Bogate właściwości lecznicze różnych ziół i roślin są znane od wieków. Jednym z takich wyjątkowych darów natury jest z pewnością ślaz zaniedbany, znany również jako babi chleb, babski serek, guziczkowe ziele oraz… Chlebek Boży. Z pieczywem nie ma jednak wiele wspólnego, działa jednak zbawiennie na układ pokarmowy. Czy pamiętasz ten smak z dzieciństwa?
Chlebek Boży zaskakuje prozdrowotnymi właściwościami
W przydomowych ogródkach lub na łąkach można znaleźć wiele roślin, które mają bogate, lecznice właściwości. Wśród nich wyróżnia się ślaz zaniedbany, zwany Chlebkiem Bożym, który wygląda na tyle niepozornie, że łatwo można pomylić go ze zwykłym chwastem i trudno domyślić się, jak zbawiennie może wpływać na zdrowie.
Liście i kwiaty ślazu są jadalne, dlatego można je z powodzeniem dodawać do dań lub sałatek. Często przygotowuje się z niego także smaczne, lecznice napary. Roślina działa korzystnie na układ pokarmowy i ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga trawienie, ułatwia odkrztuszanie, pomaga przy zaparciach oraz biegunkach.
Zobacz: Maść majerankowa: Jak ją stosować? Czy jest bezpieczna dla dzieci?
Jak przygotować zdrowy napar?
Aby przygotować leczniczy napar ze ślazu, należy przygotować łyżeczkę suszu, a następnie zalać ją szklanką wrzątku. Mieszanka powinna odstać około 15 minut, aż się zaparzy. Napój trzeba później odcedzić i można spożywać go nawet trzy razy dziennie, ale w niewielkich ilościach – maksymalnie jedna łyżeczka.
Sprawdź też: