jablko na 100 sposobow(dlugie) Kleeo

Skopiowalam dla was kawalek forum mniammniam :))
Wszystkie przepisy brzmia pysznie, osobiscie wyprobowalam to co najprostrze, czyli szarlotka sypana, polecam beztalenciom i nie tylko! 🙂

Temat: Jabłko na 100 sposobów.

[12.01] 19:58 emma

Jakiś czas temu w akcie niemal desperackim, spodziewając się znajomych a w lodówce nic nie mając prócz kilkunastu jabłek, na pomysł ich upieczenia wpadłam.
Jabłek rzecz jasna, nie znajomych.
Przekroiłam je na pół, wydrążyłam gniazda, połóweczki mieszanką cukrowo – cynamonowej poprószyłam, połówki ponownie złączyłam,
w folie aluminiową zawinęłam i do gorącego piekarnika włożyłam.

Pochwalić się muszę, że furorę te jabłka moje zrobiły.

Jednak w założeniu nie o tym miał być ten topic, to tylko taka dygresyjka wprowadzająca.
Zapytuję was, jak w prosty, nieskomplikowany i szybki sposób wykorzystać jeszcze jabłka w kuchni?

[14.01] 14:05 darek24
J je pucze i wycieram a pozniej zjadam ogl;adajac telewizje no i nalesniki z jablkami tez

[15.01] 00:43 emma

ufff… darku to tak też można?

no, Panie i Panowie jeszcze tylko 97 sposobów na jabłko
i obiecuje, że w nagrodę straszyć po nocach i po kuchniach nikogo nie będę.

[16.01] 09:57 ewa
placki z jabłkami?

naleśniki ze świeżo uprażonymi jabłkami plus śmietana i cukier i cynamon?

[16.01] 11:51 arszulka
Jesli nie masz piekarnika….to umyte jabłuszko wkładasz do garnuszka z niewielka iloscia wody(1cm)posypujeszz 1łyzeczka cukru przykrywasz pokryweczka i na malutkim płomyczku podgrzewasz 15 minutek.Skorka peka a jabłuszko uprazone polewasz miodzikiem i posypujesz cynamonem……..mmmm…co wieczor jadam takie zamiast kolacyjki

[19.01] 01:28 emma

arszulko, próbowałam twojego sposobu na jabłko dziś wieczór.
Powiem krótko: KAPITALNE!
i jakie proste,

nooo to ile jeszcze do setki nam brakuje???

[20.01] 16:05 gween
Też gotowane – obrane, pokrojone w cząstki z odrobiną wody, cynamonu, goździkiem i cukrem, lub miodem. Pogotować na małym ogniu, ok.15-20 min i gotowe – mus do ryżu, albo na kanapkę, albo jako nadzienie. Pychota

[20.01] 16:13 Gween
Sos jabłkowy:
1/8 l wody ,
torebka herbaty jabłkowej expr.
1/2 pęczka pietruszki,
kwaśne jabłko,
łyżka soku jabłkowego
2 łyżki octu jabłkowego,
łyżeczka musztardy oraz oleju archaidowego.

Wodę zagotować i zalać torebkę herbaty expresowej. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce. Jabłko wymieszać z herbatą, sokiem jabłkowym, octem, miodem, musztardą, solą, olejem i pietruszką.

[20.01] 16:21 gween
…… z czerwoną fasolą:
puszka czerwonej fasoli,
3 kwaśne jabłka,
2 cebule,
2 łyzki oleju,
majeranek
filiżanka wina jabłkowego,
sól,
pieprz kajeński
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć majeranek, jabłka i cebulę na małym ogniu. Odcedzić fasolę i dodać do jabłek. Dolać wino. Gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem.

[21.01] 07:16 mycha
racuchy z jabłkami: ja robię ciasto jak naleśnikowe dodając proszek do pieczenia dodaję jabłka pokrojone w małe kawałeczki i smażę na oleju średniej wielkości placuszki podaję posypane cukrem pudrem.
Szaszłyk z wątróbek drobiowych jest w dziale grill.
Szarlotka sypana
szklanka mąki szklanka kaszy manny szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek jabłka ścierasz na grubej tarce mąkę kaszę cukier proszek do pieczenia mieszasz na sucho następnie małą tortownice należy wysmarować margaryną i podzielić masę suchą na 3 części 1 część wysypać na dno tortownicy na to połowę jabłek następnie wysypać drugą część masy suchej i na to drugą połowę jabłek na wierzch wysypać 3 część masy suchej na wierzchu suto ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku w temp. 180 C przez 50 min albo do lekkiego zrumienienia. Życzę smacznego Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę.

