Czy mascarpone można mrozić? Trzeba pamiętać o jednej kwestii
Ser mascarpone to jeden z najpopularniejszych dodatków do rozmaitych deserów i ciast. Chociaż znany jest przede wszystkim jako główny składnik tiramisu, to świetnie sprawdza się także w wielu przepisach na wytrawne i pikantne potrawy. Na jego bazie często powstają pyszne kremy, np. do tortów. Zdarza się jednak, że po przygotowywaniu wypieków pozostanie nam zbyt duży zapas. Pojawia się wówczas pytanie, jak przechowywać serek mascarpone – czy można mrozić nadmiar? Ile może stać otwarte mascarpone?
Czy mascarpone można mrozić?
Serek mascarpone to zdecydowanie jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w kuchni prawdziwego miłośnika deserów. Przydaje się bowiem nie tylko do przygotowania tiramisu, ale sprawdzi się również doskonale jako baza do rozmaitych słodkich kremów, do różnych ciast czy tortów, ponieważ ma mleczny i lekko słodki smak, a jednocześnie dość mocno kremową i gęstą konsystencję. Swoje właściwości mascarpone zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego.
Do przygotowania deseru, zwłaszcza tortu, zazwyczaj potrzebne są większe ilości serka. Jeśli nie uda nam się wykorzystać wszystkiego, pojawia się kłopot. Nikt nie lubi marnowania żywności, dlatego od razu do głowy przychodzi pomysł zamrożenia pozostałego nadmiaru. Chociaż jest to jeden z najlepszych sposobów na konserwację produktów spożywczych, to jednak nie wszystkie się do tego nadają. Zdaniem specjalistów, a także internautów, którzy dzielą się swoim doświadczeniem na forach, nabiał średnio nadaje się do mrożenia. Dlatego lepiej powstrzymać się przed włożeniem serka mascarpone do zamrażalnika.
Zobacz: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz
Czy można zamrozić serek mascarpone?
Mrożenie mascarpone nie jest zalecane, ale to nie znaczy, że jest niemożliwe. Serek zamrozi się, ale – podobnie jak wszystkie produkty mleczne – zamarznie bardzo mocno, przez co po rozmrożeniu może stracić swoją konsystencję – rozwarstwi się i stanie się zwyczajnie nieapetyczny. To samo dotyczy innych produktów z nabiału. Co jednak ważne, pod wpływem mrożenia nie tracą zbyt dużo ze swoich wartości odżywczych, co jest zdecydowaną zaletą.
Sprawdź: Dodaj raz, a smak cię zaskoczy. Tajemnica mielonych Magdy Gessler
Czy masę z mascarpone można mrozić?
Niekiedy zdarza się, że przygotowujemy zbyt duże ilości kremu stworzonego na bazie mascarpone, który zamierzamy wykorzystać do ciasta czy innego deseru. I tutaj znów rodzi się wątpliwość, czy krem z mascarpone można mrozić. Okazuje się, że nie jest to całkowicie wykluczone, ale ponownie – raczej niezalecane. Chociaż na wielu forach możemy spotkać się z komentarzami internautów, którzy twierdzą, że bez problemu zamrozili taki krem i po rozmrożeniu nie było z nim żadnych problemów, to zawsze może się zdarzyć, że ser się rozwarstwił i nie nadaje się do spożycia.
Zobacz: To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy
Czy można zamrozić tort z mascarpone?
Większość ekspertów i internautów odradza mrożenie ciast z mascarpone, ponieważ ogólnie niezalecane jest mrożenie nabiału i produktów o wysokiej zawartości tłuszczu – a takim jest właśnie ten serek. Niektórzy jednak twierdzą, że przechowanie tortu w zamrażalniku przebiegło bezproblemowo i ciasto nadawało się do spożycia po rozmrożeniu. Warto jednak mieć na uwadze, że niska temperatura może doprowadzić do rozwarstwienia się kremu i utraty konsystencji, a co za tym idzie także utraty smaku i apetycznego wyglądu.
Sprawdź: Sernik na zimno w 15 minut! Idealny przepis na letni deser
Serek mascarpone – ile po otwarciu?
Serek mascarpone po zakupie powinno się przechować w lodówce. Po otwarciu najlepiej od razu zużyć go w całości, ponieważ ma tendencję do szybkiego psucia się. Można go jednak ponownie schować do lodówki, należy jednak wykorzystać go maksymalnie w ciągu najbliższych kilku dni. Jeśli zdecydujemy się na mrożenie, serek może pozostać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy, ale może się zdarzyć, że po wyjęciu nie będzie już wyglądał i smakował tak samo dobrze. Warto o tym pamiętać i tak planować przygotowania z użyciem mascarpone, aby uniknąć mrożenia.
Zobacz: Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie
Co zrobić z resztkami mascarpone?
Zamiast mrożenia pozostałego serka mascarpone zawsze można spróbować wykorzystać go w nieco inny sposób. Niektórzy polecają użycie go jako zamiennik masła lub po prostu rodzaj “smarowidła” na kanapki – jak dżem czy hummus. Zawsze można go także dodać do owoców i zmiksować na pyszny koktajl. Mascarpone może znaleźć zastosowanie także jako dodatek do potraw słonych – np. do sosów.
Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Rodzice pytają, czy można mrozić mascarpone
Nie jest to zalecane, ponieważ po rozmrożeniu może się rozwarstwiać.
Raczej odradza się takie rozwiązanie, ponieważ po rozmrożeniu krem może zmienić konsystencję i zrobić się nieapetyczny.
Najlepiej w plastikowych, szczelnie zamkniętych pudełkach.
Można, ale zdecydowanie się tego nie zaleca. Pod wpływem niskich temperatur ser może się rozwarstwić i stracić konsystencję.
Można, ale trzeba brać pod uwagę, że po rozmrożeniu może zmienić konsystencję, rozwarstwić się i stać zupełnie nieapetyczne.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Czy mascarpone można mrozić? Trzeba pamiętać o jednej kwestii
Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Kiedy ciasto francuskie jest po terminie, niektórzy mogą zastanawiać się, czy nadal nadaje się do spożycia. Wiele osób robi duże zakupy raz w tygodniu, więc często zdarza im się zapomnieć...
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?
Przykład idzie z góry! Dziecko wynosi swoje nawyki żywieniowe z domu: wszystko co robi wynika z obserwacji i jest naśladownictwem rodziców lub starszego rodzeństwa. Jeśli rodzice jedzą słodycze, do pracy...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek
Jak zagęścić żurek, żeby posiadał odpowiednią konsystencję? Czy są jakieś proste metody na zagęszczanie żurku, który wyszedł za rzadki? Jest to na tyle tradycyjna potrawa, że każdy chciałby przyrządzić ją...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i...
Czytaj dalej →