Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!

Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji. Kluczem do uzyskania pysznego smaku jest jednak odpowiedni przepis na marynatę. Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować? Jak zrobić zalewę octową do ryb w odpowiednich proporcjach? Poznaj sprawdzony przepis na rybę w occie!

Zalewa octowa do ryb – czy jest zdrowa?

Ryba w occie to tradycyjna potrawa, która wielu z nas nieodłącznie kojarzy się ze spotkaniami rodzinnymi – świętami czy innymi uroczystościami. Mimo upływu lat wciąż chętnie sięgamy po ten przepis, przygotowując menu na rozmaite ważne okazje. Można w ten sposób przyrządzać zarówno smażone kawałki ryby, jak również kulki rybne.

Zalewa octowa do ryby to niezwykle skuteczny sposób na jej zakonserwowanie. Dzięki temu będziemy mogli dłużej cieszyć się jej świeżością i ulubionym smakiem. Ryba w zalewie octowej to idealna propozycja dla osób, które na co dzień unikają ryb z obawy przed ośćmi. Za sprawą octu stają się one bardziej kruche, a co za tym idzie mniej niebezpieczne i nieprzyjemne przy jedzeniu.

Pamiętajmy jednak, że z octową marynatą nie można przesadzać. Ryba to bardzo bogate źródło składników odżywczych – zawiera bowiem wartościowej dla organizmu zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-3, charakteryzuje się również sporą ilością witamin z grupy A, D, K i B. Również ocet pozytywnie wpływa na zdrowie, ale pod warunkiem, że spożywamy go w niewielkich ilościach – wspomaga trawienie i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Nie wolno jednak spożywać go zbyt wiele.

Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować

Ryba w occie – przepis

Aby zalewa do ryby w occie wyszła nam naprawdę pysznie, trzeba pilnować odpowiednich proporcji. Ocet charakteryzuje się ostrym zapachem i kwaśnym smakiem, a zatem jeśli przesadzimy z jego ilością, danie może nie być zjadliwe. Większość przepisów sugeruje, aby przygotować zalewę w proporcji 1,5 szklanki octu na 4 szklanki wody, niekiedy również – 1 szklanka octu na 3 szklanki wody.

Przygotowanie potrawy należy zacząć od porządnego oczyszczenia i wypatroszenia ryby.

Zobacz: Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?

Ryby smażone w zalewie octowej (przepis pochodzi ze strony winiary.pl). Jak zrobić rybę w zalewie octowej?

Składniki:

  • ryba – 1 kg,
  • ocet – 1 szklanka,
  • woda – 3 szklanki,
  • ziele angielskie – 4 kulki,
  • liść laurowy – 2 sztuki,
  • cukier – 2 łyżki,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • mąka,
  • odrobina oleju,
  • odrobina pieprzu i soli.

Ryba smażona w occie – sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyszczamy z łusek i patroszymy, a następnie dokładnie myjemy i kroimy w dzwonki.
  2. Kawałki ryby posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy.
  3. Wlewamy do garnka ocet i wodę, a następnie dodajemy posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Całość należy zagotować.
  4. Roztrzepujemy w misce jajka, zanurzamy w nich kawałki ryby, a następnie obtaczamy je w mące.
  5. Rybę smażymy.
  6. Na koniec przekładamy usmażone kawałki do jakiegoś naczynia (najczęściej jest to słoik) i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Całość odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Sprawdź: Jak długo trzeba moczyć matiasy? W czym moczyć śledzie matiasy?

Czytelnicy pytają, z czego powinna się składać zalewa octowa do ryb

Zalewa octowa do ryby proporcje – jakie?

W przepisach najczęściej wskazuje się proporcje 1,5 szklanki octu na 4 szklanki wody lub 1 szklanka octu na 3 szklanki wody.

Jaka ryba do octu?

W zalewie octowej można przygotować właściwie większość ryb – świetnie sprawdzi się dorsz, sandacz, leszcz, karp, a także szczupak.

Zalewa octowa do ryb smażonych – jak zrobić?

Zalewa do ryb w occie powstaje z użyciem: 3 szklanek wody, 1 szklanki octu, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego i cukru. Całą mieszankę trzeba potem zagotować.

Jak zrobić rybę w occie?

Rybę trzeba dokładnie oczyścić i wypatroszyć, a następnie usmażyć, zalać w słoiku przygotowaną marynatą z octem i zostawić w lodówce na kilka godzin.

Zobacz też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Tort na roczek

Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Zaręczyny, oświadczyny i zmówiny

Czym są zaręczyny? Zmówiny przedślubne to spotkanie, na którym rodziny przyszłego małżeństwa omawiają szczegóły dotyczące m.in: terminu ślubu, wesela i spraw majątkowych. Uzgadniają pomiędzy sobą kwestie dotyczące przyszłego małżeństwa. Gdzie są...

Czytaj dalej →
Atrakcje weselne

Prezenty dla gości weselnych

Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general