Zapomnij o mięsie i wykorzystaj sezonowe warzywo! Taki pasztet bije na głowę wszystkie inne

Pasztet zazwyczaj kojarzy nam się z mięsem, jednak nie musimy z niego korzystać podczas pieczenia. Świetnie smakują też pasztety warzywne, zwłaszcza te, które przygotujesz z sezonowych okazów.

Cukinia jest pysznym, sezonowym warzywem, które cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Świetnie smakuje w sałatkach, plackach, leczo, ale również i w pasztecie. Przygotowanie pasztetu z cukinii jest niezwykle łatwe, a co najlepsze, potrawa zasmakuje praktycznie każdemu. Połóż ją na kanapki lub podaj jako przystawkę z ulubionym sosem, a goście będą wniebowzięci. Dla urozmaicenia możesz też posypać gotowy pasztet z wierzchu świeżą natką pietruszki.

Sprawdź: Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy

Pasztet z cukinii. Proste smaki, które zasmakują każdemu

Przygotowanie pasztetu z cukinii jest bardzo proste. Możliwe, że niezbędne produkty masz już w domu, a jeśli nie, to znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie. To świetna alternatywa dla warzywnego pasztetu w przypadku osób stosujących dietę wegetariańską. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 700 g cukinii;
  • 4 jaja;
  • 1 cebula;
  • 130 g kaszy manny;
  • 2 marchewki;
  • olej;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • 1/2 łyżeczki kurkumy;
  • 1/3 łyżeczki ususzonego imbiru;
  • 1 łyżeczka suszonej papryki;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • sól i pieprz do smaku.

Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach

Pasztet z cukinii z marchewką i kaszą manną. Jak go zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
  2. Posól masę, zamieszaj i odczekaj 15 minut.
  3. Obierz cebulę, posiekaj i podsmaż na gorącym tłuszczu.
  4. Odciśnij cukinię z nadmiaru płynu i przełóż do innej miski.
  5. Dodaj startą marchewkę i przestudzoną cebulkę.
  6. Dosyp kaszę mannę i około 1 łyżkę oleju.
  7. Wbij do masy jajka i dosyp przyprawy.
  8. Zamieszaj dokładnie, wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i rozprowadź masę w naczyniu.
  9. Piecz około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Kameralne przyjęcie weselne

Kameralne obiady weselne tylko dla najbliższych również mają swoje zalety. Wcale nie musisz wynajmować sali weselnej na sto lub dwieście osób. Kameralne przyjęcia weselne w domu lub w ogrodzie miewają...

Czytaj dalej →
Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Co zamiast kwiatów na wesele?

Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general