Zamiast wyrzucać, wykorzystaj końcówki szparagów. Te dania podbiją serca gości

Większość z nas wyrzuca końcówki szparagów do śmieci, nie zdając sobie sprawy z tego, że można je wykorzystać ponownie. Warzywo nie należy do tanich, dlatego warto zużyć każdą jego część. Co zrobić z końcówek szparagów?

Szparagi stoją pod znakiem ciepłych, letnich dni. Wielu z nas ceni warzywo nie tylko za walory smakowe, ale również i zdrowotne. Szparagi zawierają spore ilości witamin C i E oraz błonnika, potasu, beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu i selenu. Wiele osób wyrzuca końcówki szparagów, jednak nie trzeba tego robić. Oto jak możesz je wykorzystać.

Sprawdź: Dodaj do gotującej się fasolki szparagowej. Dzięki tej przyprawie będzie smakować jak niebo w gębie

Czy można jeść końcówki szparagów? Przygotuj z nich pyszną zupę krem

Większość z nas podczas obierania szparagów pozbywa się zdrewniałych końcówek. Okazuje się, że nie trzeba tego robić, ponieważ można je jeść i przygotowywać z nich wiele ciekawych dań. Jednym z nich jest zupa krem z końcówek szparagów. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 800 ml bulionu;
  • końcówki z 2 pęczków szparagów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 nieduże ziemniaki;
  • 1 niewielka cebula;
  • pół szklanki zielonego groszku;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć do garnka końcówki szparagów, groszek, czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną cebulę.
  2. Zalej wszystko bulionem, dodaj niewielką ilość soli i gotuj do miękkości.
  3. Przestudzone warzywa wraz z bulionem przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  4. Dopraw do smaku i podawaj z grzankami.

Sprawdź: To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana

Co zrobić z końcówki szparagów? Przygotuj kiszone szparagi

Końcówki szparagów możesz też z powodzeniem ukisić w słoiku. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 l wody;
  • 1 łyżka soli;
  • kilka ziaren gorczycy;
  • kilka gałązek kopru;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • końcówki z 2 pęczków szparagów.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz końcówki szparagów i umieść je w słoiku.
  2. Dodaj ząbki czosnku, koper i gorczycę.
  3. Rozpuść sól w wodzie i zalej szparagi mieszanką.
  4. Zakręć słoik i odstaw na 1 tydzień w suche miejsce.

Sprawdź: Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza

Czy końcówki szparagów można mrozić? Wykorzystasz je dopiero gdy będą potrzebne

Oprócz przygotowywania ciekawych dań na świeżo możesz też z powodzeniem zamrozić końcówki szparagów. Dzięki temu będziesz mieć je zawsze pod ręką i przygotujesz z nich wiele pysznych dań, które zachwycą smakiem niejednego gościa. Jedyne co należy zrobić, to umyć końcówki, przełożyć je do foliowych torebek i umieścić w zamrażarce.

Sprawdź: Koniec ze smrodem przy gotowaniu kalafiora! Ten trik jest naprawdę genialny

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo