Szybka sałatka z jajkiem i majonezem? Zapomnij o jarzynowej. Ten przepis zrobisz równie szybko, a ze stołu zniknie błyskawicznie.
Wiele osób zastanawiając się, jaką sałatkę można zrobić na szybko, od razu myśli o jarzynowej. Zdradzamy zatem przepis, który bije ją smakiem na głowę. Miłośnicy sałatek z nieco słodszym akcentem z pewnością będą zachwyceni. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, na święta, jak i podczas niespodziewanej wizyty gości.
Szybka sałatka jajeczna? Dodaj kilka składników, a wszyscy będą się nią zajadać
Wcale nie potrzeba dużo przypraw ani składników, aby rodzina czy goście byli zachwyceni sałatką. Trzymając w zanadrzu kilka puszek można przygotować ją bardzo szybko. Oczywiście najlepiej smakuje, gdy postoi kilka godzin w lodówce, ale śmiało można ją jeść już od razu po przyrządzeniu. Czego będziemy potrzebować?
- 8 jajek,
- 6 łyżek majonezu,
- mały słoik marynowanego selera w nitkach,
- puszkę kukurydzy,
- pół dużej puszki ananasa,
- 400 g ulubionej szynki,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis na sałatkę jarzynową pójdzie w odstawkę. Jak zrobić sałatkę z ananasem krok po kroku?
Najpierw zaczynamy od otworzenia puszek i słoików z warzywami i ich odcedzenia z płynu. W międzyczasie możemy wstawić jajka, które należy ugotować na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę lub używamy do tego specjalnej krajalnicy do jajek. Do dużej miski wrzucamy odcedzone warzywa i jajka. Następnie kroimy w kostkę szybkę oraz ananasa i dorzucamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy. Pozostaje już tylko dodać majonez, a także sól i pieprz do dekoracji. Polecamy wstawić sałatkę do lodówki na 2 godziny przed podaniem, ale nie jest to konieczne. Można ją udekorować świeżą natką pietruszki.