Jak podgrzać kotlety schabowe, aby zachowały pyszny smak? Wypróbuj te sposoby

Jak podgrzać kotlety schabowe, żeby smakowały tak samo dobrze, jak tuż po zdjęciu z patelni? To łatwiejsze, niż myślisz, tym bardziej, że do wyboru masz kilka metod. Odświeżone schabowe nie muszą być suche i twarde. Przeciwnie, mogą zachwycać chrupkością i wyśmienitym smakiem. Jak powinno wyglądać odgrzewanie kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Świeże schabowe smakują wyśmienicie. Warto jednak wiedzieć, że także następnego dnia to popisowe danie polskich gospodyń może być równie apetyczne i smaczne. Jeżeli zastanawiasz się, jak odświeżyć kotlety schabowe, poniżej znajdziesz niezawodne porady.

Zobacz: Grzyby marynowane bez śluzu. Jak się go pozbyć? Te sposoby mogą pomóc

Jak podgrzać kotlety schabowe?

Kotlety schabowe na drugi dzień mogą smakować tak samo dobrze, jak tuż po zdjęciu z patelni. Trzeba tylko odświeżyć je we właściwy sposób. Popularne “schaboszczaki” można odgrzać na kilka sposobów:

  • na patelni,
  • w kuchence mikrofalowej,
  • w piekarniku.

Gwarantujemy, że każda z tych metod sprawdzi się tak samo dobrze.

Sprawdź: Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać

Jak podgrzać kotlety schabowe na patelni?

Żeby następnego dnia uzyskać idealne schabowe, trzeba pamiętać o ważnej zasadzie – odgrzewanie kotletów na patelni nie wymaga stosowania tłuszczu! Panierka zawiera w sobie wystarczająco dużo oleju lub smalcu. Kotlety ułóż na suchej, zimnej patelni i podgrzewaj przez kilka minut na obu stronach.

Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!

Mikrofala – jak podgrzać kotlety, żeby nie były suche?

W powszechnej opinii, kuchenka mikrofalowa nie jest najlepszym narzędziem do podgrzewania schabowych. Mięso odświeżone w ten sposób najczęściej jest suche i twarde. Na szczęście, można łatwo uniknąć takich niespodzianek. Jak podgrzać kotlety schabowe w kuchence mikrofalowej, żeby wyszły pyszne? Wystarczy skropić je odrobiną wody przed podgrzaniem. Alternatywnie, w kuchence mikrofalowej można umieścić szklankę wypełnioną wodą. 

Sprawdź: Co zamiast bułki do mielonych? Te zamienniki sprawdzą się idealnie

Jak podgrzać mięso w piekarniku?

Piekarnik jest świetnym narzędziem do podgrzewania. Mięso odświeżone z jego pomocą zachowuje swój smak i strukturę. Trzeba jednak pamiętać, że taki efekt wymaga przestrzegania kilku zasad. Jak podgrzać schabowe w piekarniku? To naprawdę łatwe.

Odgrzewanie kotletów w piekarniku zacznij od ich odpowiedniego przygotowania: ułóż je na blasze lub umieść w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową. W ilu stopniach podgrzać mięso w piekarniku? Rozgrzej urządzenie do 180 stopni Celsjusza. Optymalny czas podgrzewania to 20-30 minut.

Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia

Jak wykorzystać kotlety schabowe z poprzedniego dnia?

Jeżeli chcesz uniknąć kulinarnej monotonii, podaj wczorajsze schabowe w nieco innej formie. Kotlety możesz pokroić na kawałki i przygotować z nich pyszną tortillę z mięsem i warzywami. Rozdrobnione mięso możesz też wykorzystać do zrobienia smacznej i pożywnej zapiekanki z makaronem i serem. 

Inna opcja to kotlet po góralsku. Na schabowym umieść pieczarki i ser żółty, a całość zapiecz w piekarniku. Pamiętaj jednak, że wczorajsze schabowe dobrze smakują także w wersji na zimno, więc śmiało możesz przygotować z nich pyszne kanapki. Ułożone na świeżym pieczywie i z dodatkiem ulubionych warzyw są nie tylko pyszne, ale i pożywne.

Sprawdź: Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

Jak podgrzać usmażone dewolaje?

Wczorajsze kotlety z kurczaka nadają się do odgrzewania tak samo dobrze, jak schabowe. Najsmaczniejsze będą z piekarnika. Umieść dewolaje w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową. Podgrzewaj przez 20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz: Słoik się nie zassał. Co zrobić gdy słoiki się nie zawekowały? Wystarczy jeden, drobny błąd

Jak podgrzać dewolaje w mikrofali?

Jak podgrzać de volaille w kuchence mikrofalowej? Warto zastosować tę samą zasadę, która obowiązuje w przypadku schabowych: kotlety skraplamy odrobiną wody lub umieszczamy w mikrofali szklankę wypełnioną wodą.

Jak podgrzać kotlety mielone?

Mielone to kolejny klasyk polskiej kuchni, który spokojnie można odgrzać następnego dnia. Kotlety wystarczy przysmażyć na patelni po obu stronach, a na sam koniec – dodać odrobinę wody. Dzięki temu, będą chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku.

Jak podgrzać kotlety w piekarniku? Tak samo, jak schabowe. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i podgrzewaj przez 20-30 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sprawdź: Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!

Czytelnicy pytają o podgrzewanie kotletów schabowych

Jak odgrzać kotleta schabowego?

Schabowe można odgrzewać na patelni, w mikrofali lub w piekarniku.

Jak podgrzać dewolaje w piekarniku?

Najlepiej umieścić je w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową. Właściwa temperatura to 180 stopni Celsjusza, a czas – ok. 20 min.

Jak odgrzewać kotlety schabowe w piekarniku?

Schabowe należy podgrzewać w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 min. Żeby kotlety nie wyschły, umieść je w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim się jednak przystąpi do przygotowania tego wyśmienitego dania, koniecznie trzeba wiedzieć,...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Obyczaje ślubne

Obyczaje ślubne mimo, że nie zmieniają się zbyt często to jednak można w nich zaobserwować pewne trendy. Sprawdź co takiego się zmienia w najważniejszych elementach ślubu oraz wesela. Suknie ślubne...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general