Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w wytrawnych potrawach. Można z nimi zrobić naleśniki, mięso czy też wrzucić je na grill. Dzisiaj jednak coś specjalnego! Pizza ze szparagami, która zachwyci nawet dzieci.
Składniki na nowoczesną pizzę
Pizza nie zawsze musi być przepełniona tłustymi, kalorycznymi składnikami. Świetną alternatywą dla mięsa, pepperoni i sporej ilości sera, będą szparagi, szynka szwarcwaldzka i jajko. To zestaw idealny, nawet dla osób na diecie.
Do przygotowania ciasta na pizzę ze szparagami potrzebujesz:
- 25 gramów drożdży świeżych bądź paczkę drożdży suchych,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 150 ml wody,
- 300 g mąki pszennej, najlepiej typ 0,
- szczypty soli,
- oliwy.
Jako dodatki do pizzy zakup:
- pęczek szparagów,
- mozzarelle, może być light,
- jajka klasy 0,
- małą cebulę, może być biała bądź czerwona,
- 5/6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
- musztardę,
- miód,
- sól,
- pieprz,
- wodę.
Sprawdź: Zapałka w toalecie – jeden prosty trik, który przyniesie zaskakujący rezultat!
Przygotowanie ciasta na pizzę
Krok 1 – Jeśli posiadasz drożdże świeże, musisz przygotować rozczyn. W tym celu 1/4 kostki drożdży i cukier rozrób w letniej wodzie, najlepiej takiej w temperaturze pokojowej.
Krok 2 – Przygotowany rozczyn zostaw na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Krok 3 – Weź dużą miskę. Wsyp do niej suche składniki, czyli sól i mąkę. Powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże stale mieszając ciasto. Dobrze robić to drewnianą łyżką. W przypadku zakupienia drożdży suchych, cały krok z rozczynem pominiesz. Musisz jedynie dorzucić drożdże do mąki, soli i wody, a następnie dokładnie je wymieszać.
Krok 4 – Niezależnie od wybranych drożdży zagnieć ciasto, przykryj je czystą ścierką kuchenną bądź folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, na mniej więcej godzinę. Jeśli nie masz takiego miejsca, możesz wstawić miskę do piekarnika, rozgrzanego do około 45 stopni.
Krok 5 – Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich przykryj ściereczką, aby nie wysychała, a drugą zacznij ponownie wyrabiać. Ten proces może trwać nawet kilka minut. Gotowe ciasto połóż na blacie i rozciągnij palcami tworząc wybrany przez siebie wzór – koło albo prostokąt.
Krok 6 – Połóż na blachę papier do pieczenia, dzięki temu pizza nie przywrze do rozgrzanego metalu i się nie przypali. Na gotową blachę przełóż ciasto, dbając o to, aby w żadnym miejscu nie pękło.
Zobacz: Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Przygotowanie sosu do pizzy
Krok 1 – Mając już gotowe ciasto, warto zabrać się za sos, który należy nałożyć przed dodatkami. Weź naczynie, w którym swobodnie wymieszasz składniki, najlepiej wysokie i podłużne.
Krok 2 – Wlej do wybranego naczynia 1 łyżkę wody, tyle samo miodu i 5 łyżeczek musztardy. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Do tego celu możesz użyć blendera.
Krok 3 – Do wymieszanego sosu dodaj szczyptę soli i pieprzu. Kolejny raz całość dokładnie zmiksuj, aby smaki się połączyły.
Dokończenie pizzy, czyli nałożenie dodatków:
Krok 1 – Na początku nałóż sos na przygotowane ciasto. Zadbaj o to, aby nie było go za dużo. Sos ma dawać jedynie posmak, a nie przesiąknąć do spodu pizzy.
Krok 2 – Szparagi umyj, osusz, oderwij ich zdrewniałe końcówki i obierz całość. Pokrój je w małe części, o szerokości 1 cm. Z pozostałych części szparagów możesz zrobić wywar warzywny bądź risotto.
Krok 3 – Pokrój cebulę w pióra. Ułóż ją i przygotowane szparagi na pizzy. Do tego dodaj mozzarellę porwaną w dłoniach. Całość możesz jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 – Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni, na około 15 minut.
Krok 5 – Weź jajko posiadające temperaturę pokojową. Wbij je najpierw do niewielkiej miski, aby upewnić się czy jest dobre. Nie wrzucaj go od razu do reszty składników. Jeśli okaże się zepsute, zniszczy to całą przygotowaną pizzę.
Krok 6 – Trzy minuty przed końcem czasu wysuń blachę z pizzą z piekarnika i wlej na jej środek jajko. Dobrze będzie, jeśli żółtko nie pęknie podczas wbijania, to zapewni ciekawy efekt wizualny i smakowy.
Krok 7 – Po upłynięciu czasu wyjmijcie pizzę z piekarnika. Białko jajka musi być ścięte, jeśli tak nie jest, zostaw pizzę w piekarniku, jeszcze przez około minutę. Na gotową pizzę ułóż plastry szynki. Całość możesz jeszcze polać odrobiną sosu musztardowo miodowego, aby zapewnić większą głębię smaków.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Zupa po świętach. Sprawdź pomysły na smaczne i lekkie zupy!
Święta dla wielu osób oznaczają prawdziwe jedzeniowe szaleństwo. Trudno wyobrazić sobie świąteczne, rodzinne spotkania bez bogato zastawionego stołu, z mnóstwem pyszności, również tych słodkich. Po tak obfitych ucztach często mamy...
Czytaj dalej →To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana
Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci. Czerwiec dla wielu osób kojarzy się...
Czytaj dalej →Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Ciasta na komunię
Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...
Czytaj dalej →Te domowe lody truskawkowe to fit hit! Zrobisz je z 3 składników. Smakują obłędnie
Najprostsze lody domowe są najsmaczniejsze. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, aby smak zachwycił zarówno starszych, jak i młodszych. Jak zrobić lody truskawkowe bez żółtka? Poznaj sprawdzone przepisy. Lato zbliża...
Czytaj dalej →Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!
Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu...
Czytaj dalej →Ciasta fit i inne zdrowe słodycze
Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Tuż obok pączków, nieodłączną tradycją tłustego czwartku są właśnie faworki. Puszyste, złociste i miękkie smakują wyśmienicie, ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż pączków, a dla niedoświadczonej gospodyni – także łatwiejsze....
Czytaj dalej →Prezent na roczek z Ikei?
Uwaga! Tekst “Prezent na roczek z Ikei? Czemu nie” nie jest sponsorowany. Sieć Ikea za niego nie zapłaciła (chociaż mogłaby:)). Prezent na roczek nie tylko dla dziewczynki Pamiętam jak dziś...
Czytaj dalej →9 Księżniczek Disneya w roli mamy
Isaiah Keith Stephens na swoim Instagramie nazwał siebie Disney Mashup Guy. Nic więc dziwnego, że magazyn Cosmopolitan z okazji Dnia Matki poprosił go o przygotowanie grafik przedstawiających księżniczki (i jedną...
Czytaj dalej →Wieczór kawalerski
Zostałeś poproszony przez swojego najbliższego przyjaciela o to byś został świadkiem na jego ślubie? Takie wyróżnienie jest dla Ciebie niezwykle ważne. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że ten wybór...
Czytaj dalej →