Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest specjalna zalewa do mięsa, a podstawowym jej składnikiem jest sól. Często pekluje się również mięso czy szynkę, którą zmierzamy później przeznaczyć do wędzenia. Z czego powinna składać się solanka do peklowania? Jak przygotować zalewę do peklowania mięsa?
Jak zrobić zalewę do peklowania mięsa?
Zalewa do peklowania mięsa składa się przede wszystkim z soli (czasami też używa się saletry i cukru_. Do tego dodaje się również podstawowe przyprawy takie jak ziele angielskie, pieprz czy liście laurowe. Peklować można na dwa sposoby – na sucho oraz na mokro. Metoda “na sucho” zdecydowanie lepiej sprawdza się w przypadku większych kawałków mięsa (np. słoniny czy boczku, który peklujemy z zamiarem późniejszego wędzenia). Aby zapeklować mięso w ten sposób, należy je mocno natrzeć mieszanką soli, saletry oraz cukru, a następnie ułożyć w naczyniu i odstawić w chłodne miejsce. Co najmniej raz dziennie lub co dwa dni trzeba mięso obracać.
Peklowanie na mokro poleca się w przypadku mięsa, które mamy zamiar przeznaczyć na jakąś potrawę lub do wędzenia, jest to też świetny sposób na peklowanie szynki. Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcjach ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.
Sól posiada właściwości silnie bakteriobójcze, dlatego już od wieków używa się jej jako sposób na konserwowanie żywności i przedłużanie świeżości mięsa. Dodatkowo proces nadaje mięsu bardziej wyrazisty smak i aromat, przez co potrawy smakują znacznie lepiej.
Zobacz: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Zalewa do peklowania mięsa – przepis
Składniki (przepis na zalewę pochodzi ze strony winiary.pl):
- 5 kg dowolnego mięsa,
- 2-2.5 l wody,
- 100 g soli peklowej,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- kilka płatków papryki ostrej,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki tymianku.
Zalewa do peklowania szynki i mięsa – sposób przygotowania:
- Wlewamy wodę do dużego garnka, wsypujemy sól, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy.
- W garnku układamy mięso w taki sposób, aby było w całości przykryte wodą, inaczej się zepsuje.
- Przykrywamy garnek i odstawiamy do lodówki na około 5-7 dni (schab dłużej – 10 dni, szynka – 15).
- Codziennie przekładamy mięso i sprawdzamy, czy kawałki są pokryte wodą.
- Po upływie tego czasu można wyjąć mięso z zalewy i przeznaczyć do dalszej obróbki (do grillowania, wędzenia czy pieczenia). Sprawdzamy jednak, czy mięso nie zmieniło koloru lub zapachu.
Sprawdź: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik
Jak peklować mięso do wędzenia?
Zalewa do peklowania mięsa na wędzenie powstaje tak samo jak ta do zwykłego peklowania. Z powodzeniem można skorzystać z powyższego przepisu, a mięso na pewno wyjdzie smaczne i aromatyczne.
Często jednak poleca się peklowanie na sucho, szczególnie jeśli peklujemy większe kawałki. Mieszanka na 1 kg mięsa (przepis pochodzi ze strony mniammniam.com) składa się z ok. 30-40 g soli, 2 g saletry oraz 2 g cukru. Do tego należy dorzucić pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku oraz 2 liście laurowe.
Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i zmielenia mieszanki wszystkich przypraw w moździerzu. Następnie każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy zmieloną mieszanką. Mięso układamy w naczyniu kamionkowym lub szklanym, przykrywamy je i odstawiamy do lodówki (nawet na 10-14 dni). Mięso należy obracać co 2 dni, jeśli puściło sok – to dobrze, a jeśli nie – należy przegotować niewielką ilość i wlać do naczynia. Po zakończeniu procesu sprawdzamy, czy mięso nie uległo zepsuciu (nie pachnie nieprzyjemnie lub nie zmieniło koloru). I gotowe!
Zobacz: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Czytelnicy pytają, jak powinna być zrobiona zalewa do peklowania
Podstawowe składniki to sól oraz przyprawy takie jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku.
Zazwyczaj zaleca się użycie ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.
Przepis na solankę do mięsa składa się przede wszystkim z soli oraz przypraw takich jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku. Sól wsypujemy do wody w proporcjach wynoszących mniej więcej 100 g na 2,5 litra wody.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Matura matematyka rozszerzona 2024 – arkusz i odpowiedzi. Oto prawidłowe rozwiązania od ekspertów
Egzamin ósmoklasisty matematyka 2024 – odpowiedzi. Tu znajdziesz arkusz i poprawne rozwiązania. Sprawdź, ile zdobędziesz punktów!
Czy po egzaminie ósmoklasisty chodzi się do szkoły? Te daty mają kluczowe znaczenie dla uczniów
Egzamin ósmoklasisty polski 2024 odpowiedzi. Mamy wszystkie zadania z poprawnymi rozwiązaniami
Co można mieć na maturze z matematyki? Te przybory mogą się przydać także na innych przedmiotach!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Zrobienie tego sernika na zimno z serków homogenizowanych zajmie Ci dosłownie 10 minut, do których musisz doliczyć jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie galaretek. Dzieciaki uwielbiają ten deser! Do dzieła więc! Sernik...
Czytaj dalej →Dodaj trochę do sernika, a będzie puszysty jak chmurka! To niezawodny patent cukierników
Zdradzamy prosty przepis na sernik tradycyjny. Czym różni się od pozostałych? Jednym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu ciasto za każdym razem wyjdzie delikatne i puszyste. Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast,...
Czytaj dalej →Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Delikatne ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się na lato. Niemożliwe? Koniecznie musisz wykorzystać ten niezwykły przepis, który sprawi, że na nowo rozsmakujesz się w jabłeczniku. Jest prosty, tani i świetnie...
Czytaj dalej →Menu na urodziny dziecka
Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...
Czytaj dalej →To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana
Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci. Czerwiec dla wielu osób kojarzy się...
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...
Czytaj dalej →Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością...
Czytaj dalej →Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
Sałatka jarzynowa to klasyka, która pojawia się na polskich stołach nie tylko w okresie wielkanocnym. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to wciąż wiele osób popełnia jeden błąd, narażając...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na podziękowania dla rodziców na wesele
Coraz częściej wśród znajomych i wśród użytkowniczek wielu for weselnych obserwuję antypatię do standardowych podziękowań dla rodziców, czyli dla oklepanego utworu “Cudownych rodziców mam” i tańczenia w kółeczku, podczas, gdy...
Czytaj dalej →Ceny sukien ślubnych
Dziś chciałam poruszyć jeden z najważniejszych tematów weselnych, zwłaszcza dla Panny Młodej, czyli temat sukni ślubnych i ich cen. Ile kosztują suknie ślubne? Bez wątpienia każda kobieta chce wyglądać oszałamiająco...
Czytaj dalej →Kameralne przyjęcie weselne
Kameralne obiady weselne tylko dla najbliższych również mają swoje zalety. Wcale nie musisz wynajmować sali weselnej na sto lub dwieście osób. Kameralne przyjęcia weselne w domu lub w ogrodzie miewają...
Czytaj dalej →