Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle pożywny i nie zawiera niczego, co mogłoby zaszkodzić maleństwu. Nie polegaj na gotowych produktach, smaczny i zdrowy kisielek mleczny przygotujesz we własnej kuchni i zajmie ci to najwyżej kilka chwil.
Kisiel mleczny dla niemowląt – przepis na pyszny i zdrowy kisiel mleczny z żółtkiem
W miarę dorastania malec będzie poznawał nowe smaki. Nieco podrośnie, przekona się, jak pyszny jest domowy kisiel mleczny czekoladowy, ale w pierwszych miesiącach jego życia podawaj mu deser, który pożądaną słodycz uzyska dzięki przecierom owocowym.
Składniki:
- 20 g mleka modyfikowanego w proszku,
- 130 ml przegotowanej wody,
- 6 g mąki ziemniaczanej.
- 10 g żółtka.
Wykonanie:
Rozpuść sproszkowane mleko następne w niewielkiej ilości wody, trzymając się wskazówek zawartych na opakowaniu. Do pozostałej części wody wsyp mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie wymieszaj i zagotuj wszystkie składniki. Dodaj wcześniej przygotowane mleko i jeżeli zajdzie taka konieczność – mieszankę uzupełnij przegotowaną wodą. Deser podawaj z przecierem owocowym.
Kisiel mleczny dla niemowlaka – jeden z pierwszych deserów w życiu maleństwa
Większości z nas, wspomnienie dzieciństwa przywodzi na myśl słodki smak kisielku mlecznego. To całkowicie naturalne, we wczesnych latach 90. był to jeden z najbardziej dostępnych deserów, który ze względu na swoje właściwości odżywcze był uwielbiany przez mamy, a doskonały smak sprawiał, że każdy malec konsumował go z wielkim apetytem i bez grymaszenia.
Można zatem powiedzieć, że ten deser mocno zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej, która jest kultywowana do dziś. Szukasz zdrowego, pełnowartościowego deseru dla niemowlęcia? Domowy kisiel mleczny to najlepsza propozycja. Niektórzy rodzice mogą się jednak zastanawiać, o jakim deserze właściwie jest mowa? Przecież w czasach naszego dzieciństwa na stołach królował przede wszystkim pyszny budyń.
Kisiel mleczny a budyń– czym różnią się oba desery?
W tym miejscu wypada wyjaśnić tę kwestię. Budyń i mleczny kisiel to zupełnie inne desery, mimo że w mowie potocznej obie te nazwy używane są zamiennie, a to niestety błąd.
Budyń jest przygotowywany z niezbyt gęstej masy, która jest szczelnie zamykana w specjalnej formie, a następnie – gotowana w wodzie. Pozwala to uzyskać konsystencję ciasta gotowanego na parze, a sam budyń ma kształt komina z dziurą w środku, czyli wyraźnie zbliżony do tradycyjnej babki. Co istotne, prawdziwy budyń może mieć nie tylko słodki, ale i wytrawny smak, toteż w niektórych krajach stanowi samodzielne danie.
Zatem, kisiel mleczny czy budyń? Trudno powiedzieć, kiedy obie nazwy zaczęły być stosowane zamiennie, ale chcąc być precyzyjnym, gęsty deser przygotowany z mleka i skrobiowego zagęstnika należy określać nie jako budyń, a właśnie kisielek mleczny.
Rodzice pytają o kisielek mleczny
Ile kcal ma kisiel mleczny?
Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznie trafnej odpowiedzi, bo wartość kaloryczna deseru zależy przede wszystkim od użytego przepisu, proporcji poszczególnych składników i użytych dodatków.
Jak zrobić kisiel mleczny dla niemowlaka?
Kisiel mleczny dla niemowlaka należy przygotowywać wyłącznie ze składników dostosowanych do diety najmłodszych. Mleko krowie należy zastąpić następnym, które zawiera mniej białka i sodu, za to więcej żelaza.
Kisiel mleczny – ile białka?
Zawartość protein w kisielu mlecznym jest uzależniona przede wszystkim od proporcji mleka. 100 g mleka zawiera ok. 3,4 g białka, więc porcja przygotowana z 200 ml będzie zawierała ok. 6,8 g białka. Niektóre przepisy nakazują zastosowanie żółtka jaja kurzego, które stanowi bogate źródło protein (100 g zawiera ok. 16 g białka). Należy pamiętać, że kisiel mleczny dla niemowląt, przygotowany na bazie mleka następnego, będzie miał niższą zawartość protein.
Kisiel mleczny – jak podawać?
Nie od dziś wiadomo, że jemy także oczyma, a ta zasada doskonale odnosi się do najmłodszych smakoszów. Kisielek mleczny najlepiej podawać w miseczce lub salaterce, delikatnie skropiony syropem owocowym, czekoladowym lub waniliowym. Do dekoracji można też użyć kawałków owoców (np. truskawek), listków mięty, bitej śmietany, dżemu lub ciastek, np. biszkoptów. Kisiel dla niemowlaka można natomiast podawać z przecierem owocowym.
Zobacz też:
- Rozszerzania diety niemowlaka: co pierwsze podać dziecku?
- Kasza manna dla niemowlaka (grysik pszenny): Od kiedy? Ile i z czym podawać kaszę manną?
- Kisiel dla niemowlaka: w którym miesiącu można go podawać? Przepisy na domowy kisiel dla niemowląt
- Dieta niemowlaka w 7 miesiącu
- Jajko dla niemowlaka: Od kiedy, ile i jak podać?
- Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
- Kasza jaglana dla niemowlaka: Od kiedy? Ile? Z czym podawać? Przepisy
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Czy egzaminatorzy naciągają punkty na maturze? Uczniowie liczą na przychylność komisji zwłaszcza z jednego przedmiotu
Czy chłopcu daje się kwiaty na Komunię? Dodatki do prezentu powinny być dostosowane do okazji
Jak się ubrać na Komunię jako gość? Sprawdź, jak dopasować strój do okazji i uniknąć modowego faux pas
Czy nauczyciele widzą wyniki matur? Uczniowie zastanawiają się, czy rezultaty egzaminów są tajne
Wierszyk na Komunię. Jakie teksty wykorzystać z okazji I Komunii?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...
Czytaj dalej →Dodaj trochę do sernika, a będzie puszysty jak chmurka! To niezawodny patent cukierników
Zdradzamy prosty przepis na sernik tradycyjny. Czym różni się od pozostałych? Jednym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu ciasto za każdym razem wyjdzie delikatne i puszyste. Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast,...
Czytaj dalej →Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
Prosty przepis na obiad? W tej roli doskonale sprawdzą się kopytka. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dzięki zastosowaniu metody czwórki, wyjdą zawsze mięciutkie i puszyste. Na czym polega?...
Czytaj dalej →Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Dżem z winogron ciemnych nie jest często spotykany na sklepowych półkach. A szkoda, bo jego smak jest bardzo ciekawy i unikalny. Na szczęście mając odrobinę czasu i chęci, możemy taki...
Czytaj dalej →Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Zrobienie tego sernika na zimno z serków homogenizowanych zajmie Ci dosłownie 10 minut, do których musisz doliczyć jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie galaretek. Dzieciaki uwielbiają ten deser! Do dzieła więc! Sernik...
Czytaj dalej →Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Mleko księżycowe ma właściwości, za które pokochają je rodzice! Stosowały je też nasze babki
Wygląda pięknie. I to na tyle, że stało się hitem Instagrama! Ale nie to jest najważniejsze: mleko księżycowe ma właściwości, za które trudno go nie kochać będąc rodzicem małego dziecka....
Czytaj dalej →Jaglanka na śniadanie
Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka...
Czytaj dalej →Stało się! Lekarz potwierdził “diagnozy” teściowej
Wczoraj Zuzia skończyła 7 miesięcy. Tak się złożyło, że tego samego dnia miała kolejne szczepienie. Szczepienia wiążą się z ważeniem, mierzeniem i ogólnym bilansem niemowlaka. Bilans wykazał, że Zuzia ma...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →Kobiece ciało po ciąży oczami taty
Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...
Czytaj dalej →