Schabowe i mielone odejdą w odstawkę! Zrób kotlety gyros. Znikną szybciej niż sałatka

Brakuje ci pomysłu na obiad, a masz już dość klasycznych schabowych czy mielonych? Koniecznie wypróbuj przepis na kotlety gyros. Ze stołu znikną znacznie szybciej niż sałatka gyros.

Przyrządza się je szybko, a delikatne i soczyste mięso w połączeniu z majonezowo-ketchupowym sosem rozłoży rodzinę na łopatki. Możesz być pewna, że nawet niejadki będą prosić o dokładkę. Jak zrobić kotlety gyros? Podpowiadamy.

Sprawdź: Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!

Co zamiast schabowego? Przepis na kotlety gyros pokocha cała rodzina. Lista składników nie jest długa

Składniki potrzebne do przygotowania koletów są tak naprawdę zbliżone do przepisu na sałatkę gyros. Trzeba zatem zaopatrzyć się w:

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 2 duże ogórki konserwowe,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • 1 paprykę żółtą,
  • 250 g żółtego sera,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • przyprawa kebab-gyros.

Sprawdź: Marzy ci się mizeria z ogórków gruntowych zimą? Możesz je zamrozić! Szybko poczujesz smak lata

Jak przygotować kotlety gyros? Pomysł na szybki obiad, który uda się każdemu

Zaczynamy od posiekania w drobną kostkę ogórków konserwowych oraz papryk. Jeśli mamy żółty ser w kostce, to ścieramy go na tarce o dużych oczkach. Można oczywiście kupić już tarty ser w sklepie. Mięso z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie posypujemy przyprawą. Warto, jeśli mamy czas zostawić przyprawionego kurczaka na godzinę w lodówce. Następnie na patelni z odrobiną oleju podsmażamy mięso z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Później pozostaje przygotowanie sosu. W tym celu mieszamy ketchup z majonezem i dodajemy posiekane warzywa. Smarujemy nim kurczaka i posypujemy startym serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 20 minut. Kotlety będą doskonale smakować zarówno z ziemniakami, jak i frytkami. Do tego pasować będzie również surówka z kapusty.

Sprawdź: Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general