Nie wyrzucaj tego odpadku do kosza. Zrobisz z niego pyszną i zdrową kiszonkę

Sezon na arbuza trwa w najlepsze. Zachwyca on słodkim i orzeźwiającym smakiem, a dodatkowo jest świetnym źródłem witaminy C. Zazwyczaj zajadamy się tylko soczystym miąższem, a zieloną skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że to spory błąd.

Arbuz jest nie tylko pyszny, ale też świetnie nawadnia i zaspokaja apetyt. Warzywo to jest niskokaloryczne, a w jego składzie znajdziemy dużą zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi, a także opóźniają proces starzenia się skóry. Niewiele osób wie jednak, że zdrowy i pyszny jest nie tylko miąższ, ale też skórka arbuza. Jest ona źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, dzięki czemu wspomaga pracę jelit i ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z organizmu. Zielona część arbuza zawiera również potas. Podpowiadamy, jak ją przygotować, by zachwycała wyjątkowym smakiem.

Sprawdź: Małosolne i kiszone odchodzą w odstawkę. Zrób ogórki watykańskie! Sekret tkwi w 1 składniku

Kiszonka ze skórek arbuza

Zielona skórka arbuza, tak jak czerwony miąższ, jest całkowicie jadalna. Najlepiej smakuje ona, gdy ukisi się ją jak ogórki. Pomysł ten może wydawać się dość dziwny, ale zdecydowanie warto go wykorzystać. Sama w sobie skórka jest pozbawiona wyrazistego smaku i to właśnie zalewa jej go doda. Wielu osób porównuje kiszonkę z arbuza do smaku ogórków małosolnych.

Sprawdź: 2 składniki, które sprawią, że surówka z kiszonej kapusty zachwyci nawet teściową

Przepis na kiszonkę z arbuza

Przygotowanie kiszonki z arbuza jest bardzo proste. Należy dokładnie umyć skórki, a następnie odciąć ich najtwardszą ciemnozieloną warstwę, gdyż może być ona trudna do pogryzienia. Do kiszonek wykorzystujemy więc jedynie jasnozieloną, wewnętrzną część skórki.

Należy pokroić ją na mniejsze kawałki i przełożyć do czystych słoików. Do każdego z nich dorzucamy po kawałku korzenia chrzanu, ząbku czosnku i gałązce kopru. Następnie wypełniamy słoik klasyczną solanką (jedna łyżka soli na litr zimnej wody). Słoiki należy dokładnie zakręcić i odstawić na 3-6 dni. Po tym czasie pyszna kiszonka będzie gotowa do spożycia.

Sprawdź: Czy można dolać wody do kiszonej kapusty? Od tej kwestii zależy, czy kapusta nie zgnije

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo