Czy zmarznięta cebula jest do wyrzucenia? Sprawdzamy, czy warzywo da się uratować

Niekiedy z powodu braku miejsca w kuchni czy w spiżarni zdarza nam się przechowywać produkty spożywcze na balkonie lub na tarasie. Często trafiają tam m.in. zupy czy warzywa. Niestety nawet lekki przymrozek może im zaszkodzić, dlatego lepiej sprawdzać prognozy i w miarę możliwości przechować je w lodówce lub w suchym miejscu w domu. Czy zmarznięta cebula jest do wyrzucenia? Jak uratować taką cebulę?

Czy zmarznięta cebula jest do wyrzucenia?

Niestety nie od dziś wiadomo, że nie wszystkie warzywa można mrozić. Część z nich, w tym właśnie cebula, źle znoszą niskie temperatury i proces mrożenia. Pod jego wpływem staje się miękka i może gorzknieć, dlatego należy ją przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, ale temperatura nie może spadać w okolice zera.

Jeśli jednak tak się już zdarzy, że cebula pozostała na dworze, np. na balkonie czy tarasie, i chwycił ją przymrozek, to jest jeszcze szansa na jej uratowanie. Warzywa będą się nadawały do spożycia, ale pod warunkiem, że nie zamarzły w całości. Po odmrożeniu trzeba je jednak wykorzystać w miarę szybko, ponieważ mogą się błyskawicznie zacząć psuć.

Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia

Przemrożona cebula – jak ją ratować?

Większość internautów na forach internetowych twierdzi, że przemrożona cebula jest już raczej nie do odratowania i najlepiej ją wyrzucić. Jeśli jednak nie chcemy marnować żywności, można skorzystać z rady i spróbować wykorzystać te warzywa do ugotowania zupy cebulowej. Jeśli jednak w czasie gotowania poczujemy dziwny zapach lub smak, lepiej jej nie jeść, aby nie ryzykować zatruciem pokarmowym.

Przemrożoną cebulę można także wykorzystać do zrobienia wątróbki z cebulką. Najpierw warzywa trzeba trochę poddusić na patelni. Jeśli nie pojawi się dziwny zapach lub gorzki smak, można spokojnie zjeść.

Sprawdź też:

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Co zrobić żeby olej się nie pienił?

Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Sala weselna

Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja noworodka

Kąpiel noworodka

Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general