Ciasta fit i inne zdrowe słodycze
Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki.
Zdrowe słodycze – czy to w ogóle możliwe?
Ciasta fit to najczęściej po prostu ciasta bez cukru. Jego miejsce zajmują zdrowe odpowiedniki: stewia, miód czy ksylitol. Ale nie tylko! Zdrowe słodycze to również te, których skład jest nam doskonale znany i wzbogacony o cenne składniki odżywcze. Często znajdziecie w nich kawałki orzechów, migdały czy fasolę, która z powodzeniem zastępuje mąkę. Takie słodkości możecie zajadać z pełną przyjemnością i bez większych wyrzutów sumienia. Również wtedy, gdy dajecie je swoim dzieciom.
Podczas wypiekania ciast zwróćmy uwagę na produkty, których używamy. Sięgnijmy po zdrowsze zamienniki. Zamiast masła i margaryn używajmy oleju kokosowego, który przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie i nie zmienia swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Używajmy produktów pełnowartościowych i mało przetworzonych. Rynek oferuje mnóstwo rozwiązań i ciekawych przepisów, które znajdziecie między innymi w koncepcji żywieniowej Mrs. Sporty – przekonuje Anna Wawrocka, trenerka i dietetyczka w klubach sportowych Mrs.Sporty.
Przepisy na ciasta fit
Sernik cynamonowy na zimno
- 200 ml śmietany, 28% tłuszczu
- 400 g sera ricotta, 11% tłuszczu
- 300 g serka mascarpone
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g masła
- 4 łyżki słodziku (erytrytol)
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki żelatyny
- 0.7 szkl. granoli czekoladowej
- 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Spód formy o średnicy 20-25 cm wyłożyć wymieszaną granolą lub muesli wymieszane z masłem orzechowym. Mocno docisnąć do spodu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie stężała. Ubić śmietanę, a następnie pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ricotty. Na koniec dodać cynamon, miód oraz olej kokosowy i masło (w temp. pokojowej). Na koniec cienkim strumieniem wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć do formy, posypać cynamonem i udekorować. Nasze ciasto fit jest już gotowe!
Pralinki z ciecierzycy
- 200 g konserwowej cieciorki
- 50 g płatków owsianych
- 100 g suszonych śliwek bez pestki
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 5 kropli aromatu waniliowego
- 2 g soli
- 2 g słodzika (stewia)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić w młynku. Wszystkie składniki miksować blenderem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Dosłodzić do smaku według uznania i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można zagęścić ją wiórkami kokosowymi lub dodatkową ilością zmielonych płatków. Przed formowaniem kulek należy zwilżyć każdorazowo dłonie wodą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformowane kulki można obtaczać w wiórkach, posiekanych bądź zmielonych orzechach lub w kakao. Pralinki włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nasze zdrowe słodycze można wyłożyć na paterę.
Piernik marchewkowy z polewą czekoladową
Ciasto:
- 2 szklanki mąki jaglanej 260 g
- szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu 60 g
- marchewka 200 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao 24 g
Polewa:
- 1 łyżka karobu
- 25 g oleju kokosowego
- łyżka ksylitolu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao, i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj zdrową polewę.
W rondelku podgrzej lekko olej, dodaj ksylitol i karob oraz 2 łyżki wody. Mieszaj, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodaj więcej wody i dodawaj ją, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy pienik polej ciepłą polewą czekoladową.
Ciasto z fasoli bez mąki, cukru i tłuszczu
Składniki na ciasto: (blaszka 25x 10 cm)
- 2 puszki fasoli czerwonej (po 400 g),
- 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
- 180 g suszonych daktyli,
- 3 -4 lekko kopiate łyżki kakao,
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
- 200 gram sera białego (z wiaderka),
- 1/3 szklanki mleka,
- ok 10 daktyli,
- 1 łyżeczka zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
- 1 kopiata łyżeczka żelatyny (lub 2 płaskie łyżeczki),
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania fit ciasta. Daktyle zalewamy gotująca wodą, tak by woda opływała je do połowy wysokości. Przykrywamy i pozostawiamy by napęczniały i zmiękły. Gotowe miksujemy na gładką masę. Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy z nich pianę. Fasolę wykładamy na sitko, przelewamy wodą i odsączamy. Odsączoną fasolę przekładamy do malaksera. Delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy do niej masę daktylową, kakao, żółtka oraz jogurt. Całość miksujemy na gładką masę. Do zmiksowanej dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Delikatnie miksujemy, po czym dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Gotową masę wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyciągamy, dokładnie studzimy i wykańczamy.
Przechodzimy do przygotowania polewy. Daktyle tak jak wcześniej zalewamy wodą by napęczniały, po czym miksujemy.W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Ser miksujemy z dodatkiem masy daktylowej. Do jednolitej masy dodajemy kawę do smaku. Następnie wlewamy żelatynę, miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na przestudzone ciasto, równo rozprowadzamy. Wierzch posypujemy delikatnie kakao i odstawiamy do zastygnięcia.
Szybki dietetyczny sernik ze świeżymi owocami
- 1 kg chudego twarogu na serniki
- 180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
- 5 jaj
- 3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp zarodkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj owocami każdą porcję swojego pysznego fit ciasta.
Więcej zdrowych słodyczy na: https://mrssporty.miils.com/
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Ciasta fit i inne zdrowe słodycze
“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest...
Czytaj dalej →Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...
Czytaj dalej →Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Dżem z winogron ciemnych nie jest często spotykany na sklepowych półkach. A szkoda, bo jego smak jest bardzo ciekawy i unikalny. Na szczęście mając odrobinę czasu i chęci, możemy taki...
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy...
Czytaj dalej →Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Jaki sekret skrywa najlepszy przepis na naleśniki? Wbrew pozorom nie jest to mleko. Można je zastąpić na kilka sposobów, dzięki czemu placki wyjdą idealnie kremowe i puszyste jak nigdy. Naleśniki...
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →Stół wiejski na weselu
Przygotowujesz tradycyjne, wiejskie wesele? Pamiętaj o wiejskim stole, który ostatnio coraz częściej pojawia się nie tylko na wiejskich weselach. Stół wiejski to nie tylko smaczne jedzenie, ale również dodatkowy wystrój...
Czytaj dalej →Niemowlak na basenie: Pierwszy wypad na basen (z pierwszym dzieckiem)
Nareszcie! Po wielu nieudanych próbach dotarliśmy z córką na basen. Sprawdź, dlaczego nie udało się to wcześniej. Przeczytaj, jak się przygotowaliśmy do tego wypadu. Poznaj nasze wpadki i ich nie...
Czytaj dalej →Jaki prezent zrobić świadkom na weselu?
Wesele to bardzo stresujący moment. Nie tylko młoda para ma dużo spraw na głowie, ale również i świadkowie wkładają mnóstwo swojej pracy, aby każdy element przyjęcia był jak najdokładniej dopracowany....
Czytaj dalej →