Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to pewne jest jedno: wątróbka ma masę pozytywnych właściwości zdrowotnych, które wspomagają nasz organizm w poprawnym funkcjonowaniu. Dlaczego więc wątróbka w ciąży nie jest dobrym pomysłem? Czy jej spożywanie może wyrządzić szkodę maluszkowi?
Wątróbka: właściwości
Wątróbka zalicza się do kategorii podrobów, czyli wewnętrznych jadalnych narządów pochodzących z ciał zwierząt. Niezależnie od tego, z jakiego zwierzęcia wątróbka pochodzi, zawsze ma wysoką zawartość białka w swoim składzie. W 100 gramach jest go średnio 19-20 gramów. Jednocześnie wątróbka dostarcza w 100 gramach około 3,5-5 gramów tłuszczu, nie należy więc do bardzo kalorycznych mięs.
Wątróbka jest doskonałym źródłem witaminy D, B2, B12, PP. Zawiera także w swoim składzie kwas foliowy i ogromne ilości żelaza. Najwięcej jest w niej jednak witaminy A i to właśnie z tego względu nie powinna być w nadmiarze spożywana przez kobiety spodziewające się dziecka.
Wątróbka w ciąży
Jeszcze niedawno wątróbka była polecana przyszłym mamom w okresie ciąży. Miało to miejsce głównie ze względu na obecność wysoko przyswajalnego żelaza, którego dostarcza. Najwięcej zawiera go wątroba wieprzowa, znajduje się w niej bowiem blisko dwa razy więcej tego pierwiastka niż w innych rodzajach wątróbki. Ponadto w wątróbce, zwłaszcza w tej z kurczaka, znajduje się solidna dawka kwasu foliowego, który jest niezbędną witaminą do prawidłowego rozwoju układu nerwowego malucha. Odpowiednia nim suplementacja jest konieczna, by zapobiec powstawaniu wad cewy nerwowej u dziecka.
Ze względu na wyżej wymienione właściwości wątróbki była ona zaliczana do produktów, w które powinna być bogata dieta przyszłej mamy. Badania przeprowadzone w ostatniej dekadzie wykazały jednak, że mięso to nie jest wskazane dla ciężarnych. Zawiera w sobie ogromne ilości witaminy A. Jest jej od 9300 mikrogramów na 100 gramów w wątróbce drobiowej aż do 21 926 mikrogramów w wątrobie cielęcej. Tymczasem średnie zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi około 530 mikrogramów, a górną granicą tolerancji jest około 2800 mikrogramów. Przedawkowanie witaminy A w okresie ciąży może być bardzo niebezpieczne. Z jednej strony witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju malucha i do potrzymania ciąży, z drugiej jednak jej nadmiar może poważnie zaszkodzić. Może wywołać poronienie, a także ciężkie uszkodzenia płodu. Dziecku grożą wady typu wodogłowie, małogłowie, problemy z układem krążenia czy deformacja twarzoczaszki.
Ponadto wątroba jest organem, który odpowiada za oczyszczanie organizmu z toksyn – bez względu na to, czy jest to wątroba człowieka, cielaka, świni czy kurczaka. Gromadzą się w niej szkodliwe substancje, takie jak ołów czy kadm. Mogą one być niebezpieczne dla organizmu mamy, a także rozwijającego się dziecka.
Czy to wszystko oznacza, że kobieta w ciąży nie powinna w ogóle jeść wątróbki? Jeśli zjesz ją raz na jakiś czas, nic złego się nie stanie. Pamiętaj, że wątróbka dostarczy Ci wartościowego białka, żelaza, a także kwasu foliowego.
Wątróbka a karmienie piersią
Nie ma powodów, by w czasie karmienia piersią przestać spożywać wątróbkę. Dostarczy ona maluchowi wartościowego żelaza oraz innych składników, które pozwolą jego organizmowi poprawnie się rozwijać. Należy jednak pamiętać o opisanych wyżej możliwościach przedawkowania witaminy A. Wobec już urodzonego malucha nie będzie ono miało aż tak negatywnych skutków, a wątróbka jedzona raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi.
Zobacz też:
Jakich produktów unikać w ciąży?
Kolejna ofiara suchego utonięcia!
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Unieważnienie matury — kiedy CKE może to zrobić?
Bunt w literaturze. Do jakich lektur można było się odwołać? Temat maturalny wywołał burzę
Babcie dają się nabrać “na wnuczka”, a wnuczek wcale nie mądrzejszy. Uwaga na maturalne scamy, oszuści coraz bardziej kreatywni
Jakie były tematy na maturze z języka polskiego 2024? Są już pierwsze informacje od zdających. “Wyjątkowo łatwe”
Błąd kardynalny na maturze? Uważaj, te pomyłki mogą skutkować niezaliczeniem egzaminu
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią
Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Niemowlak i szczeniak pod jednym dachem
Pies jest już u nas. Wkrótce się Wam przedstawi. Na razie oswaja się z nowym otoczeniem i nowymi człowiekami. Zanim go poznacie sprawdźcie filmy na które trafiliśmy podczas szukania informacji...
Czytaj dalej →Menu weselne
Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...
Czytaj dalej →Przysięga małżeńska w kościele i w Urzędzie Stanu Cywilnego.
Postanowiłam opublikować Wam teksty przysięgi małżeńskiej, zarówno tej składanej w Kościele, jak również i tej w Urzędzie Stanu Cywilnego. Wiele osób spyta: po co, skoro i tak powtarza się ją...
Czytaj dalej →