Ogórki odejdą w odstawkę, bo teraz kisi się czosnek. Warzywo zaskoczy smakiem i bogactwem witamin

Przyjęło się, że w słoikach najczęściej kisimy ogórki. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że równie pyszny będzie ukiszony czosnek. Przygotowanie takiego dodatku do wielu dań jest banalnie proste i nie zabierze ci wiele czasu. Jak zrobić czosnek w słoiku?

Kiszony czosnek jest świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i innych potraw. Można też jeść go prosto ze słoika. Tak przygotowane warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin, dlatego warto poświęcić mu uwagę i odpowiednio zrobić je w słoiki. Sprawdź, jak przygotować kiszony czosnek.

Sprawdź: Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?

Na co pomaga kiszony czosnek? Ma wiele pozytywnych właściwości

Czosnek wykorzystuje się w medycynie już od wielu lat. Jeszcze przed rozwinięciem się medycyny, z jaką mamy do czynienia dzisiaj, warzywo stosowane było jako środek do leczenia chorób zakaźnych i przeciwpasożytniczo. Ukiszony czosnek zadziała też jak naturalny probiotyk. Zahamuje rozwój niekorzystnych dla organizmu grzybów i bakterii, a także wspomoże układ odpornościowy i wpłynie pozytywnie na działanie jelit. Okazuje się, że przygotowanie kiszonego czosnku jest bardzo łatwe.

Sprawdź: Małosolne i kiszone odchodzą w odstawkę. Zrób ogórki watykańskie! Sekret tkwi w 1 składniku

Jak się robi kiszony czosnek? Nie zajmie ci to wiele czasu

Kiszony czosnek z pewnością znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go samodzielnie w domu. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 10 główek czosnku;
  • korzeń chrzanu;
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  • liście laurowe;
  • 2 łodygi suszonego kopru;
  • plastry cebuli (opcjonalnie);
  • 2 l wody;
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Sposób przygotowania:

  1. Wyparz dokładnie słoiki i ułóż na ich dnie kawałki korzenia chrzanu, plastry cebuli, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, liście laurowe, suszony koper i cebulę.
  2. Umieść ciasno w słoikach obrany i podzielony na ząbki czosnek.
  3. Zagotuj wodę z solą i zalej słoiki gorącą zalewą do całkowitego przykrycia ich zawartości.
  4. Zamknij słoiki i odstaw w zacienione i chłodne miejsce.
  5. Odczekaj około 2 tygodnie i ciesz się ukiszonym czosnkiem.

Jak długo można przechowywać kiszony czosnek? Na to należy zwrócić uwagę

Należy mieć na uwadze, że przetwory powinno się spożywać na bieżąco. Niektóre z nich mimo przechowywania w słoiku z czasem mogą zacząć się psuć. W przypadku ukiszonego czosnku możesz trzymać go w chłodnym i zacienionym miejscu nawet przez około 1 rok.

Sprawdź: Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku

Planowanie ślubu oraz wesela

Dzieci na weselu

Zamierzasz wyprawić huczne wesele. Zapraszasz więc gości. Goście weselni to zazwyczaj osoby dorosłe, ale wiele z tych osób ma już swoje dzieci. Prosząc osoby dorosłe na wesele ważne jest by...

Czytaj dalej →
Fryzury Ślubne

Fryzura ślubna

Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general