Pasztet zazwyczaj kojarzy nam się z mięsem, jednak nie musimy z niego korzystać podczas pieczenia. Świetnie smakują też pasztety warzywne, zwłaszcza te, które przygotujesz z sezonowych okazów.
Cukinia jest pysznym, sezonowym warzywem, które cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Świetnie smakuje w sałatkach, plackach, leczo, ale również i w pasztecie. Przygotowanie pasztetu z cukinii jest niezwykle łatwe, a co najlepsze, potrawa zasmakuje praktycznie każdemu. Połóż ją na kanapki lub podaj jako przystawkę z ulubionym sosem, a goście będą wniebowzięci. Dla urozmaicenia możesz też posypać gotowy pasztet z wierzchu świeżą natką pietruszki.
Sprawdź: Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy
Pasztet z cukinii. Proste smaki, które zasmakują każdemu
Przygotowanie pasztetu z cukinii jest bardzo proste. Możliwe, że niezbędne produkty masz już w domu, a jeśli nie, to znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie. To świetna alternatywa dla warzywnego pasztetu w przypadku osób stosujących dietę wegetariańską. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 700 g cukinii;
- 4 jaja;
- 1 cebula;
- 130 g kaszy manny;
- 2 marchewki;
- olej;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- 1/3 łyżeczki ususzonego imbiru;
- 1 łyżeczka suszonej papryki;
- 1 łyżeczka oregano;
- sól i pieprz do smaku.
Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach
Pasztet z cukinii z marchewką i kaszą manną. Jak go zrobić?
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
- Posól masę, zamieszaj i odczekaj 15 minut.
- Obierz cebulę, posiekaj i podsmaż na gorącym tłuszczu.
- Odciśnij cukinię z nadmiaru płynu i przełóż do innej miski.
- Dodaj startą marchewkę i przestudzoną cebulkę.
- Dosyp kaszę mannę i około 1 łyżkę oleju.
- Wbij do masy jajka i dosyp przyprawy.
- Zamieszaj dokładnie, wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i rozprowadź masę w naczyniu.
- Piecz około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach