Faworki drożdżowe z 1 kg mąki. Pysznych słodkości na pewno Wam nie zabraknie!

Faworki to bezapelacyjnie jeden z tych smaków, które kojarzymy karnawałem i miło spędzonym czasem. W wielu domach z tłustego czwartku przygotowywanie chrupiących chruścików z cukrem pudrem to już rodzinna tradycja. Doskonale wychodzą również te przyrządzone na drożdżach. Sprawdź też prosty przepis na pulchne faworki drożdżowe z 1 kg mąki! Słodkości starczy dla każdego łasucha.

Przepis na pulchne faworki drożdżowe z 1 kg mąki

Faworki z drożdżami to pewna modyfikacja w stosunku do tradycyjnego przepisu. Większość tych przysmaków przygotowywana jest bez użycia drożdży. Można powiedzieć, że drożdżowe faworki plasują się gdzieś pomiędzy klasycznymi chruścikami a pączkami. Są bardziej puszyste, a przy tym bardziej sycące. Jak je przygotować?

Chrusty drożdżowe – składniki (przepis pochodzi ze strony stylowi.pl):

  • 1 kg mąki
  • 1/2 l mleka
  • 1/3 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • cukier puder na polewę

Przepis na chruściki drożdżowe – sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, rozkruszone drożdże, rozmącone jajka, a następnie wszystko mieszamy i dodajemy roztopioną, ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko.
  2. Dokładnie mieszamy, aż rozpoczną się drożdże.
  3. Stopniowo dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  4. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
  5. Wykładamy ciasto (porcjami) i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm.
  6. Tniemy na paski i formujemy ciasto (robimy nacięcie w środku i przekładamy ciasto na drugą stronę).
  7. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zobacz: Jak przechowywać faworki? Dzięki tej metodzie pozostaną kruche i delikatne nawet przez tydzień

Dlaczego warto przygotować chruściki drożdżowe?

Chrusty na drożdżach wychodzą zdecydowanie bardziej sycące od tych tradycyjnych, ale są dużo lżejsze od pączków, dlatego można zjeść ich więcej. Wychodzą zdecydowanie większe i bardziej puszyste, dzięki temu mogą również nieco lepiej prezentować się na talerzu.

Sprawdź też:

Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Stół weselny

Wczoraj pisałam o tym co powinno znajdować się na wiejskim stole weselnym i jak ten stół wiejski powinien wyglądać. Dzisiaj skoncentruję się na zwykłych stołach weselnych. Jak powinny wyglądać stoły...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general