Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal każdego dania – czy to wytrawnego na elegancki obiad, czy codziennego. Są także nieodłącznym dodatkiem wypieków i deserów. Jednak należy pamiętać, że nie wszystkie możemy jeść bez ograniczeń, zwłaszcza, gdy jest się kobietą spodziewającą się dziecka. Dlaczego tak jest, wyjaśnimy w tym artykule. Jakie owoce w ciąży może jeść przyszła mama? Czy wszystkie owoce podczas karmienia piersią są wskazane?
Owoce: właściwości
Owoce to nieodłączny składnik naszej diety. Pomagają nam uzupełniać zapotrzebowanie na witaminy, a gdy zajdzie taka konieczność – uzupełniać ich niedobory. Zwalczają przeziębienia, dodają nam odporności, łagodzą bóle, przyspieszają trawienie, obniżają ciśnienie krwi, likwidują zgagę – listę pozytywnych właściwości owoców można by było ciągnąć bez końca.
Owoce to przede wszystkim bogactwo witamin. Znajduje się w nich witamina A, cała reprezentacja witamin z grupy B, a także witamina C. W niektórych owocach znajdziemy witaminy E oraz K.
Pomimo wielu zalet owoców, należy pamiętać o tym, że składają się głównie z cukrów prostych. Z uwagi na to lekarze zalecają spożycie owoców w pierwszej połowie dnia i to w ograniczonych ilościach. Ilość zjadanych owoców powinny kontrolować przede wszystkim przyszłe mamy, które borykają się z cukrzycą ciążową – ale nie tylko. Owoce bowiem oprócz cukrów zawierają pokaźne ilości kalorii. Banan ma ich aż 95 w 100 gramach!
Owoce w ciąży
Spożywanie owoców jest jak najbardziej wskazane w ciąży. Dostarczają one przyszłej mamie i maluszkowi rozwijającemu się w jej wnętrzu niezbędnych składników odżywczych. Wśród nich jest kwas foliowy, który jest bardzo ważny podczas, gdy spodziewasz się dziecka. Reguluje on wzrost płodu i funkcjonowanie komórek. Ma kluczowy wpływ na rozwój układu nerwowego i mózgu dziecka. Niedobory kwasu foliowego mogą skutkować ciężkimi wadami wrodzonymi u malucha. Co prawda dieta nie jest w stanie zapewnić w 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i należy go suplementować, niemniej jednak kobieta w ciąży powinna spożywać jak najwięcej produktów, które zawierają go w stanie naturalnym. Spośród owoców największych ilości kwasu foliowego dostarczają banany i pomarańcze.
Kobiety w ciąży powinny także jeść owoce, które zawierają witaminę E. Nazywana jest ona witaminą płodności, odpowiada także za podtrzymanie ciąży i jej prawidłowy rozwój. Witaminę tę zawiera w dużych ilościach owoc papaja, jagody oraz kiwi.
Wiele owoców jest wskazanych dla kobiet ciężarnych ze względu na to, że niosą ulgę w ciążowych dolegliwościach. Przykładowo jabłka zawierają ogromne ilości błonnika, który reguluje pracę jelit i skutecznie pomaga w zwalczaniu zaparć, z którymi często borykają się przyszłe mamy. Owoce cytrusowe z kolei są idealne na zgagę. Nieprzyjemne pieczenie w przełyku mija bardzo szybko zwłaszcza po spożyciu soku wyciskanego z pomarańczy i cytryn.
A na poranne mdłości nie ma lepszego remedium niż maliny. Już kilka owoców spożytych na czczo skutecznie zapobiegnie nudnościom.
Owoce a karmienie piersią
Świeżo upieczona mama może bez przeszkód spożywać owoce w okresie, gdy karmi dziecko piersią. Dostarczą one maluchowi codziennej dawki witamin i cennych składników odżywczych. Warto mieć jednak w pamięci, że część owoców jest silnym alergenem i wywołuje ostre reakcje alergiczne. Do owoców takich należą truskawki, kiwi czy owoce cytrusowe.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią
Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...
Czytaj dalej →Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...
Czytaj dalej →Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Poród rodzinny: Czy tata powinien być przy porodzie?
Czy tata powinien być przy porodzie? TAK. Na tym krótkim słowie i kropce mógłbym zakończyć wpis. Zdaję sobie jednak sprawę, że temat nie jest taki prosty. U nas także nie...
Czytaj dalej →Czy piwo Karmi wpływa na laktację?
Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....
Czytaj dalej →Problemy młodych rodziców
W ostatni piąteczek na naszym ołpen spejsie zasłyszałem ten oto rodzicielski suchar: Przypomniał mi on wpis, który czytałem na jakimś blogu rodzicielskim. Wpis dotyczył rzeczy, które rodzice robią TYLKO przy pierwszym dziecku. Było...
Czytaj dalej →
1 komentarzy: Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
po ciąży została mi lekka anemia, jakie owoce przy karmieniu piersią uzupełnią niedobór tak żeby dziecko nie miało kolek i wzdęć brzuszka, czy brałyście jakieś witaminy dodatkowo?
Podczas karmienia piersią można jeść wszystko obserwując dziecko. Żelazo znajduje się w mięsie, ale jego przyswajalność zwiększa się, jeśli je się je razem z witaminą C. Warto sięgnąć po koktajle, np. z pietruszki zmiksowanej z połową obranej ze skórki cytryny i z miodem. Świetne na anemię są buraki.
Anemia nie zawsze jest wynikiem zbyt małej ilości lub niedostatecznym wchłanianiem się żelaza. “Winowajcą” może być niedobór m.in. kwasu foliowego, wit. A i E czy witamin z grupy B. Najbezpieczeniej będzie skontaktować się z lekarzem, który zaleci odpowiednią suplementację.