Zapomnij o mięsie i wykorzystaj sezonowe warzywo! Taki pasztet bije na głowę wszystkie inne

Pasztet zazwyczaj kojarzy nam się z mięsem, jednak nie musimy z niego korzystać podczas pieczenia. Świetnie smakują też pasztety warzywne, zwłaszcza te, które przygotujesz z sezonowych okazów.

Cukinia jest pysznym, sezonowym warzywem, które cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Świetnie smakuje w sałatkach, plackach, leczo, ale również i w pasztecie. Przygotowanie pasztetu z cukinii jest niezwykle łatwe, a co najlepsze, potrawa zasmakuje praktycznie każdemu. Połóż ją na kanapki lub podaj jako przystawkę z ulubionym sosem, a goście będą wniebowzięci. Dla urozmaicenia możesz też posypać gotowy pasztet z wierzchu świeżą natką pietruszki.

Sprawdź: Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy

Pasztet z cukinii. Proste smaki, które zasmakują każdemu

Przygotowanie pasztetu z cukinii jest bardzo proste. Możliwe, że niezbędne produkty masz już w domu, a jeśli nie, to znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie. To świetna alternatywa dla warzywnego pasztetu w przypadku osób stosujących dietę wegetariańską. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 700 g cukinii;
  • 4 jaja;
  • 1 cebula;
  • 130 g kaszy manny;
  • 2 marchewki;
  • olej;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • 1/2 łyżeczki kurkumy;
  • 1/3 łyżeczki ususzonego imbiru;
  • 1 łyżeczka suszonej papryki;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • sól i pieprz do smaku.

Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach

Pasztet z cukinii z marchewką i kaszą manną. Jak go zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
  2. Posól masę, zamieszaj i odczekaj 15 minut.
  3. Obierz cebulę, posiekaj i podsmaż na gorącym tłuszczu.
  4. Odciśnij cukinię z nadmiaru płynu i przełóż do innej miski.
  5. Dodaj startą marchewkę i przestudzoną cebulkę.
  6. Dosyp kaszę mannę i około 1 łyżkę oleju.
  7. Wbij do masy jajka i dosyp przyprawy.
  8. Zamieszaj dokładnie, wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i rozprowadź masę w naczyniu.
  9. Piecz około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo