Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest jako ryba wędzona. Delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, makaronów i przekąsek. Jednak łosoś wędzony zyskał złą sławę ryby, której jak ognia powinny unikać ciężarne kobiety. Czy rzeczywiście tak jest? Czy można jeść łososia wędzonego w ciąży? Czy może on zaszkodzić dziecku podczas karmienia piersią?
Łosoś uznawany jest za rybę iście królewską. Dorasta do wagi nawet 40 kilogramów i może osiągnąć długość 150 centymetrów. Zawsze zaliczał się do ryb drogich, na które pozwolić mogli sobie jedynie najbogatsi. Dzisiaj jego cena również nie należy do najniższych, ale warto od czasu do czasu sobie na niego pozwolić, ponieważ ma cenne właściwości zdrowotne.
Łosoś wędzony: właściwości
Łosoś należy do ryb tłustych. Zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Kwasy omega-3 i omega-6 pozwalają chronić serce i cały układ krążeniowy przed schorzeniami i pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki ich spożywaniu obniża się ilość złego cholesterolu, który zastępowany jest tym dobrym.
Łosoś zawiera sporo witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12. Znajduje się w nim również witamina A oraz E, a także witamina D. Ponadto łosoś dostarcza wapnia, fosforu, potasu i jodu.
Łosoś wędzony w ciąży
Jak już zostało wspomniane, łosoś nie należy do najtańszych ryb, ale często można znaleźć go w zaskakująco promocyjnych cenach – wtedy należy uważać, ponieważ ryba prawdopodobnie będzie pochodziła z hodowli. Specjaliści radzą unikać jedzenia ryb, które wyhodowano w zanurzonych w wodzie klatkach. Są one najczęściej karmione niskiej jakości paszami zawierającymi w swoim składzie antybiotyki, a pomarańczowo-różowy kolor zawdzięczają sztucznym barwnikom. Dodatkowo w mięsie ryb znajduje się duża ilość metali ciężkich i dioksyn.
Badania przeprowadzone przez norweskich i brytyjskich naukowców dają alarmujące wyniki. Obecność w ciele matki szkodliwych substancji pochodzących z hodowlanego łososia, ma negatywny wpływ na rozwijające się dziecko. Maluchy przychodzą na świat mniejsze i o niższej masie urodzeniowej, w gorszej kondycji fizycznej. Toksyny obecne w rybie mogą doprowadzić do wystąpienia wad rozwojowych u płodu, uszkodzeń mózgu i autyzmu.
Z uwagi na to ciężarne kobiety niemające pewności co do pochodzenia łososia, nie powinny go jeść w czasie ciąży. Jeżeli natomiast wiesz, że ryba pochodzi ze sprawdzonego źródła, od czasu do czasu możesz rozkoszować się jej smakiem. Nie przekraczaj jednak dawki 100 gramów łososia wędzonego tygodniowo. Nawet jeśli dorastał on w naturalnym środowisku i żywił się niemodyfikowanym sztucznie pokarmem, nadal w jego mięsie może znajdować się szkodliwa rtęć pochodząca z opadów kwaśnych deszczów i zanieczyszczeń mórz i oceanów.
Łosoś wędzony a karmienie piersią
Łososie należą do najsilniej uczulających ryb. Alergie na nie zdarzają się dosyć często i przebiegają gwałtownie. Z uwagi na to musisz uważnie obserwować dziecko po pierwszych karmieniach po spożyciu przez Ciebie łososia wędzonego. Zjedz niewielki kawałek, a następnie przyglądaj się, czy u malucha nie występują objawy alergii. Jeśli nie, możesz śmiało na stałe włączyć tę rybę do swojego jadłospisu. Pamiętaj jednak, by nie było jej w nim zbyt dużo, ponieważ, jak już zostało wspomniane, nawet ryby pochodzące z pewnych źródeł mogą być zanieczyszczone rtęcią. Nie przekraczaj tygodniowej ilości 100 gramów ryby w całym okresie karmienia malucha.
Zobacz też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...
Czytaj dalej →Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią
Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...
Czytaj dalej →Skoki rozwojowe u dzieci- Ile trwa skok rozwojowy? [Kalendarz skoków rozwojowych]
Pierwszy raz na zwrot “Skoki Rozwojowe” trafiłem, gdy “Mamuśki z for” obskoczyły na Facebooku mój wpis na temat Śledzika Niemowlaka. Pewna napisała, że cytuję: “jak przychodzi Skok Rozwojowy, to tego...
Czytaj dalej →Biała kupka u dziecka, czyli jak nie dać się zwariować “doktorowi Google”?
Wybacz, ale jeśli masz jakiekolwiek doświadczenie z niemowlakiem to wiesz, że jego życie przebiega mniej więcej według schematu: kupka, jedzenie, spanie. Ciężko więc uniknąć tematu kupkowego i o nim dziś trochę...
Czytaj dalej →Przysięga małżeńska w kościele i w Urzędzie Stanu Cywilnego.
Postanowiłam opublikować Wam teksty przysięgi małżeńskiej, zarówno tej składanej w Kościele, jak również i tej w Urzędzie Stanu Cywilnego. Wiele osób spyta: po co, skoro i tak powtarza się ją...
Czytaj dalej →