Zepsuta kapusta kiszona – czy kapusta kiszona może się zepsuć?
Czy kapusta kiszona może się zepsuć? Kapusta kiszona, która jest przechowywana w nieodpowiedni sposób, może ulec zepsuciu. Kapusta kiszona ulega procesowi fermentacji, w którym wytwarzają się dobroczynne bakterie. Jeżeli przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym słoiku, w odpowiedniej temperaturze sprawimy, że kiszonka posłuży nam na długi czas.
- Kapustę kiszoną należy przechowywać w odpowiednich warunkach;
- Zepsuta kapusta śmierdzi, ma różowy osad, zmienia się jej barwa i konsystencja;
- Biały nalot, oraz piana na powierzchni kapusty nie stanowi żadnego zagrożenia i jest normalnym procesem fermentacji;
- Gorzki smak kiszonej kapusty jest przyczyną siarki i chlorofilu.
Czy kapusta kiszona może się zepsuć?
Czy kapusta kiszona może się zepsuć? Kiszona kapusta, jeśli nie ma odpowiednich warunków, ulega zepsuciu. Sprzyja temu przechowywanie jej w cieple i wilgoci, dlatego produkt należy trzymać w lodówce. Chłodzenie pomaga zahamować rozwój bakterii, oraz minimalizuje ryzyko zepsucia. Co więcej, kapusta kiszona, która jest szczelnie zamknięta w słoiku i odstawiona do lodówki może pozostać zdatna do spożycia nawet do 6 miesięcy. Brak wilgoci, odpowiednia temperatura, oraz szczelność zapobiegają psuciu się kiszonej kapusty i sprawiają, że nasz ulubiony produkt pozostaje dłużej świeży.
Zobacz: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?
Zepsuta kapusta kiszona
Zepsuta kapusta kiszona traci swoje właściwości. Jak poznać zepsutą kapustę kiszoną? Przede wszystkim po kolorze, zapachu i konsystencji. Zepsuta kapusta kiszona ściemniała i zmieniła barwę na brązową. Co więcej, kapusta kiszona śmierdzi, a jej konsystencja przypomina papkę. Jeżeli w kapuście pojawi się różowy osad, taki produkt należy wyrzucić. Przekwaszona kapusta nie jest zepsuta. Jeśli nie nadaje się do zrobienia surówki, to można wykorzystać ją do zrobienia pysznego bigosu. Wystarczy odcisnąć z niej nadmiar kwasu i zalać wodą. Kapusta kiszona, która jest dobrze przygotowana, jest pyszna i zdrowa. Natomiast, źle ukiszona kapusta traci swoje walory smakowe. Najczęstszym błędem jest dodawanie zbyt dużej ilości soli. Przesolenie może doprowadzić do zmiany barwy. Kapusta staje się szara, lub brązowa. Jeśli podczas procesu kiszenia pojawi się, dość duży kożuch o nieprzyjemnym zapachu oznacza to, że produkt trzeba wyrzucić. Zepsuta kapusta kiszona może doprowadzić do zatruć pokarmowych, które objawiają się wymiotami, nudnościami, lub bólami głowy.
Sprawdź: Mrożenie ciasta francuskiego – Czy ciasto francuskie można mrozić?
Co oznacza biały nalot na kiszonej kapuście?
Biały osad na kapuście kiszonej jest normalnym objawem pojawiającym się w procesie fermentacji. Biały kożuch na kapuście kiszonej powstaje poprzez zetknięcie się kapusty z powietrzem. Jest to naturalny proces i oznacza, że kapusta nie ma dość soku. Tak powstały kożuszek fermentacyjny należy, jak najszybciej zebrać i usunąć za pomocą łyżeczki. Dopóki ten biały nalot nie zmienia barwy, nie stanowi dla nas zagrożenia. Natomiast, jeśli taki kożuch będzie się długo utrzymywał na powierzchni, tym większe ryzyko, że rozwinie się prawdziwa pleśń. Jeżeli pozwolimy na jej rozwój, może to doprowadzić do tego, że kapusta będzie miała nieprzyjemny smak, będzie miękka i mało apetyczna. Aby tego uniknąć, należy kiszonkę kontrolować i zanurzać ją w soku. Kapusta kiszona mająca biały nalot to nic innego jak praca bakterii mlekowych i drożdży. Taki nalot jest całkowicie bezpieczny i wystarczy zebrać go z powierzchni, żeby nie zepsuł smaku naszej kiszonki.
