Jak pozbyć się moli spożywczych? Domowe sposoby szybko rozwiążą uciążliwy problem. Kosztują grosze, a ich efekt powali cię na kolana. Owady prędko wyniosą się z kuchni raz na zawsze.
Mol spożywczy to tak naprawdę potoczna nazwa dla mklika spożywczego i omacnicy spichrzanki. Najczęściej można je znaleźć w szafkach kuchennych z sypkimi produktami tj. mąka, cukier czy przyprawy. Na pierwszy rzut oka mole przypominają małe ćmy, a tuż po tym jak się wylęgną mają postać gąsienicy. Szybko się rozmnażają, dlatego należy działać natychmiast po ich zauważeniu.
Jak skutecznie zwalczyć mole spożywcze? Pamiętaj o kilku krokach
Najczęściej mole do domu przynosimy ze sklepu. Należy zatem w pierwszej kolejności bardzo dokładnie przejrzeć zakupy przed włożeniem ich do szafki. Jeśli jednak owady zdążą zaatakować żywność, to trzeba działać szybko i od razu wyrzucić wszystkie skażone produkty. Samo wyjęcie larw czy moli nie wystarczy! Następnie szafki oraz pojemniki na żywność, jeśli przechowujemy w nich produkty sypkie, należy dokładnie umyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dopiero później można przejść do kolejnych kroków.
Sprawdź: Mrówki opanowały dom i ogród? Rozpyl produkt z kuchni i zapomnij o insektach
Co na mole spożywcze? Najlepsze sposoby to te najprostsze
Jednym z niezastąpionych produktów zarówno w kuchni, jak i podczas domowych porządków jest… ocet. W przypadku moli spożywczych również jest bardzo pomocny. Można go zastosować na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest dodatkowe przemycie szafek roztworem octu i wody w proporcji 1:1 z odrobiną olejku goździkowego. Doskonale sprawdzi się też podgrzanie odrobiny octu, przelanie do miseczki i włożenie do szafki. Zostawiamy go tam do całkowitego wystygnięcia. Osoby, które nie przepadają za zapachem octu, mogą wypróbować trik z goździkami wbitymi w pomarańczę lub też rozłożonymi wacikami, które wcześniej należy nasączyć w olejku waniliowym i soku z cytryny.
Sprawdź: Zmieszaj z wodą i spryskaj mszyce. Szkodniki same pospadają z liści