Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób je we własnym domu.
- Jagodzianki nie wymagają wielu składników;
- Przepis na jagodzianki jest bardzo prosty;
- Warto dokładnie zwracać uwagę przy ich lepieniu, aby nie popękały przy pieczeniu.
Bułeczki z jagodami
Przepisy na bułki z jagodami to żadna nowość we współczesnym świecie. Istnieje wiele metod ich wytworzenia, jednak produkt zwykle wychodzi ostatecznie dość podobny. Możliwa jest modyfikacja samego przepisu, a w konsekwencji dodanie wielu innych składników, które mają szansę polepszyć smak jagodzianek. Istnieją różne przepisy na bułeczki z jagodami, które posiadają takie dodatki, jak kruszonka. Ma ona zastosowanie raczej dekoracyjne, może jednak w znaczący sposób poprawić wizualnie gotowe wypieki. Aby stworzyć pyszne jagodzianki, należy przygotować następujące składniki:
- Drożdże – 40 g (świeżych),
- Mleko – 200 ml,
- Mąka pszenna – 500 g,
- Jajka – 5,
- Zwykły cukier, lub cukier puder – 100 g,
- Masło 100 g,
- Jagody – 150 g,
- Lukier (opcjonalne).
Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Jak zrobić bułeczki z jagodami? Aby własnoręcznie wykonać te małe słodkie łakocie, wystarczą tak naprawdę produkty, które jesteś w stanie znaleźć w swoim domu. Aby zrobić szybkie jagodzianki, należy najpierw wyjąć drożdże z lodówki i dać im się nieco ogrzać. Następnie należy je pokruszyć, wsypać do kubka i zalać ciepłym mlekiem mniej więcej do połowy jego objętości. Dodajemy wtedy 2 łyżeczki mąki i 1 cukru. W następnym kroku należy dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Poleca się tutaj umieścić taki kubek w ciepłej wodzie, co znacząco ulepszy rozwój samych drożdży. W ten sposób możemy wykonać dobre ciasto drożdżowe na jagodzianki.
Drugim krokiem będzie ubicie jajek i żółtek na tzw. kogel-mogel. Tworzy się to w bardzo prosty sposób, wystarczy jedynie oddzielić żółtka od białek, te pierwsze wrzucić do szklanki lub miski, dodać cukier, a następnie użyć miksera lub trzepaczki. Powstała puszysta piana jest właśnie tym, co będzie nam potrzebne w dalszych działaniach.
Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki do dużej miski. Następnie należy dodać wcześniej przygotowane drożdże, resztę mleka, oraz wszystko ubić z koglem-moglem i ostudzonym masłem. Ubicie ciasta i odstawienie go na 90 minut to kolejne etapy produkcji jagodzianek.
Zobacz: Czy można zamrozić pączki?
Kiedy ciasto jest gotowe?
Warto wyłożyć ciasto w jakieś miejsce w celu pozbycia się w nim grudek. W kolejnym kroku należy uformować kulę i podzielić wykonane ciasto na około 15 równych części. Następnie warto mieć już pod ręką przygotowane jagody. Każdą z części należy rozpłaszczyć, a następnie umieścić w nich około 3 łyżeczki jagód. Jak formować jagodzianki? Całość zamykamy krawędziami, coś na wzór lepienia pierogów, a następnie należy położyć je łączeniem do dołu na papierze do pieczenia.
Jagodzianki drożdżowe są prawie gotowe. Następny krok to ich pieczenie. Bułki jagodowe ustawiać w pewnym odstępie od siebie. Warto w tym celu użyć dwóch blach, ponieważ najlepiej będzie ustawić na każdej po 8 jagodzianek. Nasze szybkie bułeczki drożdżowe z jagodami należy następnie zostawić na około 30 minut w celu ich małego podrośnięcia.
Jak upiec jagodzianki? Wystarczy ustawić piekarnik na 180 stopni, najlepiej metodą góra dół bez termoobiegu. Następnie warto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem same jagodzianki. Piec przez około 18 minut, a potem wyjąć i udekorować według uznania.
Sprawdź: Jak nadziewać pączki?
