Czy zmarznięta cebula jest do wyrzucenia? Sprawdzamy, czy warzywo da się uratować
Niekiedy z powodu braku miejsca w kuchni czy w spiżarni zdarza nam się przechowywać produkty spożywcze na balkonie lub na tarasie. Często trafiają tam m.in. zupy czy warzywa. Niestety nawet lekki przymrozek może im zaszkodzić, dlatego lepiej sprawdzać prognozy i w miarę możliwości przechować je w lodówce lub w suchym miejscu w domu. Czy zmarznięta cebula jest do wyrzucenia? Jak uratować taką cebulę?
Czy zmarznięta cebula jest do wyrzucenia?
Niestety nie od dziś wiadomo, że nie wszystkie warzywa można mrozić. Część z nich, w tym właśnie cebula, źle znoszą niskie temperatury i proces mrożenia. Pod jego wpływem staje się miękka i może gorzknieć, dlatego należy ją przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, ale temperatura nie może spadać w okolice zera.
Jeśli jednak tak się już zdarzy, że cebula pozostała na dworze, np. na balkonie czy tarasie, i chwycił ją przymrozek, to jest jeszcze szansa na jej uratowanie. Warzywa będą się nadawały do spożycia, ale pod warunkiem, że nie zamarzły w całości. Po odmrożeniu trzeba je jednak wykorzystać w miarę szybko, ponieważ mogą się błyskawicznie zacząć psuć.
Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia
Przemrożona cebula – jak ją ratować?
Większość internautów na forach internetowych twierdzi, że przemrożona cebula jest już raczej nie do odratowania i najlepiej ją wyrzucić. Jeśli jednak nie chcemy marnować żywności, można skorzystać z rady i spróbować wykorzystać te warzywa do ugotowania zupy cebulowej. Jeśli jednak w czasie gotowania poczujemy dziwny zapach lub smak, lepiej jej nie jeść, aby nie ryzykować zatruciem pokarmowym.
Przemrożoną cebulę można także wykorzystać do zrobienia wątróbki z cebulką. Najpierw warzywa trzeba trochę poddusić na patelni. Jeśli nie pojawi się dziwny zapach lub gorzki smak, można spokojnie zjeść.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Kupujemy kask dla dziecka: Jaki kask rowerowy dla dziecka wybrać?
Dziecko na rowerze przepisy 2024. To musisz wiedzieć, jeśli twoje dziecko jest rowerzystą!
Co robi chrzestny na Komunii? Wszyscy skupiają się na prezentach, a o tych tradycjach mało kto pamięta
Jak podpisać kopertę na komunię? Poradnik dla bliskich i gości
Ile się daje na komunię 2024? Przewodnik dla chrzestnych, dziadków i rodziny
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Czy zmarznięta cebula jest do wyrzucenia? Sprawdzamy, czy warzywo da się uratować
Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd,...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów związanych z Wielkanocą jest rzeżucha. W wielu domach jej zasiewanie jest nieodłącznie związane z przedświąteczną tradycją. Roślinę wykorzystuje się do przygotowania świątecznych dekoracji na stół...
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek
Jak zagęścić żurek, żeby posiadał odpowiednią konsystencję? Czy są jakieś proste metody na zagęszczanie żurku, który wyszedł za rzadki? Jest to na tyle tradycyjna potrawa, że każdy chciałby przyrządzić ją...
Czytaj dalej →Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Przechowywanie imbiru – jak przechowywać imbir?
Jak przechowywać imbir – taka wątpliwość staje się udziałem niemal każdego, kto po raz pierwszy używa we własnej kuchni tej nieco tajemniczej rośliny. Na szczęście, istnieje kilka prostych i sprawdzonych...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →O czym nie zapomnieć w trakcie przygotowań ślubnych?
Nareszcie nadszedł ten dzień. Moja siostra wychodzi za mąż. Wczoraj poprosiła mnie bym przygotowała jej listę spraw jakie musi załatwić przed ślubem. Tak długo czekałam na ten dzień, że z...
Czytaj dalej →