Już dawno zapomniałam o pryskającym tłuszczu z patelni. Rozwiązałam kłopot jednym trikiem chef greasing pan with oil 2021 12 09 05 09 12 utc

Już dawno zapomniałam o pryskającym tłuszczu z patelni. Rozwiązałam kłopot jednym trikiem

Dlaczego olej pryska na patelni? Najczęściej dzieje się tak ze względu na nawet najmniejszą kroplę wody. Na szczęście ja już dawno zapomniałam o tym problemie. Pomogła mi jedna rzecz, którą każdy z nas ma w kuchni.

Smażenie z reguły odbywa się na gorącym tłuszczu. Niestety często się zdarza, że produkt opryskuje płytę indukcyjną, ściany, podłogi i wszystko inne dookoła. To również prosty sposób do nabawienia się bolesnych oparzeń. Okazuje się jednak, że kłopot można rozwiązać nieskomplikowanym trikiem. Pomoże ci popularny produkt do doprawiania i konserwowania potraw.

Sprawdź: Jak przyrządzić świeży szpinak na patelni? Usmaż go na tym tłuszczu, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Co zrobić, żeby olej na patelni nie pryskał? Wsyp do naczynia sól

Podczas smażenia potraw ogromną rolę odgrywa tłuszcz. Nieważne, czy zdecydujesz się na smalec, olej czy oliwę, lepiej nie przesadzać z jego ilością na patelni. Często zdarza się, że rozgrzewamy patelnię i dopiero wtedy wlewamy na nią tłuszcz, a ten pod wpływem kilku niezauważonych przez nasz wcześniej kropelek wody zaczyna pryskać, brudząc wszystko dookoła. Możesz tego jednak uniknąć prostym trikiem, którego nie zna jeszcze zbyt wiele osób. Co należy zrobić? Po prostu przed rozgrzaniem patelni wetrzyj w nią niewielką ilość drobnoziarnistej soli, która utworzy powłokę chroniącą przed pryskaniem tłuszczu. Nie dość, że zapomnisz o problemie, to jeszcze potrawa będzie doprawiona.

Sprawdź: Ręcznik papierowy zawsze kroję na pół. Niewiele osób zna ten trik

Sposób na pryskający tłuszcz? Wykorzystaj ocet

Innym trikiem, który pomoże zapomnieć o pryskającym z patelni tłuszczu, jest ocet spirytusowy. Wystarczy, że zwilżysz nim ręcznik papierowy lub płatek kosmetyczny i dokładnie przetrzesz patelnię przed smażeniem. Później postaw ją na gaz, a dodany tłuszcz nie będzie pryskał. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko dlatego, że ocet zadziała podobnie jak sól i pochłonie wodę. Oprócz tego pamiętaj, by nie wrzucać na rozgrzany tłuszcz nieosuszonych warzyw i mięsa, które również przyczyniają się do pryskania.

Sprawdź: Jak wyczyścić spód patelni? Wypróbuj trik z ręcznikiem papierowym. Jest niezawodny