Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną
Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę.
Kapusta wigilijna: Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju lub smalcu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- cukier do smaku
Jak ugotować kapustę wigilijną?
- Kiszoną kapustę dokładnie odciskamy z soku i siekamy na mniejsze kawałki.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy posiekaną kapustę, mrożone grzyby, dodajemy pieprz oraz sól. Gotujemy 45-50 minut, aż kapusta stanie się miękka.
- Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić.
- Cebulę oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli ktoś preferuje.
Kapusta wigilijna z grzybami mrożonymi czy suszonymi?
Ja najczęściej przygotowuję kapustę wigilijną z grzybami mrożonymi, natomiast moja teściowa wykorzystuje do niej grzyby suszone. W zależności od tego jakie grzyby posiadacie, takie możecie dodać do kapusty wigilijnej.
Jakie przyprawy do kapusty z grzybami?
Ja najczęściej do kapusty dodaję tylko sól, pieprz i ewentualnie cukier. Możesz jednak do kapusty z grzybami dodać mielony lub cały kminek, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Kapusta z zasmażką?
W sieci (i nie tylko) można znaleźć wiele przepisów, w których nie zagęszcza się kapusty zasmażką. W jej miejsce dodaje się 2 łyżki kaszy jęczmiennej na początku gotowania. Możecie wypróbować także ten sposób zagęszczania kapusty.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością...
Czytaj dalej →Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka...
Czytaj dalej →Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...
Czytaj dalej →To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis...
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
Prosty przepis na obiad? W tej roli doskonale sprawdzą się kopytka. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dzięki zastosowaniu metody czwórki, wyjdą zawsze mięciutkie i puszyste. Na czym polega?...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Jaglanka na śniadanie
Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...
Czytaj dalej →Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?
Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...
Czytaj dalej →9 Księżniczek Disneya w roli mamy
Isaiah Keith Stephens na swoim Instagramie nazwał siebie Disney Mashup Guy. Nic więc dziwnego, że magazyn Cosmopolitan z okazji Dnia Matki poprosił go o przygotowanie grafik przedstawiających księżniczki (i jedną...
Czytaj dalej →Fryzury ślubne. Co powinnaś wiedzieć?
Nie jest wielkim odkryciem fakt, że to kobiety mają dużo więcej przygotowań przed weselem i to one więcej uwagi do tych przygotowań przykładają. Pan Młody oprócz wyboru garnituru, butów i...
Czytaj dalej →