Lodówka standardowo służy nam do przechowywania żywności. Oprócz tego trzymamy w niej też niektóre leki, które nie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Okazuje się, że nie wszystko można jednak wkładać to urządzenia. Lepiej zrezygnuj z tej rzeczy, bo to gwarancja zniszczenia sprzętu.
Praktycznie każdy ma w swoim domu lodówkę, która służy do przechowywania żywności w niskiej temperaturze. Dzięki urządzeniu jedzenie nie psuje się zbyt szybko i możemy je spożyć nawet przez kilka kolejnych dni. Okazuje się jednak, że nie wszystko można tam przechowywać. Z czego zrezygnować? Podpowiadamy.
Sprawdź: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Czego nie wkładać do lodówki? Pod żadnym pozorem tego nie rób
Wiele osób gotuje na zapas i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jesteśmy zabiegani, a czasem trudno pogodzić życie osobiste z pracą. Jedzenie chowamy do lodówki bezpośrednio w garnku lub przekładamy je do słoików. To dobre rozwiązanie, jednak należy pamiętać o jednym – nigdy nie wkładaj do urządzenia jedzenia, które jeszcze nie zdążyło ostygnąć. Działanie grozi awarią lodówki (zepsucie termostatu) i wyższymi rachunkami za prąd, gdyż wtedy będzie potrzebowała do schładzania więcej energii.
Oprócz tego pamiętaj, by umieszczać jedzenie na prawidłowym miejscu. Okazuje się, że na niższych półkach jest zimniej niż na wyższych. Z tego względu umieszczaj na dole żywność, która wymaga obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Pamiętaj też, że na drzwiach lodówki najczęściej jest najcieplej. To nie jest zbyt dobre miejsce na jogurty i inne przetwory mleczne.
Jakich owoców i warzyw nie wkładamy do lodówki? Z tych lepiej zrezygnuj
Jesteśmy nauczeni, by chować jedzenie do lodówki. Okazuje się jednak, że nie wszystko powinno się tam przechowywać. Niektóre owoce i warzywa pod wpływem chłodu mogą zmienić konsystencję, smak, a nawet szybciej się psuć. Z tego względu nie przechowuj w lodówce między innymi melonów, arbuzów, cytrusów, ananasów, mango, awokado, gruszek, jabłek, warzyw cebulowych, ziemniaków, buraków, ogórków i czosnku.