Wsyp garść do pomidorowej. Skutecznie podkręcisz smak ulubionej zupy dzieci

Praktycznie każdy z nas lubi zupę pomidorową. Wywar, najczęściej przygotowywany na rosole, cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Wszystko ze względu na to, że nie dość, że przygotowuje się go szybko, to jeszcze niezawodnie smakuje. Jeśli nudzi cię tradycyjny smak dania, wsyp do zupy garść tego produktu.

Kucharze czasem dzielą się między sobą trikami na polepszenie smaku swoich dań. Nie inaczej jest w przypadku zupy pomidorowej, którą uwielbia większość dzieci. Najczęstszą trudność stawia wybór, czy powinno się ją podawać z ryżem, czy z makaronem. Często spożywana zupa może zacząć nudzić, dlatego warto wykorzystać kilka sprawdzonych metod, które podkręcą jej smak. W każdym przypadku sprawdzi się niewielka ilość nietypowego składnika.

Sprawdź: Jak uratować przesoloną zupę? Obierz i wrzuć do garnka. To niezawodny trik kucharzy

Jak podkręcić smak pomidorowej? Wsyp garść do garnka, a nabierze ciekawej cierpkości

Praktycznie każdy przygotowuje pomidorową w inny sposób. Nie ma w tym nic dziwnego – kuchenne triki w większości upatrujemy u mam i babć, a same również rzadko decydujemy się na wprowadzanie zmian. Okazuje się, że do pomidorowej można dodać garść suszonej żurawiny. Dlaczego warto wypróbować ten trik? Żurawina jest bogata w antyoksydanty i błonnik. Owoce mają słodko-kwaśny smak, dlatego świetnie skomponują się z pomidorami w zupie i pozostawią nieoczywistą cierpkość, która może pozytywnie zaskoczyć. Jak dodać żurawinę do pomidorówki? Jedyne co należy zrobić, to przemyć delikatnie owoce i umieścić je w zupie pod koniec gotowania.

Sprawdź: Czy zupy można mrozić?

Czym podkreślić smak pomidorowej? Sprawdź, czy masz te produkty w kuchni

Oprócz suszonej żurawiny możesz wykorzystać też inne, nieoczywiste dodatki, które podkreślą smak zupy pomidorowej. Na co warto zwrócić uwagę?

  • Ksylitol – Dzięki niemu zupa nabierze przyjemnej słodyczy i stanie się wyrazista. Wystarczy, że dodasz do gotującej się zupy niewielką ilość cukru brzozowego. Zachowaj odpowiednie proporcje, czyli dwie łyżeczki cukru na 1 l zupy i nie więcej. Jeśli przesadzisz z ilością składnika, zepsujesz smak dania.
  • Majonez – Nieważne, od którego producenta kupisz produkt, ani czy przygotujesz go w domu sama. Pewne jest za to, że nawet niewielka ilość dodatku (wystarczą dwie łyżki) podkręci smak zupy i nada jej wyrazistości. Zyska też kremową konsystencję.
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo