Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Delikatne ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się na lato. Niemożliwe? Koniecznie musisz wykorzystać ten niezwykły przepis, który sprawi, że na nowo rozsmakujesz się w jabłeczniku. Jest prosty, tani i świetnie sprawdzi się do poczęstowania gości. Wystarczy jeden tajemniczy składnik, a powstanie idealne, lekkie ciasto, na które skuszą się nawet osoby będące na diecie.
Tajemniczy składnik
Składnik, któremu zawdzięczysz lekkość smaku to białko jaj. Żółtka, które zostaną z tego przepisu, możesz użyć do innego celu, np. zrobić babkę, suflety czy creme brulee. Do tego ciasta nie będą ci potrzebne. Wystarczą jedynie białka, które nadają idealną lekkość ciastu. W porównaniu do zwykłego biszkopta całość będzie bardziej pulchna, delikatna i mniej kaloryczna.
To świetny przepis dla wszystkich, którym zależy na czasie. To lekkie jak chmurka ciasto jabłkowe przygotujesz w kilka minut, a potem po prostu przyjdzie Ci poczekać, aż piekarnik zrobi swoje.
Zobacz: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Składniki na ciasto jabłkowe z białkami
Przed zabraniem się za pieczenie warto udać się na zakupy. Składniki są niedrogie i dostępne w każdym osiedlowym sklepie. Do stworzenia całego lekkiego ciasta z jabłkami potrzebujesz:
- 1 duże jabłko, najlepiej twarde i słodko-kwaśne, np. Golster, Jonagold, Spartan czy Ligol,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklankę oleju rzepakowego,
- 0,5 szklanki mleka bądź napoju roślinnego,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1.5 szklanki cukru bądź 1 szklanka słodzika, typu erytrytol,
- szczypty soli.
Wykonanie ciasta krok po kroku
Krok 1 – Przed przygotowaniem masy z białkami zetrzyj jabłko na tarce. Nie musisz go obierać, wystarczy dobrze je umyć. Jeśli jednak skórka jest twarda albo wygląda na uszkodzoną czy pomarszczoną, pozbądź się jej. Starte jabłko polej kilkoma kropelkami cytryny, aby owoc nie tracił swojego koloru.
W tym samym momencie możesz włączyć już piekarnik, aby spokojnie się nagrzewał. Wymagana temperatura to 160 stopni, przy ustawieniu góra-dół.
Krok 2 – Następnie zabierz się za ubijanie białek. To podstawa tego ciasta. Zrób to w czystej, wysuszonej misce. Jeśli pudełko będzie mokre bądź chociaż trochę brudne, białka na pewno się nie ubiją. Przed wrzuceniem składników do miski dokładnie osusz ją ręcznikiem papierowym. Następnie oddziel żółtka od białek. Nieużywane w tym cieście jabłkowym części wykorzystaj do innego przepisu. Nie musisz tego robić od razu. Żółtka świetnie przechowują się w lodówce, a dodatkowo można ja zamrozić i wykorzystać, gdy będą potrzebne.
Krok 3 – Do białek dodaj szczyptę soli. Zacznij ubijać i stopniowo dodawaj cały cukier. Najlepiej wsypuj po łyżce, za każdym razem upewniając się, że wcześniejsza porcja zdążyła się odpowiednio wymieszać.
Krok 4 – Gotowe białka są śnieżnobiałe, sztywne i nie mają widocznych grud cukru. Pamiętaj również o tym, żeby ich za długo nie ubijać, ponieważ może to przynieść odwrotny efekt od oczekiwanego. Przy za długiej pracy miksera czy też trzepaczki białka mogą stwardnieć, co zmniejszy szanse na lekkość ciasta.
Krok 5 – Po ubiciu białek czas dodać do nich mleko i olej. Ważne, żeby oba te składniki były w temperaturze pokojowej. Dobrym pomysłem będzie stopniowe wlewanie, każdego z płynów, jednocześnie mieszając całość z białkami. Do tego zadania świetnie sprawdzi się zwykła łyżka albo silikonowa łopatka. Mieszać musisz delikatnie, aby ubite białka nie straciły znacząco na swojej objętości.
Krok 6 – Po wymieszaniu mokrych składników czas na suche. Dorzuć mąkę i proszek do pieczenia do miski, a następnie kontynuuj mieszanie. Pamiętaj, aby nie korzystać z żadnych mikserów, robotów kuchennych ani blenderów. To muszą być powolne, stopniowe ruchy, które idealnie zmiksują całość, ale nie uszkodzą ubitych białek.
Krok 7 – Wcześniej starte jabłko dodaj do przygotowanego ciasta. Wymieszaj delikatnie całość, aby owoc idealnie rozłożył się w przygotowanej masie.
Krok 8 – Przelej ciasto do formy. Świetnie do tego nada się keksówka bądź wąska forma do babki. Najlepiej blachę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Możesz jednak postawić na papier do pieczenia albo na silikonową formę. Tej ostatniej nie trzeba w żaden sposób zabezpieczać, a upieczone ciasto wyjdzie z niej bez problemu.
Krok 9 – Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika, na 30 min – 160 stopni, przy ustawieniu góra-dół.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach
W czym najlepiej moczyć kotlety schabowe? Większość osób, aby zmiękczyć nieco mięso, sięga po mleko. Jest jednak znacznie lepszy sposób na soczyste i kruche kotlety. Na wielu polskich stołach schabowy...
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →Tort na roczek
Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...
Czytaj dalej →Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Co przygotować na Wielkanoc?
Kiedy zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, przychodzi również czas wielkich przygotowań, bo oprócz tradycyjnego sprzątania domu, dekorowania go, trzeba również przygotować potrawy wielkanocne. Jak stworzyć idealne menu...
Czytaj dalej →Danie do słoika [dla kierowcy, dla studenta i na wyjazdy]
Nie od dziś bardzo popularne w naszym kraju są dania do słoika. Jest to niezwykle wygodna forma przewożenia i przechowywania jedzenia. Doskonale sprawdza się w przypadku uczniów czy studentów mieszkających...
Czytaj dalej →Menu na urodziny dziecka
Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...
Czytaj dalej →Ciasta na komunię
Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Co na drugie śniadanie do szkoły?
Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...
Czytaj dalej →Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Każde dziecko ma takie danie, które może jeść codziennie i bez końca. W przypadku moich dzieciaków są nim naleśniki. Przez niemal rok nie chciały słyszeć o czymkolwiek innym na śniadanie!...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →Rola świadków na weselu
Z racji tego, że już za dwa tygodnie będę świadkową na weselu siostry, postanowiłam przyjrzeć się tej roli i jej obowiązkom troszeczkę bliżej, a tym, co się nauczyłam, chętnie podzielę...
Czytaj dalej →Siatki Centylowe: wzrost, waga i obwód główki dziecka
Siatki Centylowe to główny temat komentarzy, które pojawiły się pod moim ostatnim wpisie o głodzeniu Zuzi. Większość komentarzy odnosiła się do nich negatywnie. Część osób jednak zupełnie nie wiedziała o...
Czytaj dalej →Przygotowania do ślubu – od czego zacząć?
Zaręczyliście się, powiadomiliście o tym fakcie rodzinę i co dalej? Od czego zacząć przygotowania do ślubu? Co jest ważne, a co mniej? Zobaczcie! Wbrew pozorom przygotowania do ślubu nie są łatwe....
Czytaj dalej →