To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis jako alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego.
Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Bryzol był niewątpliwym kulinarnym hitem PRL-u. Smak zachwyca podniebienia Polaków do dziś, choć do przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników. Bryzol doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad i nie tylko. Jak go przygotować?
Jak się robi bryzol? Przepis jest banalnie prosty
Bryzol przyrządza się z mięsa wołowego (najlepiej antrykotu) lub wieprzowego (polecamy karkówkę). 500 g wybranego mięsa mielimy przez maszynkę na sitku o grubych oczkach lub drobno siekamy nożem. Później je solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy jedno jajko i wyrabiamy na zwartą masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony – do zarumienienia. Po usmażeniu mięsa, na tę samą patelnię wrzucamy 2 średniej wielkości cebule pokroje w piórka. Gdy się zeszklą, dorzucamy 400 g obranych i pokrojonych pieczarek. Delikatnie całość solimy. Taką zasmażkę nakładamy na kotlety i gotowe.
Jaka surówka do bryzolu będzie najlepsza? Możesz serwować z ulubionymi dodatkami
Bryzol z cebulą i pieczarkami będzie doskonale współgrał z purée ziemniaczanym. Kotlety można jednak podawać także z klasycznie gotowanymi ziemniakami, kopytkami czy gnocchi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się do tego smażona młoda kapusta lub surówka z podsmażanych buraczków.
W sezonie polecamy do bryzolu również sos kurkowy. Średnią cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku smażymy na maśle klarowanym. Gdy całość delikatnie się zeszkli, dorzucamy umyte i osuszone wcześniej kurki (300g) i smażymy przez około 4 minuty. Dolewamy 300 ml śmietanki 30%, solimy oraz pieprzymy do smaku i ponownie smażymy całość przez 5 minut do zgęstnienia sosu.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Bunt w literaturze. Do jakich lektur można było się odwołać? Temat maturalny wywołał burzę
Jakie były tematy na maturze z języka polskiego 2024? Są już pierwsze informacje od zdających. “Wyjątkowo łatwe”
Błąd kardynalny na maturze? Uważaj, te pomyłki mogą skutkować niezaliczeniem egzaminu
Kiedy są wyniki matur 2024? Uczniowie będą musieli uzbroić się w cierpliwość. Przyda im się jedna ważna informacja
Czy matura 2024 będzie trudniejsza? Już wkrótce zmieni się próg zdawalności, ciężej będzie także na rozszerzeniu
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Leśnik pokazał “sprawdzony środek do usuwania kleszczy”. Kosztuje tylko 5 zł
Sezon na kleszcze z pewnością można już uznać za otwarty. Są to szczególnie groźne pasożyty ze względu na możliwość przenoszenia chorób tj. kleszczowe zapalenie mózgu czy borelioza. Jaki jest najlepszy...
Czytaj dalej →Dziewczynka urodziła się z białym pasmem włosów. W tym roku skończy 5 lat. Jak dziś wygląda?
W mediach już kilkakrotnie było głośno o dzieciach, które urodziły się z bujną czupryną. Jednak włosy Mayah Aziz szczególnie zapadły w pamięć pracownikom szpitala. Przeważnie dzieci rodzą się z meszkiem...
Czytaj dalej →Kosztuje 2 zł i nie ma sobie równych. Posyp tym plamę z kawy. Zabrudzenia znikną raz-dwa!
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki porządnej kawy, która stawia na nogi i dodaje mnóstwa energii. Zdarza się jednak, że trunek wyleje nam się na koszulę,...
Czytaj dalej →Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie....
Czytaj dalej →Ogórki kiszone puste w środku? To wina tych błędów. Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu
Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przysmaków polskiej kuchni. W sezonie nasze piwnice i spiżarnie wypełniają się słoikami, tak że przez cały rok możemy sięgać po te...
Czytaj dalej →Czy piątek po Bożym Ciele jest wolny? Tylko niektórzy mają wolne 9 czerwca
Długich weekendów i odpoczynku każdy z nas wyczekuje z nieskrywaną niecierpliwością. Jedna z takich okazji wypada w czerwcu ze względu na obchodzone wtedy kościele święto nazywane Bożym Ciałem. Zgodnie z...