[21.01] 09:24 emma
gween…..
jestem pod wrażeniem tego sosu, tzn. nie robiłam, broń Boże,
wrażanie na mnie zrobiły już same składniki.
To na prawdę w taki sposób można je mieszać i sos z tego wyjdzie?
No dobra a jak już wyjdzie, to co się nim polewa???

Ten drugi przepis, ten z czerwoną fasolką też ciekawie brzmi…
tak tylko zapytam,
wino jabłkowe, to przepraszam bardzo, to ten tzw. jabol ???????

mycha,
jesteś pewna, że do tej suchej masy ni grama niczego mokrego wlać nie trzeba?
I placek w ten sposób zrobić można???
Jeśli tak, to duża buźka za przepis.

[21.01] 09:32 mycha
Emma na 100% nic poz tym . Muszę Ci powiedzieć że mam jeszcze kawalontek w domu, a piekła go moja 9 letnia córka Ola ( ze wzgledu na prostotę wykonania ) Pozdrowienia

[21.01] 09:38 mycha
Acha jeszcze jeden przepis mi się przypomniał na surówkę do drugiego dania: Por białą część należy pokroić w pół-plasterki sparzyć na sicie schłodzić zimną wodą. Jedno jabłko zetrzeć na grubej tarce ,dodac do pora łyżeczkę lub więcej musztardy, kapkę oliwy, sól, cukier do smaku wymieszać i podawać. Pozdrowienia

[21.01] 12:30 gween
emma, sos można zrobic jak najbardziej (nie broń Boże) – jest jadalny. W składnikach zapomniałam dopisać 1 ŁYŻECZKĘ MIODU.
Jest to sos o zastosowaniu sałatkowym:
– do sałaty z serami,
– surówek (marchewka, kapusta itp.)
– sałatek na bazie drobiu i ryżu,
Natomiast, co do JABOLA – to nie, nie, tego trunku nie polecam, szczególnie do gotowania.
Do przepisu z fasolą można użyć CYDRU, lub – jeśli ktos posiada – domowego wina jabłkowego.
—————————————————————–
W temacie wina mam coś na deser:
Jabłka w czerwonym winie:
12 małych jabłek,
100 g cukru,
3/4 l Beaujolais (lub inne czerwone wytrawne wino o mocnej barwie)
20 ml Calvadosu,
1 łyżeczka cynamonu,
kilka goździków.
Jabłka obrać pozostawiając ogonki. Do szerokiego garnka wlać wino, wsypać cukier,cynamon, goździki i calvados i podgrzać, żeby cukier sie rozpuścił. Do powstałego syropu włożyć jabłka – tyle, aby zmieściły się płasko obok siebie i całość ugotować.
Wyjąć jabłka z syropu i ułożyć w szerokiej misce.
Jeżeli w pierwszej “zmianie” nie zmieściły się wszysykie jabłka, do syropu włozyć pozostałe i tez ugotować.
Syrop pozostały po gotowaniu podgrzać na mocnym ogniu, aż się zagęści.
Polać nim jabłka i całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
W czasie schładzania jabłka trzeba ze 2 razy obrócić w syropie.

[23.01] 21:23 ewa
a jabłecznik też się zalicza do sposobu!
?
może byc pyszny, jeśli nie pomylic przepisu z jabcokiem :->

[24.01] 13:57 armando
Daj przepis na jablecznik

I przepis

1 lyzke maki rozmieszac z woda jak na nalesniki, datac troche (szczypte) cukru i drozdzy a na koniec tyle platkow owsianych ile maki. zamieszac odczekc az urosnie i dodac pokrojomych dosc drobno jablek.

Piec na srednim gazie.

