Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?
Święta to nie tylko tradycje i spotkania z rodziną, ale także ogrom pysznego jedzenia. Niestety bardzo często zdarza nam się zgromadzić zbyt dużo spożywczych zapasów lub przygotować potrawy w zdecydowanie za dużych ilościach. W takim przypadku część jedzenia zostaje i pojawia się dylemat, w jaki sposób je zabezpieczyć, aby uniknąć marnowania i wyrzucania. Część trzeba koniecznie zjeść, ale niektóre dania można np. zamrozić i przechować dłużej w świeżości. Czy barszcz czerwony można mrozić? Sprawdź, jak mrozić barszcz czerwony.
- Nadmiar barszczu czerwonego można spokojnie zamrozić pod warunkiem, że nie został do niego dodany nabiał (mleko, śmietana).
- Zupy mrozimy wyłącznie w specjalnie do tego przystosowanych plastikowych pojemnikach lub woreczkach. Nie wlewamy jednak zupy aż pod pokrywkę, ponieważ mrożona ciecz zwiększa objętość i pojemnik może pękać.
- Zamrożony barszcz może nadawać się do spożycia nawet przez około 6 miesięcy.
Czy barszcz czerwony można mrozić?
Barszcz czerwony to zupa, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Jest niekwestionowaną gwiazdą świątecznych stołów tuż obok pierogów z kapustą i grzybami, karpia czy piernika. Z okazji Bożego Narodzenia zazwyczaj przygotowuje się go w nieco większych ilościach niż na co dzień. W związku z czym zdarza się niestety, że po Świętach pozostaje jeszcze spory zapas. Nikt nie lubi wyrzucania jedzenia, ponieważ oznacza to de facto utratę nie tylko ciężko zarobionych pieniędzy, ale także marnotrawienie energii włożonej w przygotowania. Pojawią się zatem wówczas spory dylemat dotyczący tego, czy barszcz można zamrozić.
Dla wszystkich, którzy nie są już w stanie więcej zjeść, ale woleliby uniknąć marnowania jedzenia, mamy dobrą informację. Zupę spokojnie można zamrozić. Przechowywana w lodówce ulega zepsuciu po zaledwie 2-3 dniach, a przechowywanie w zamrażalniku przedłuży jej żywotności o kilkanaście tygodni. Warto jednak pamiętać, że do mrożenia nie nadaje się nabiał, w związku z czym barszczu z dodatkiem śmietany, mleka czy innego produktu mlecznego lepiej nie mrozić.
Zobacz: Mrożenie smażonej ryby – Czy można zamrozić smażoną rybę?
Barszcz czerwony – mrożenie. Jak zamrozić barszcz czerwony?
Odpowiednio przygotowany do mrożenia barszcz można przechowywać w zamrażalniku przez około sześć miesięcy. Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby zupę umieszczać w zamrażalniku ostudzoną, nie może być podgrzana ani ciepła. Barszcz mrozimy w specjalnie przystosowanych do tego plastikowych pojemnikach lub woreczkach. Lepiej jednak nie mrozić zupy, która została wcześniej “zabielona”, czyli wzbogacona o nabiał (mleko czy śmietanę), ponieważ produkty mleczne pod wpływem mrożenia zmieniają strukturę i zaczynają się rozwarstwiać.
Warto pamiętać, że mrożona ciecz znacznie zwiększa swoją objętość, w związku z czym nie wlewamy zupy do pojemnika aż pod samą pokrywkę, ponieważ pod wpływem temperatury może popękać.
Sprawdź: Ile może stać sałatka jarzynowa? Jak przechować sałatkę jarzynową?
W czym zamrozić barszcz czerwony?
Barszcz czerwony, podobnie jak inne zupy, mrozimy wyłącznie w specjalnie do tego celu przystosowanych plastikowych pojemnikach i woreczkach. Zup absolutnie nie wolno mrozić w szklanych pojemnikach czy słoikach, ponieważ mogą popękać, a ciecz rozleje się po całym zamrażalniku.
Zobacz: Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Rodzice pytają, czy można zamrozić barszcz wigilijny
Tak, barszcz czerwony można mrozić pod warunkiem, że nie został do niego dodany żaden produkt mleczny (mleko, śmietana). Można to robić wyłącznie w specjalnie przystosowanych pojemnikach plastikowych lub woreczkach.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?
Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Oszczędność czasu czy koszmar dla smaku?
Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Domowe wypieki na tłusty czwartek smakują dużo lepiej niż kupione w piekarni, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Na całe szczęście istnieje metoda,...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Czy piwo Karmi wpływa na laktację?
Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....
Czytaj dalej →Który to miesiąc ciąży? Sprawdź, który tydzień to który miesiąc! [tabela]
Każda przyszła mama nawet z pewnością doskonale wie, że pytanie: “który to miesiąc ciąży?” może usłyszeć nawet kilka razy dziennie. Lekarze jednak posługują się do określania czasu przede wszystkim tygodniami,...
Czytaj dalej →Ceny sukien ślubnych
Dziś chciałam poruszyć jeden z najważniejszych tematów weselnych, zwłaszcza dla Panny Młodej, czyli temat sukni ślubnych i ich cen. Ile kosztują suknie ślubne? Bez wątpienia każda kobieta chce wyglądać oszałamiająco...
Czytaj dalej →