Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z daniami prostymi, lecz także pasuje do wytrawnych potraw. Dodatek do deserów i wypieków, baza sałatek i soków owocowych – a jakie właściwości kryje ten owoc? Czy jabłka można jeść w ciąży? Jaki mają wpływ na organizm maluszka podczas karmienia piersią?
Skąd taka popularność jabłek (również wśród kobiet w ciąży)?
Historia jabłka liczy sobie wiele tysięcy lat. Zanim jeszcze stało się symbolem grzechu i jego historia została spisana w Starym Testamencie, już od dawna towarzyszyło ludziom w okresie neolitu. Zwęglone resztki owoców znalezione w Antalonii liczą sobie około 8500 lat! Dziko rosnące jabłonki zapewniały wyżywienie ludziom żyjącym na wielu szerokościach geograficznych, występowały bowiem nie tylko w Azji, ale także w Europie, Afryce i w obydwu Amerykach. Jeśli chodzi o nasze rodzime strony, to pestki jabłek zostały odnalezione podczas wykopalisk w okolicach Biskupina. Oznaczają one, że około 800 lat p.n.e. nasi przodkowie znali te owoce i chętnie korzystali z ich walorów smakowych.
Pozycja jabłek w Polsce umocniła się dzięki zakonowi Cystersów. W XII wieku zostały sprowadzone pierwsze ich słodkie odmiany, które podbiły serca Polaków. Ich hodowla szybko rozprzestrzeniła się do wszystkich regionów Polski, o czym świadczą liczne pozostałości sadów jabłoni. Obecnie Polska zalicza się do głównych producentów jabłek. Są one znane i doceniane w wielu krajach na całym świecie.
Jabłka: właściwości
Jabłka zawierają w swoim składzie bardzo dużo witaminy C. Warto jednak pamiętać, że umiejscowiona jest ona bezpośrednio pod skórką owocu, dlatego nie należy jabłek obierać. Witamina ta wzmacnia naszą odporność i sprawia, że ewentualne przeziębienia trwają krócej.
Ponadto w jabłkach znajduje się cały wachlarz pozostałych witamin: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B9 oraz B12. Dostarczają nam cennego beta-karotenu oraz żelaza.
Jabłka w ciąży
Jabłka są owocami, które na stałe powinny zagościć w jadłospisie przyszłej mamy. Przede wszystkim należy jednak pamiętać, by spożywać je razem ze skórką. Podczas obierania jabłka tracą mnóstwo cennych składników odżywczych. Jednym z nich są pektyny – szczególnie cenne dla kobiet spodziewających się dziecka. Pektyny bowiem mają wpływ na pracę jelit. Regulują ich perystaltykę i są pomocne w walce z zaparciami, które często nękają przyszłe mamy.
Ponadto pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Neutralizują je i powodują szybsze ich wydalanie. Zmniejszają także wchłanialność cholesterolu z pożywienia, co chroni układ sercowo-krążeniowy.
Jabłka są także idealnymi owocami dla przyszłych mam, które mają problem z cukrzycą ciążową. Ich niski indeks glikemiczny pozwala je jeść diabetykom, ponieważ owoce te nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ponadto jabłka są niskokaloryczne, przez co nie muszą się ich obawiać ciężarne, które przybrały na wadze zbyt dużo.
Jabłka a karmienie piersią
Jabłka można jeść w czasie karmienia piersią już od pierwszych chwil po porodzie. Owoce te uczulają bardzo rzadko, dlatego też u maluszka nie powinna wystąpić alergia na nie. Ich obecność w diecie świeżo upieczonej mamy sprawi, że dziecko otrzyma mnóstwo cennych składników odżywczych, których dostarczają jabłka.
Warto jednak wiedzieć, że jabłka spożywane przez mamę na surowo mogą być przyczyną bolesnych kolek i zaparć u dziecka. Z uwagi na to, najlepiej je jeść w formie ugotowanej lub upieczonej.
ZOBACZ TAKŻE:
Czy zjedzenie bananów może zaszkodzić dziecku, gdy karmisz piersią?
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią
Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią
Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Błogosławieństwo rodziców
Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...
Czytaj dalej →Który to miesiąc ciąży? Sprawdź, który tydzień to który miesiąc! [tabela]
Każda przyszła mama nawet z pewnością doskonale wie, że pytanie: “który to miesiąc ciąży?” może usłyszeć nawet kilka razy dziennie. Lekarze jednak posługują się do określania czasu przede wszystkim tygodniami,...
Czytaj dalej →Tramwajem do ślubu? A czemu nie…
Wracałam ostatnio tramwajem z pracy, siedziałam za konduktorem, gdzie natrafiłam na napis: Wynajmnij tramwaj na swoją imprezę. Wynajmujemy tramwaje nowe i zabytkowe. To idealna okazja, aby zaskoczyć gości na urodzinach, imprezach firmowych...
Czytaj dalej →
1 komentarzy: Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Co za bzdury?! Proszę mi wyjaśnić w jaki sposób jabłka zjedzone przez karmiącą mamę mogą wywołać kolkę, wzdęcia, czy bóle brzucha u dziecka? Przejdą z żołądka mamy do piersi i następnie do żołądka dziecka? Pokarm produkowany jest z krwi, nie z treści żołądka!
A ja sie z tym zgadzam doswiadczylam tego osobiscie. Zjadlam surowe jablko i pozniej tego zalowalam. Moja 3 tygodniowa córcia dostala takich bolesci ze caly dzien byl wyjety z zyciorysu. Uwazam ze trzeba uwazac na to co sie je. Szczegolnie surowe warzywa i owoce..