Jak zrobić jagodzianki?
Jak więc widać, przedstawiony przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami jest dość prosty, a umożliwia uzyskanie bardzo słodkiej i dobrej potrawy, która szczególnie powinna przypaść do gustu dzieciom. Jagodzianki sprawdzą się idealnie na takie okazje, jak urodziny, tłusty czwartek czy pójście w gości. Oczywiście w internecie można się natknąć na szereg innych przepisów, które oferują wiele dodatkowych elementów. Warto poeksperymentować i stworzyć własny prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki.
Zobacz: Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Rodzice pytają o prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki:
Jagodzianki można lepić podobną metodą, jak przy lepieniu pierogów. Ważną kwestią jest odpowiednie ułożenie ich na papierze do pieczenia.
W celu przygotowania bardziej wygodnego nadzienia można je opłukać na sitku, pod bieżącą wodą. Następnie warto odcedzić je, odsączyć za pomocą papierowego ręcznika i umieścić w miseczce lub słoiku. Ostatnim krokiem będzie dodanie mąki i cukru i wymieszanie całości.
Pękanie jagodzianek podczas pieczenia to dość powszechny problem. Przede wszystkim warto zwracać uwagę przy lepieniu, aby mąka nie dostała się w łączenia. Przed samym procesem pieczenia warto je posmarować żółtkiem, wymieszanym z mlekiem.
Aby wykonać ciasto drożdżowe na jagodzianki, warto zastosować podany w artykule przepis. Drożdże należy pokruszyć, włożyć do kubka, następnie dodać odpowiednią ilość mleka, cukru i mąki. Całość wymieszać i na chwilę odstawić w ciepłe miejsce.
Jagodzianki piecze się około 18 minut. Ta wartość może się różnić w zależności od dostępnych możliwości samego piekarnika.
Średnio przyjmuje się, że jedna jagodzianka posiada 379 kcal.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Babcie dają się nabrać “na wnuczka”, a wnuczek wcale nie mądrzejszy. Uwaga na maturalne scamy, oszuści coraz bardziej kreatywni
Bunt w literaturze. Do jakich lektur można było się odwołać? Temat maturalny wywołał burzę
Jakie były tematy na maturze z języka polskiego 2024? Są już pierwsze informacje od zdających. “Wyjątkowo łatwe”
Błąd kardynalny na maturze? Uważaj, te pomyłki mogą skutkować niezaliczeniem egzaminu
Kiedy są wyniki matur 2024? Uczniowie będą musieli uzbroić się w cierpliwość. Przyda im się jedna ważna informacja
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Dżem z winogron ciemnych nie jest często spotykany na sklepowych półkach. A szkoda, bo jego smak jest bardzo ciekawy i unikalny. Na szczęście mając odrobinę czasu i chęci, możemy taki...
Czytaj dalej →Ciasta fit i inne zdrowe słodycze
Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...
Czytaj dalej →3 przepisy na pyszne naleśniki
Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto....
Czytaj dalej →Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają
Obiad bez surówki? Nie na polskim stole. Jedną z popularniejszych surówek jest surówka z kiszonych ogórków. Moja babcia jednak zawsze dodaje do niej jeden składnik, który idealnie podkreśla jej smak....
Czytaj dalej →Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec...
Czytaj dalej →Przepis na muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →Kleik ryżowy na wodzie lub mleku – jak go przygotować?
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy...
Czytaj dalej →Błogosławieństwo rodziców
Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...
Czytaj dalej →Sukienka dla świadkowej
Wybór sukienki dla świadkowej jest sporym wyzwaniem. Zwraca ona na siebie uwagę prawie tak samo jak Panna Młoda. Sukienka musi być więc elegancka i nietuzinkowa. Sukienka dla świadkowej Zostałaś poproszona...
Czytaj dalej →Śledzik Niemowlaka
Śledzik Niemowlaka Nie pamiętasz o której godzinie zasnęło Twoje dziecko? Czy przed ostatnim karmieniem w butelce było 60 czy 40 ml pokarmu? Czy pieluszkę zmieniałaś godzinę czy trzy godziny temu?...
Czytaj dalej →