Czytaj dalej →Kalendarz szczepień 2019: zmiany! Co zmienia się w harmonogramie szczepień dzieci na 2019 rok?
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opublikował kalendarz szczepień 2019. Zmiany dotyczą m.in. szczepienia przeciwko gruźlicy, odrze, śwince i różyczce oraz na pneumokoki. Jak wygląda kalendarz szczepień noworodków i dzieci na 2019?...
Czytaj dalej →Szok! Zabobony w ciąży – niektóre z nich naprawdę się sprawdzają
Zabobony w ciąży, to coś, na co można zwrócić uwagę. Często mogą mieć one pewne odzwierciedlenie w rzeczywistości, niektóre natomiast mogą być dość zabawne. Zabobony w ciąży Pewne przesądy i...
Czytaj dalej →Oblała maturę. Powód? Koleżanka w ławce obok miała katar. “Płakałam przez kilka dni”
Bohaterka reportażu Dzień Dobry TVN była dobrą uczennicą, a rok szkolny zawsze kończyła z czerwonym paskiem na świadectwie. Egzamin maturalny nie przebiegł jednak po jej myśli i oddała niemal pustą...
Czytaj dalej →Ten jeden sposób na przechowywanie rosołu pozwoli Ci cieszyć się jego świeżością nawet przez tydzień
Rosół to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jego smak i aromat przypominają o domu i rodzinnych tradycjach. Ale co zrobić, gdy przygotujemy zbyt dużo rosołu i chcemy go...
Czytaj dalej →Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →Koniec z pękaniem jajek podczas gotowania! Ten genialny trik załatwi sprawę, ułatwi też obieranie
Pękające skorupki to z pewnością zmora dla każdego miłośnika gotowanych jajek. Może nam to nie tylko popsuć posiłek, ale dodatkowo powoduje zazwyczaj więcej sprzątania i czyszczenia. Istnieje jednak pewien prosty...
Czytaj dalej →Jeśli jesteś w ciąży, lepiej uważaj na tych kilka produktów – mogą doprowadzić nawet do poronienia!
Dieta w ciąży jest niezwykle ważna i chyba co do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Zdrowa mama to zdrowy maluszek, a wszystkie składniki odżywcze, które spożywa kobieta, odżywiają również dziecko...
Czytaj dalej →Było bardzo popularne wśród naszych babć. Zapomniane imię damskie powraca do łask
Choć czołówka listy najpopularniejszych imion damskich już od jakiegoś czasu pozostaje niezmienna, to na podstawie danych prezentowanych na stronie gov.pl, można zauważyć, że Polacy coraz chętniej sięgają po zapomniane imiona...
Czytaj dalej →Post ścisły w ciąży. Czy ciężarne kobiety muszą pościć? Kościelne reguły nie są jednoznaczne
Przestrzeganie postu to jedna z najważniejszych tradycji związanych z religią chrześcijańską. Prawo kanoniczne jasno mówi, że wierni w okresach pokutnych mają stosować się do określonych zasad mających na celu duchowe...
Czytaj dalej →Pchacz czy chodzik?
Pchacz czy chodzik, czyli czy i czym wspomagać naukę chodzenia u dzieci? Pomysł na ten wpis pojawił się po przeczytaniu komentarzy, które dziś pojawiły się na naszym Instagramie. Chodziło o...
Czytaj dalej →Gry mojej młodości: Państwa Miasta, Statki i nie tylko
Podobno jestem z pokolenia, które jako ostatnie pamięta czasy “przed internetem”. No cóż: starość nie radość 🙂 Mimo wielu zalet jakie niesie ze sobą WWW, z sentymentem wracam myślami do...
Czytaj dalej →Cicha strefa bez dziecka w samolocie?
Kilka dni temu media związane z podróżami obiegła informacja, że kolejne linie lotnicze wprowadziły na pokładzie swoich samolotów tak zwane strefy bez dzieci. Tego typu rozwiązania można już spotkać w kilku...
Czytaj dalej →