Latem wiele osób stawia na kiszenie ogórków. Warzywo smakuje doskonale i jest świetnym dodatkiem do potraw. Zazwyczaj sok ze słoika wylewamy do zlewu. Okazuje się, że nie należy tego zrobić. Zabierz go do ogrodu, a efekt cię zaskoczy. Do czego można wykorzystać wodę z ogórków?
Mało kto zdaje sobie sprawę, że soku z kiszonych ogórków nie trzeba wylewać do zlewu. Warto wykorzystać go zarówno w ogrodzie, jak i w domu. Możesz też zwyczajnie go wypić, jeśli najdzie cię ochota. Sprawdź propozycje wykorzystania wody po ogórkach kiszonych, a już nigdy nie potraktujesz jej jako odpadek.
Sprawdź: Kiszone wyszły sflaczałe? Winny popularny błąd. Wyeliminuj go, a ogórki zachwycą smakiem
Czy woda z ogórków jest zdrowa? Regularne picie przyniesie sporo korzyści
Woda z kiszonych ogórków zawiera spore ilości witamin z grupy B. Jeśli od czasu do czasu go wypijesz, poprawi się wygląd twojej skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego domowy sok działa uspokajająco, a nawet wykazuje właściwości przeciwbólowe. Ze względu na zawartość kwasu mlekowego łagodzi ból po treningu oraz świetnie nawadnia. Wystarczy pić około 1/4 szklanki soku z dodatkiem odrobiny wody po ćwiczeniach.
Sprawdź: Jak pić siemię lniane? Rano czy wieczorem? Pora ma większe znaczenie niż ci się wydaje
Czy wodą z ogórków można podlewać kwiaty? To naturalny sposób wzmacniania roślin
Oprócz picia wody z ogórków możesz też wykorzystać ją w ogrodzie i do roślin doniczkowych. Płyn sprawdzi się w pielęgnacji roślin, które lubią kwaśne podłoże. Możesz podlać nią azalie, wrzosy, różaneczniki, hortensje, rododendrony, magnolie, a nawet borówki. Sok z ogórków zawiera duże ilości potasu wpływającego wzmacniająco na rośliny. Regularnie stosowanie sprawi, że sadzonki będą duże, piękne i obfite.
Do czego można wykorzystać wodę z ogórków? Wykorzystaj ją nie tylko do picia i w ogrodzie
Okazuje się, że sok z ogórków kiszonych sprawdzi się też w innych przypadkach. Do czego możesz go wykorzystać? Złagodzisz nim bolesne oparzenia słoneczne i wyczyścisz miedziane przedmioty. Oprócz tego świetnie sprawdzi się w żurku i do marynowania mięsa. Jeśli chcesz uzyskać zaskakująco pyszny dodatek do potraw, ugotuj w soku kaszę gryczaną. Nabierze oryginalnego smaku i zasmakuje każdemu.
Sprawdź: Nie popełniaj tych 4 błędów przy kiszeniu. Ogórki będą jędrne i chrupiące