Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?

Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest specjalna zalewa do mięsa, a podstawowym jej składnikiem jest sól. Często pekluje się również mięso czy szynkę, którą zmierzamy później przeznaczyć do wędzenia. Z czego powinna składać się solanka do peklowania? Jak przygotować zalewę do peklowania mięsa?

Jak zrobić zalewę do peklowania mięsa?

Zalewa do peklowania mięsa składa się przede wszystkim z soli (czasami też używa się saletry i cukru_. Do tego dodaje się również podstawowe przyprawy takie jak ziele angielskie, pieprz czy liście laurowe. Peklować można na dwa sposoby – na sucho oraz na mokro. Metoda “na sucho” zdecydowanie lepiej sprawdza się w przypadku większych kawałków mięsa (np. słoniny czy boczku, który peklujemy z zamiarem późniejszego wędzenia). Aby zapeklować mięso w ten sposób, należy je mocno natrzeć mieszanką soli, saletry oraz cukru, a następnie ułożyć w naczyniu i odstawić w chłodne miejsce. Co najmniej raz dziennie lub co dwa dni trzeba mięso obracać.

Peklowanie na mokro poleca się w przypadku mięsa, które mamy zamiar przeznaczyć na jakąś potrawę lub do wędzenia, jest to też świetny sposób na peklowanie szynki. Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcjach ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.

Sól posiada właściwości silnie bakteriobójcze, dlatego już od wieków używa się jej jako sposób na konserwowanie żywności i przedłużanie świeżości mięsa. Dodatkowo proces nadaje mięsu bardziej wyrazisty smak i aromat, przez co potrawy smakują znacznie lepiej.

Zobacz: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby

Zalewa do peklowania mięsa – przepis

Składniki (przepis na zalewę pochodzi ze strony winiary.pl):

  • 5 kg dowolnego mięsa,
  • 2-2.5 l wody,
  • 100 g soli peklowej,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka płatków papryki ostrej,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki tymianku.

Zalewa do peklowania szynki i mięsa – sposób przygotowania:

  1. Wlewamy wodę do dużego garnka, wsypujemy sól, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy.
  2. W garnku układamy mięso w taki sposób, aby było w całości przykryte wodą, inaczej się zepsuje.
  3. Przykrywamy garnek i odstawiamy do lodówki na około 5-7 dni (schab dłużej – 10 dni, szynka – 15).
  4. Codziennie przekładamy mięso i sprawdzamy, czy kawałki są pokryte wodą.
  5. Po upływie tego czasu można wyjąć mięso z zalewy i przeznaczyć do dalszej obróbki (do grillowania, wędzenia czy pieczenia). Sprawdzamy jednak, czy mięso nie zmieniło koloru lub zapachu.

Sprawdź: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik

Jak peklować mięso do wędzenia?

Zalewa do peklowania mięsa na wędzenie powstaje tak samo jak ta do zwykłego peklowania. Z powodzeniem można skorzystać z powyższego przepisu, a mięso na pewno wyjdzie smaczne i aromatyczne.

Często jednak poleca się peklowanie na sucho, szczególnie jeśli peklujemy większe kawałki. Mieszanka na 1 kg mięsa (przepis pochodzi ze strony mniammniam.com) składa się z ok. 30-40 g soli, 2 g saletry oraz 2 g cukru. Do tego należy dorzucić pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku oraz 2 liście laurowe.

Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i zmielenia mieszanki wszystkich przypraw w moździerzu. Następnie każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy zmieloną mieszanką. Mięso układamy w naczyniu kamionkowym lub szklanym, przykrywamy je i odstawiamy do lodówki (nawet na 10-14 dni). Mięso należy obracać co 2 dni, jeśli puściło sok – to dobrze, a jeśli nie – należy przegotować niewielką ilość i wlać do naczynia. Po zakończeniu procesu sprawdzamy, czy mięso nie uległo zepsuciu (nie pachnie nieprzyjemnie lub nie zmieniło koloru). I gotowe!

Zobacz: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Czytelnicy pytają, jak powinna być zrobiona zalewa do peklowania

Zalewa do wędzenia mięsa – jakie składniki?

Podstawowe składniki to sól oraz przyprawy takie jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku.

Solanka do mięsa do wędzenia – jakie proporcje?

Zazwyczaj zaleca się użycie ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.

Jak zrobić zalewę do wędzenia mięsa?

Przepis na solankę do mięsa składa się przede wszystkim z soli oraz przypraw takich jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku. Sól wsypujemy do wody w proporcjach wynoszących mniej więcej 100 g na 2,5 litra wody.

Sprawdź też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Suknie Ślubne

Ceny sukien ślubnych

Dziś chciałam poruszyć jeden z najważniejszych tematów weselnych, zwłaszcza dla Panny Młodej, czyli temat sukni ślubnych i ich cen. Ile kosztują suknie ślubne? Bez wątpienia każda kobieta chce wyglądać oszałamiająco...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Kameralne przyjęcie weselne

Kameralne obiady weselne tylko dla najbliższych również mają swoje zalety. Wcale nie musisz wynajmować sali weselnej na sto lub dwieście osób. Kameralne przyjęcia weselne w domu lub w ogrodzie miewają...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general