Zobacz: Kwas octowy – właściwości i zastosowanie kwasu octowego
Czy gorzka kapusta kiszona jest zepsuta?
Dlaczego kiszona kapusta gorzknieje? Kapusta kiszona ma gorzki smak po ukiszeniu, dlatego że zawarta jest w niej siarka i chlorofil. Najgorszą rzeczą, która może nas spotkać, jest odkrycie, że kapusta kiszona wyszła nam w smaku gorzka. Aby w przyszłości tego uniknąć, należy kapustę odstawić w miejsce pozbawione światła na kilka dni. Takie warunki powodują, że chlorofil z siarką się ulotnią, a nasza kapusta będzie pyszna. Kapusta kiszona się pieni w przypadku wydzielania się z niej gazów. Jest to również naturalnym procesem, który zazwyczaj pojawia się podczas pierwszych dni fermentacji. Piana nie jest szkodliwa, dopóki nie pojawi się na niej pleśń. Osadzoną pianę można zostawić, albo odwrócić słoik do góry nogami. Czy kapusta kiszona może się zepsuć? Każdy produkt, który jest nieodpowiednio przechowywany, ulega zepsuciu, dlatego należy przechowywać kapustę kiszoną z dala od wilgoci i ciepła w lodówce.
Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Rodzice pytają o zepsutą kapustę kiszoną:
Tak, jeśli jest przechowywana w nieodpowiedni sposób.
Zepsucie kapusty kiszonej może być przyczyną składników, lub braku kontroli nad samym procesem fermentacji np. w przypadku pojawienia się osadu, lub piany trzeba je zebrać.
Kiedy pojawia się odór, różowy osad, brązowa barwa i zmieniła się konsystencja.
W przypadku gorzkiego smaku należy dodać do niej miód, śliwki, lub rodzynki. Jeśli jest przekwaszona, należy odcisnąć kwas i dolać do niej wody.
Czarne kropki na kapuście mogą być groźne dla człowieka, dlatego nie należy jej spożywać.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Zepsuta kapusta kiszona – czy kapusta kiszona może się zepsuć?
Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Jak przechowywać faworki? Dzięki tej metodzie pozostaną kruche i delikatne nawet przez tydzień
Jak przechowywać faworki na drugi dzień? Co zrobić żeby faworki były kruche? W czym przechowywać faworki? Jak długo można przechowywać faworki?
Czytaj dalej →Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Kiedy ciasto francuskie jest po terminie, niektórzy mogą zastanawiać się, czy nadal nadaje się do spożycia. Wiele osób robi duże zakupy raz w tygodniu, więc często zdarza im się zapomnieć...
Czytaj dalej →Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd,...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać i jak go przechować?
Koper do kiszenia ogórków suszony, mrożony, a może świeży? Jaki wybrać? Przed tym dylematem staje każdy smakosz tej niezwykle smacznej i kultowej zakąski. Sezon na robienie przetworów z ogórków kiszonych...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Który to miesiąc ciąży? Sprawdź, który tydzień to który miesiąc! [tabela]
Każda przyszła mama nawet z pewnością doskonale wie, że pytanie: “który to miesiąc ciąży?” może usłyszeć nawet kilka razy dziennie. Lekarze jednak posługują się do określania czasu przede wszystkim tygodniami,...
Czytaj dalej →5 bazgrołów, które zrozumieją tylko młodzi rodzice
Zaczęło się niewinnie od rysunku matki karmiącej piersią, która nie może dosięgnąć telefonu (patrz poniżej), który znalazłem u kogoś na Instagramie. Rysunek nie był podpisany, ale spodobał mi się na...
Czytaj dalej →Intercyza
Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...
Czytaj dalej →