Ciasta, które można długo przechowywać. Ile dni wcześniej można upiec sernik, szarlotkę, keks i nie tylko?
Okres przedświąteczny to czasami istne urwanie głowy. Lista rzeczy do przygotowania i ogarnięcia praktycznie nie ma końca, szczególnie w kuchni. Niektóre z nich można jednak spokojnie zaplanować i wykonać nieco wcześniej, aby uniknąć świątecznej gorączki i robienia wszystkiego na ostatnią chwilę. Okazuje się, że są ciasta które można upiec wcześniej. Ile dni wcześniej można upiec sernik, szarlotkę, keks i nie tylko? Brownie ile może stać? Ile może stać sernik? Ile dni może stać ciasto z kremem?
Ciasta, które można upiec wcześniej
Ostatnie dni przed Świętami są z reguły bardzo intensywne, w tym czasie skupiamy się już głownie na gotowaniu wigilijnych potraw i ostatnich porządkach. Aby uniknąć organizacyjnego chaosu, warto niektóre rzeczy zaplanować i wykonać z wyprzedzeniem. Jak się okazuje, wcześniej można przygotować sporo dań oraz niektóre wypieki. Co ciekawe, niektóre nawet powinny powstać jakiś czas przed Świętami, aby zyskać na smaku – do tej grupy zaliczają się przede wszystkim pierniczki i piernik.
Ciasta, które można zrobić wcześniej, to poza piernikami także m.in. keks, makowiec – spokojnie można je przygotować nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem. Mniej więcej 2-3 dni wcześniej można upiec np. szarlotkę czy sernik. Nieco mniej, bo maksymalnie 2 dni wytrzyma ciasto kruche.
Sprawdź: Suszone pomarańcze: jak suszyć pomarańcze? Sprawdzone sposoby
Ciasto dobre po 3 dniach. Jakie ciasto można zrobić wcześniej?
Świąteczne kulinarne przygotowania nie tylko pochłaniają ogrom czasu, ale także zajmują mnóstwo sprzętu kuchennego na długie godziny. Szczególnie jeśli mowa o gwiazdkowych wypiekach. Produkcja tradycyjnych ciast to najpierw oczywiście miksowanie, wyrabianie, wałkowanie, a potem kilka godzin w piekarniku. Chociażby właśnie ze względów praktycznych – większość kuchni dysponuje przecież jednym piekarnikiem – warto rozpocząć pieczenie z wyprzedzeniem.
Ciasto, które można zrobić wcześniej, to z pewnością na przykład keks. W niektórych przepisach znajduje się informacja, że spokojnie można przygotować go nawet tydzień przed Świętami. Czasami jest to wręcz zalecane, ponieważ przechowywany w szczelnym pojemniku lub owinięty folią aluminiową dojrzewa i z każdym dniem staje się coraz smaczniejszy.
Bez problemu kilka dni do Wigilii wytrzymają także makowiec, sernik czy ciasto drożdżowe. Najlepiej jednak przechowywać je w tym czasie w suchym i chłodnym miejscu (sernik raczej w lodówce), zabezpieczone przykryciem, np. ręcznikiem czy folią aluminiową. Dłużej nie można przechowywać z pewnością ciast z kremem, zachowują świeżość maksymalnie przez 1-2 dni.
Zobacz: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?
Ciasto, które może długo stać. Ile dni wcześniej można upiec sernik?
Sernik to ciasto, które można upiec 2 dni wcześniej, a czasami zupełnie spokojnie postoi nawet 3 dni. Co ciekawe, większość przepisów przypomina, że dobry sernik musi się nieco odstać, aby odpowiednio stężeć i zyskać właściwy smak, a zatem zostawianie go na ostatnią chwilę może nie być dobrym pomysłem. Po przygotowaniu powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Ze względu jednak na to, że zimą działa ogrzewanie, a gotowanie i pieczenie jeszcze zwiększa temperaturę w domu, bezpieczniej będzie trzymać go w lodówce.
Sprawdź: Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?
Ile wcześniej można upiec keks?
Keks to jeden z najbardziej popularnych świątecznych wypieków. Należy on również do tej grupy ciast, które można swobodnie przygotować z pewnym wyprzedzeniem, aby nie niepokoić się tym w dzień Wigilii. Spokojnie można go upiec co najmniej na 2-3 dni przed Świętami, a niektóre przepisy sugerują nawet, że bez problemu poleży około tygodnia. Czasami zaleca się takie rozwiązanie, ponieważ według części kulinarnych ekspertów keks musi dojrzeć, aby uzyskać najlepszy smak.
Zobacz: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować
Ile wcześniej można przygotować kruche ciasto?
Ciasto kruche spokojnie można upiec z około 2-dniowym wyprzedzeniem. Ze względu jednak na to, że twardnieje ono pod wpływem niskiej temperatury, lepiej nie przechowywać go w tym czasie w lodówce (chyba, że w środku jest już krem, wtedy musi stać w lodówce). Warto dodać, że w przypadku kruchego ciasta, z powodzeniem można ugnieść ciasto i przetrzymać je jeden dzień w lodówce do czasu pieczenia.
Sprawdź: Pieczona i smażona ryba na drugi dzień – jak podgrzać rybę?
Rodzice pytają, jakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami
Do ciast, które można upiec wcześniej, należy przede wszystkim piernik. Z wyprzedzeniem przygotujemy także keks czy makowiec. 2 dni spokojnie wytrzymają również sernik, szarlotka oraz kruche ciasto.
Tak, kruche ciasto spokojnie można przygotować dzień wcześniej. Najlepiej jednak po upieczeniu nie trzymać go w lodówce, ponieważ twardnieje pod wpływem niskiej temperatury. Masę na kruche ciasto można również przygotować 1 dzień wcześniej i przechować do następnego dnia do pieczenia w lodówce.
Tak, sernik można upiec 2, maksymalnie trzy dni wcześniej. Jest to nawet wskazane, ponieważ musi się on odleżeć i odpowiednio stężeć. Najlepiej trzymać w lodówce.
Sernik to ciasto, które można upiec 2 dni wcześniej, przed Wigilią.
Brownie można przechowywać nawet przez kilka dni po upieczeniu, ale najlepiej w szczelnym pudełku i w temperaturze pokojowej.
Szarlotka postoi maksymalnie 2-3 dni. Można przechowywać ją w lodówce, ale należy pamiętać, że kruche ciasto twardnieje pod wpływem niskiej temperatury.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Ciasta, które można długo przechowywać. Ile dni wcześniej można upiec sernik, szarlotkę, keks i nie tylko?
Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Jak szybko rozmrozić chleb w mikrofalówce, żeby znów był chrupiący, miękki i nadawał się do spożycia? Nie jest to wcale szczególnie trudne – mikrofalówka nadaje się do tego równie dobrze...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam...
Czytaj dalej →Przechowywanie imbiru – jak przechowywać imbir?
Jak przechowywać imbir – taka wątpliwość staje się udziałem niemal każdego, kto po raz pierwszy używa we własnej kuchni tej nieco tajemniczej rośliny. Na szczęście, istnieje kilka prostych i sprawdzonych...
Czytaj dalej →Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Jak rozpoznać zepsuty bób? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy tej rośliny. Gdy nadchodzi odpowiedni okres w roku, w sklepach, czy na straganach pojawiają się bób, który sprzedawany jest zazwyczaj...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd...
Czytaj dalej →Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]
Jak zrobić chrzan? Pytanie to zadajemy sobie najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych, ale sprawdzi się on również jako idealny dodatek do mięs również w pozostałe dni roku. Warto nauczyć się...
Czytaj dalej →Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta
Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem