Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]
Wiele osób zastanawia się już od początku listopada, jakie ciasta na Boże Narodzenie spełnią oczekiwania najbliższej rodziny. Wszyscy pragnęlibyśmy przecież, aby ten wyjątkowy czas uświetniły pyszności smakowite i dopracowane pod względem wizualnym. Wybór takich, a nie innych wypieków powinna nam podyktować znajomość gustu domowników, a także realna ocena własnych umiejętności cukierniczych.
Jakie ciasta na Boże Narodzenie?
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu Polaków – niezależnie od wieku – ulubiony i mocno wyczekiwany moment. Kojarzymy je najczęściej z rodzinnymi spotkaniami, ciepłą atmosferą oraz bogato zastawionym stołem. Trudno sobie wyobrazić prawdziwie świąteczny nastrój bez kilku rodzajów rozpływającego się w ustach ciasta. Na jakie jego rodzaje warto się jednak zdecydować? Czy istnieją w tej materii niepisane zasady, których złamanie grozi nietaktem?
Odpowiedź na to ostatnie pytanie powinna być oczywiście negatywna. Decyzja, jakie ciasta na Boże Narodzenie upieczemy, to kwestia osobistych upodobań, a także ewentualnie zasobności naszego portfela. Z drugiej strony, niektóre rodzaje wypieków rzeczywiście bywają kojarzone z tym konkretnym okresem. Z pewnością warto więc sięgnąć przynajmniej po część z nich, dla podkreślenia niepowtarzalności chwili.
Zobacz również: Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie
Dobre placki na święta obecne są w polskich domach przeważnie już od pokoleń. Każda rodzina posiada w tym względzie własne tradycje.
Wypiekami najbardziej “bożonarodzeniowymi” są różnego rodzaju:
- pierniki (staropolski, cytrusowy, kanadyjski, bananowy, żydowski)
- makowce (w cieście cytrynowym, zawijany, biszkoptowy, z bezą)
- serniki (z malinami, puszysty śmietankowy, biały puch, z musem pierniczkowym, z rosą, baskijski, kajmakowy, z Nutellą, chałwowy)
- keksy (ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto cytrynowe z kokosem, cisto dyniowe, ciasto marchewkowe, ciasto mandarynkowe)
- ciasta czekoladowe (brownie, muffinki czekoladowe, tarta czekoladowa, czekoladowa chmurka, torcik czekoladowy)
- miodowniki (Snickers, Królewiec, Marlenka, Tort rumuński, Miodownik z kremem orzechowym, Sernik gotowany w cieście miodowym)
- orzechowce,
- kruche ciasta (amerykańska szarlotka, ciasto kruche z owocami, crostata z dżemem, mazurek, pleśniak)
- ciasta z kremem (królowa śniegu, łabędzi puch, katarzynka, Coca-Cola, Milky Way, Rafaello, karpatka)
- babka (maślana, marmurkowa, marchewkowa, pistacjowa, itp.)
- sękacze.
Ich niekwestionowana zaleta polega na wielkiej liczbie dostępnych przepisów: będziemy mogli zatem wybrać łatwiejszą bądź bardziej skomplikowaną wersję danego ciasta. Sprzyja to zarówno osobom początkującym, jak i wielbicielom kuchennych eksperymentów – i jedni, i drudzy odkryją nie lada pole do popisu.
Idealne ciasto na Boże Narodzenie to niewątpliwie piernik przekładany powidłami. Staropolskie przepisy zalecają, aby jego przygotowanie rozpocząć już na początku grudnia. Ciasto przed upieczeniem powinno bowiem przez kilkanaście dni leżakować, zaś sam proces pieczenia warto przeprowadzić na kilka dni przed świętami. Dzięki temu w chwili podania wypiek zachwyci wszystkich swoją miękkością i delikatnością.
Zobacz też: Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Warto w tym miejscu podkreślić, że przedstawiony wyżej wariant piernika nie jest bynajmniej jedynym możliwym. Jeśli od zawsze przepadamy za takim ciastem, powinniśmy się pokusić również o inne jego rodzaje – np. piernik cytrusowy (przygotowany na bazie miodu, z dodatkiem skórki pomarańczowej i cytrynowej). Nawet najbardziej tradycyjny piernik staropolski można zresztą urozmaicić, przekładając go nie powidłami śliwkowymi, ale – przykładowo – masą marcepanową. Takie połączenie nada dobrze znanemu deserowi nieco niezwykłości.
Kolejną klasyczną pozycją na naszej liście powinien być sernik. Tradycjonaliści wybiorą go zapewne w podstawowej wersji śmietankowej, z dużą ilością jajek bądź białek. Będzie więc puszysty, kremowy i miękki, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty. Niektóre serniki na Boże Narodzenie przybierają jednak postać bardziej fantazyjną. Można je spotkać z malinami (albo polane malinowym sosem), z pierniczkami bądź gęstym kremem orzechowym. Limity wyznacza tutaj wyłącznie nasza pomysłowość.
Na wigilijnym stole w wielu domach musi się obowiązkowo pojawić również makowiec. Przeważnie bywa to miękkie ciasto drożdżowe przyozdobione lukrem, w połączeniu z masą makową własnej roboty. Gdzieniegdzie spotkamy jednak także makowiec w innej odsłonie:
- z bezą,
- z biszkoptem,
- w asyście ciasta cytrynowego.
Z kolei placki świąteczne z miodem przygotować można już na 2-3 dni przed podaniem; dzięki temu staną się nadzwyczaj miękkie i aksamitne. Obłędnego smaku nabiorą w połączeniu z budyniem, kajmakiem, kremem orzechowym lub śliwkowymi powidłami.
Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?
Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie
Ciasta świąteczne nie muszą jednak koniecznie pochodzić z piekarnika. Słodkości bez pieczenia przypadną do gustu zwłaszcza osobom, które nie czują się specjalnie biegłe w tej materii. Nie wspominając już nawet o sytuacjach podbramkowych – jak na przykład awaria kuchenki tuż przed okresem świątecznych przygotowań. W takim wypadku szukanie rozwiązań alternatywnych zostanie na nas niejako wymuszone. Ale nie musimy postrzegać go wcale w kategoriach katastrofy. Poznaj najlepsze ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie:
- 3 Bit;
- Sernik na zimno,
- Blok czekoladowy,
- Brownie bez pieczenia,
- Charlotte,
- Chatka puchatka z mascarpone i krówką,
- Jogurtowiec truskawkowy,
- Rafaello na krakersach.
Desery bez pieczenia okazują się bowiem często nadzwyczaj udane. Zawdzięczają to nie tylko swoim walorom smakowym, lecz także fantastycznej prezencji. Wystarczy wspomnieć:
- różnokolorowe ciasta jogurtowe,
- serniki na zimno,
- smakołyki na bazie galaretek.
Ich największą zaletę stanowi ogromna dowolność: poszczególne warianty smakowe dobieramy tak, jak nam pasuje, wzbogacając je dodatkowo owocami, wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Gotowemu deserowi nie zdoła się oprzeć nikt z domowników.
Zobacz również: Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?
Szybkie i łatwe ciasta na Boże Narodzenie
Jak już napomknęliśmy wcześniej, najbardziej popularne rodzaje ciast bożonarodzeniowych doczekały się ogromnej ilości przepisów. Oznacza to, że możemy je zazwyczaj wykonać w wariancie łatwiejszym bądź trudniejszym, co niekoniecznie wpłynie na smak gotowego deseru.
Bez trudu znajdziemy więc przepis na błyskawiczny:
- piernik,
- makowiec,
- sernik,
- miodownik.
Znakomicie sprawdzą się tu również wspomniane wyżej słodkości bez pieczenia, których przygotowanie trwa często zaledwie kilka chwil.
Zobacz również: Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Efektowne ciasta na Boże Narodzenie
Na drugim biegunie bożonarodzeniowych przygotowań znajdują się wykwintne ciasta na święta. Co prawda ich preparacja nie musi się wcale okazać trudna, wymaga jednak zwiększonej dbałości o szczegóły oraz estetycznego wykonania (przy użyciu składników jak najwyższej jakości).
Świetnym przykładem takiego wypieku jest sernik waniliowy z brownie i konfiturą wiśniową. Chociaż zrobienie go nie powinno przerosnąć naszych możliwości, cały proces przebiega w kilku etapach i wymaga sporo zaangażowania. To samo dotyczy innego pysznego placka z wiśniami, zwanego ciastem świętego Jakuba. Kilka nałożonych na siebie warstw wygląda niezwykle apetycznie, ale zarazem przysporzy nam trochę pracy.
Sprawdź: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta?
Tort na Boże Narodzenie
Niestrudzeni wielbiciele świątecznych wypieków mogą wpaść na pomysł przygotowania pięknego tortu. Jeżeli już przyjdzie nam to do głowy, warto trochę zaszaleć – ostatecznie, Boże Narodzenie zdarza się tylko raz do roku. Ciekawym rozwiązaniem okaże się tort wielosmakowy: z kremem czekoladowym, orzechowym, śmietankowym, galaretką wiśniową oraz biszkoptem. Proces przygotowania można sobie podzielić na kilka etapów, więc nie powinien być dla nas bardzo uciążliwy. Należy się jednak nastawić na stosunkowo wysokie koszty wykonania całości.
Znacznie “lżejszą” opcją wydaje się zaś torcik naleśnikowy, przekładany masą czekoladową albo serkiem mascarpone. Składa się z 30 naleśników, które – przy odrobinie cierpliwości – można bardzo ładnie udekorować, smarując ze wszystkich stron płynną czekoladą. Efekt jest nieco humorystyczny, stanowiąc dowcipne rozwiązanie dylematu, w jakie ciasta na Boże Narodzenie warto się zaopatrzyć.
Zobacz też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Co zamiast spirytusu do pączków? Zamiennik znajdziesz bez problemu
Co zamiast spirytusu do pączków? Nie zawsze mamy pod ręką mocny alkohol, a niektóre osoby nie chcą lub nie mogą stosować go w kuchni. Na szczęście nie oznacza to, że...
Czytaj dalej →Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy
Z termoobiegiem czy bez – wiele osób zadaje sobie z pewnością takie pytanie przed włączeniem piekarnika. Funkcja termoobiegu w większości przypadków usprawnia i ułatwia proces pieczenia, czasami jednak bywa niewskazana....
Czytaj dalej →Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]
Jak zrobić chrzan? Pytanie to zadajemy sobie najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych, ale sprawdzi się on również jako idealny dodatek do mięs również w pozostałe dni roku. Warto nauczyć się...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Sukienka na ślub cywilny
Sukienki na ślub cywilny nie muszą spełniać wymagań dress code'u. Najważniejsze, aby Panna Młoda czuła się w swojej sukni ślubnej dobrze! Poza tym musimy zadbać o to, by suknia na ślub cywilny podkreśliła atuty i ukryła niedoskonałości sylwetki. I najważniejsze: powinna być spełnieniem marzeń Panny Młodej.
Czytaj dalej →Wszyscy jesteśmy dziećmi!
Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...
Czytaj dalej →Sukienka dla świadkowej
Wybór sukienki dla świadkowej jest sporym wyzwaniem. Zwraca ona na siebie uwagę prawie tak samo jak Panna Młoda. Sukienka musi być więc elegancka i nietuzinkowa. Sukienka dla świadkowej Zostałaś poproszona...
Czytaj dalej →