Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze uzyskasz zachwycający efekt – pączki będą miękkie, o idealnym kolorze i nieprzesiąknięte tłuszczem. Z naszym przepisem łatwo podbijesz podniebienia wszystkich domowników i zachwycisz przyjaciół. Przedstawiamy receptę na łatwe i szybkie pączki domowej roboty.
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki
Dlaczego polecamy przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Odpowiedź jest bardzo prosta – zbliża się tłusty czwartek, czyli dzień, w którym każdy domownik może nieco popuścić pasa i zjeść przynajmniej kilka pysznych pączków. Twoje pociechy z całą pewnością będą chciały pochwalić się talentem kulinarnym swojej mamy przed przyjaciółmi w szkole, sama też pewnie chętnie poczęstujesz znajomych z pracy. Z 1 kg mąki przygotujesz ponad 30 pączków! Możesz być więc pewna, że nie zabraknie ich dla nikogo. Składniki na szybkie pączki
Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników. Co będzie nam potrzebne aby przygotować pączki domowej roboty? Dokładną listę zamieszczamy poniżej:
- mąka pszenna – 1 kg,
- suche drożdże – 21 g,
- mleko – 0,5 litra,
- cukier – 100 g,
- cukier waniliowy – mała torebka,
- sól kuchenna – pół łyżeczki,
- jajka – 1 sztuka,
- żółtka – 6,
- masło – 100 g,
- spirytus – 40 ml.
Kolejne składniki, które będą nam potrzebne, to litr tłuszczu do smażenia (idealnie sprawdzi się olej rzepakowy, ale jeżeli hołdujesz tradycji, pączki powinnaś smażyć na smalcu), cukier puder do posypania gotowych pączków i ulubione nadzienie.
Ważne jest, aby przestrzegać proporcji składników. Nie należy pomijać też spirytusu, który sprawi, że w trakcie smażenia ciasto nie przesiąknie tłuszczem. W zastępstwie tego składnika można użyć octu. Łatwe pączki domowe krok po kroku
Dowiedz się: Pół kilo mąki – ile to szklanek?
Aby przygotować pączki domowej roboty, w pierwszej kolejności musimy przesiać mąkę pszenną do dużej miski. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Teraz nadszedł czas na kolejne składniki. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, żółtko, mleko i spirytus. Zaczynamy wyrabiać ciasto, do momentu, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Pod koniec tego procesu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
Teraz pozostaje nam uformować kulę. Gdy będzie gotowa, umieszczamy ją w misce delikatnie posypanej mąką. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu, na mniej więcej 60-90 minut. Tyle czasu potrzeba, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Gdy jego objętość podwoi się, będziemy mogły przystąpić do dalszej pracy.
Przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i chwilę je wyrabiamy. Odrywamy kawałki o odpowiedniej wielkości i formujemy z nich kulki. Zależnie od upodobań, na tym etapie można naszprycować ciasto nadzieniem, ale nie ma żadnych przeciwwskazań przed nadzianiem już usmażonych pączków. Uformowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie przystępujemy do smażenia w rozgrzanym tłuszczu. Idealna temperatura to 175 stopni Celsjusza. Po odsączeniu tłuszczu i przestygnięciu pączków, posypujemy je cukrem pudrem.
Sprawdź: Jak zrobić lukier maślany z cukrem pudrem?
Szybki i łatwy przepis na pączki z kilograma mąki
Jeżeli jesteś miłośniczką pączków, która najczęściej kupuje je w piekarniach i cukierniach, najwyższy czas zmienić ten nawyk, tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek – prawdziwe święto dla miłośników słodkich przysmaków. Przygotowanie wspaniałych, domowych pączków nie jest ani trudne, ani specjalnie czasochłonne. Kupowanie gotowych wypieków było nie do pomyślenia dla naszych babć, a skoro one radziły sobie wzorowo z tym zadaniem, dlaczego nam miałoby się to nie udać?
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Większość gospodyń obawia się, że finalny efekt ich pracy będzie daleki od zadowalającego i w rezultacie, cały wysiłek pójdzie na marne. Z drugiej strony mamy też do czynienia z problemem braku wolnego czasu, który jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. Wszystko to sprawia, że wolimy stanąć w kolejce i kupić gotowe pączki, mimo że ich smak ma niewiele wspólnego z walorami przysmaków przygotowanych we własnej kuchni. Nie musisz jednak być zdana na produkty oferowane przez twoją ulubioną cukiernię. Z naszym przepisem szybko przygotujesz domowe pączki. Zapewniamy, że ta receptura nigdy nie zawodzi.
Zobacz również:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Tort na roczek
Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...
Czytaj dalej →Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób...
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?
Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...
Czytaj dalej →Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością...
Czytaj dalej →Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie....
Czytaj dalej →Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Delikatne ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się na lato. Niemożliwe? Koniecznie musisz wykorzystać ten niezwykły przepis, który sprawi, że na nowo rozsmakujesz się w jabłeczniku. Jest prosty, tani i świetnie...
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Te domowe lody truskawkowe to fit hit! Zrobisz je z 3 składników. Smakują obłędnie
Najprostsze lody domowe są najsmaczniejsze. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, aby smak zachwycił zarówno starszych, jak i młodszych. Jak zrobić lody truskawkowe bez żółtka? Poznaj sprawdzone przepisy. Lato zbliża...
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w...
Czytaj dalej →Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Pierogi z mięsem, z owocami, z kapustą i grzybami, z serem… któż nie próbował ich choć kilka razy w życiu. Mogą zawierać tyle rodzajów farszu, że każdy smakosz znajdzie coś...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie – sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,...
Czytaj dalej →Tort Weselny
Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...
Czytaj dalej →Toasty weselne
Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...
Czytaj dalej →Co zamiast kwiatów na wesele?
Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...
Czytaj dalej →