cebula i koncentrat, a potem kawałki śledzia itd.
Według niektórych śledzi przed przygotowaniem można wymoczyć również w wodzie. Nie brakuje jednak opinii, że zdecydowanie najlepiej smakują śledzie po wileńsku moczone w maślance. Jeśli więc ktoś chce spróbować nieco zmodyfikowanej wersji, wystarczy zamienić mleko na maślankę.
Zobacz: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce
Czytelnicy pytają o śledzie po wileńsku
Wystarczy na patelni podsmażyć cebule z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz goździków, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Następnie mieszankę tę układamy w słoiku i przekładamy kawałkami śledzi.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
“Lalka” – najważniejsze motywy literackie z powieści Prusa. Z tą napiszesz (prawie) każde wypracowanie maturalne!
Bogowie greccy i ich atrybuty. Oto najważniejsze bóstwa na Olimpie
Środki stylistyczne i ich funkcje [podział, rodzaje oraz przykłady środków stylistycznych]
Wierszyki na zakończenie przedszkola. Wyjątkowe słowa na pożegnanie!
Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Krótkie, zabawne, łatwe i trudne.
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...
Czytaj dalej →Zdrowe słodycze dla dzieci które zrobisz sam. Maluchy je uwielbiają!
Dla rodziców oczywiste jest, że dzieciaki kochają cukier. Wysoko przetworzone słodycze nie są jednak najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście, od czasu do czasu można pozwolić maluchowi na nie taki zdrowy batonik, jednak...
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom...
Czytaj dalej →Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis...
Czytaj dalej →Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Mleko księżycowe ma właściwości, za które pokochają je rodzice! Stosowały je też nasze babki
Wygląda pięknie. I to na tyle, że stało się hitem Instagrama! Ale nie to jest najważniejsze: mleko księżycowe ma właściwości, za które trudno go nie kochać będąc rodzicem małego dziecka....
Czytaj dalej →Jak uspokoić płaczące dziecko?
Trafiłem dziś na film zatytułowany “A pediatrician shows you how to calm a crying baby”, czyli “Pediatra pokaże Ci jak uspokoić płaczące dziecko”. W jego opisie czytam, że pediatra, którego za...
Czytaj dalej →Konflikt Serologiczny [Tabela, Objawy, Leczenie, Zastrzyk]
Konflikt serologiczny – pamiętam, że ten zwrot był pierwszym, który w czasie ciąży wprawił mnie w zakłopotanie. Kiedy zachodzi konflikt serologiczny? GRUPA KRWI RH+ RH- RH+ Brak Konfliktu Konflikt RH-...
Czytaj dalej →Pierścionek zaręczynowy
Bardzo mocno w ostatnim czasie na moim blogu wzrosło zainteresowanie oświadczynami i zaręczynami. Na specjalne życzenie jednej z czytelniczek, opisałam dziś przyjęcia zaręczynowe. Dopiero przed chwilą jednak dotarło do mnie,...
Czytaj dalej →