[24.01] 17:25 ewa
do armando –
oto proporcje na jabłecznik:
25 kg jabłek
10 litrów wody
5 kg miodu

a potem jeszcze:
10 litrów wody
5 kg miodu

jeśli w dalszym ciagu jesteś zainteresowany to będzie ciag dalszy
acha – czas przygotowania – 8 m-cy
akurat na chrzciny, od czasu gdy dowiedziałeś się, że będziesz ojcem :_>>

twój przepis jest bardzo mało konkretny
nie będę nawet próbowac
sprecyzuj!!!

[26.01] 10:34 emma

Gweennnnnnnnnnn……
Zawodowo zajmujesz się kuchnią???
Przeczytałam przepis na jabłka w winie,
nie powiem,
zachęcająco brzmi bardzo.
Mam ochotę wypróbować w najbliższym czasie.
Zanim jednak pokuszę się skusić znajomych na te jabłka,
sama poeksperymentuję na sobie,
znaczy chciałam napisać – podegustuje…

Armando,
z tej masy to jakieś placki na patelni się formuje???

ewa,
hehe, kusssssicielka….

[26.01] 10:39 emma

Zaraz, zaraz,
zobaczymy jam wynikowo stoimy….

Już przeliczam,
na tą chwile mamy sposób,
proszę Pań i proszę Panów…..

…. 14!

[27.01] 16:37 gween
emmo potraktowałam to jako komplement…
Kuchnię eksploruję Hobby-Stycznie.
Najchętniej pod kątem “coś z NICzego”

apple crisp:
– 4-5 jabłek,
– sok z 1/2 cytryny
– 100g masła,
– 175g mąki,
– 100g cukru brązowego,
– 1/2 łyżki cynamonu,
– 100 g tłustej śmietany
Wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na grube plastry i ułożyć “w łuskę”, w formie do pieczenia, skropić sokiem cytrynowym i posmarować śmietaną.
Całość posypać kruszonką.
Wstawic do zimnego piekarnika, nastawić na 200 st. i piec ok. 40 min.
W wersji dla łakomczuchów apple crisp na ciepło z lodami waniliowymi.

[27.01] 21:04 emma

fajnie,
co to jest kruszonka…..
i gdzie się to kupuje???

[28.01] 10:54 gween
kruszonka to jest ta wczesniej wymieszana mąka z cukrem, cynamonem i stopionym maslem.

[28.01] 21:32 emma
no, tak plamę dałam…

ale nawet z tą kruszonką,
jak tak patrzę,
to bajecznie proste, nawet dla mnie.

[06.02] 21:21 arszulka
A jabłuszka z brzuszka upieczonej kaczuszki??albo udka pieczone z miodem i jabłuszkami winnymi i rodzynkami??

[16.02] 22:41 arszulka
I co na tym wszystkiem koniec???a ja tak lubie jabłka ide zrobic sobie w garnuszku…

[03.03] 20:44 arszulka
To znowu ja!! i jablka tym razem w ciescie:

5 – 6 kwaskowatych jabłek
10 dag mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
1/2 szklanki jasnego piwa
szczypta soli
olejek rumowy
tłuszcz do smażenia
cukier kryształ
cynamon do posypania

Sposób wykonania :

Do miski wsypać mąkę.
Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki.
Ubić na gładką masę, stopniowo wlewając piwo.
Przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać.
Jabłka umyć, pokroić w krążki grubości 1cm.
Usunąć środki, skropić olejkem.
Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni.
Jabłka maczać w cieście, wkładać na patelnię.
Smażyć z obu stron na rumiono.
Wyjąć, osączyć.
Jabłka podawać posypane cynamonem i cukrem oraz ewentualnie z lodami i dżemem brzoskwiniowym

[08.03] 23:18 ALA
Kupic mrozone ciasto francuskie Przekroic na pol Upiec
Wczesniej orzygotowac marmoladke jablkowa
Polozyc na upieczony placek
Przykryc drugim Posypac cukrem pudrem i smacznego
To taka wersja jablkowej napoleonki
Pozdrowionka ALA

[02.04] 16:23 arszulka
ziemniaki z jabłkami

0,5 kg ziemniaków
0,5 kg jabłek
4 dag masła
12,5 dag cukru
sól

Sposób wykonania :

Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plasterki.
Układać je w rondlu, przekładając warstwą obranych, pokrajanych w talarki jabłek.
Każdą warstwę ziemniaków lekko posolić, a warstwę jabłek posypać cukrem i pokropić masłem.
Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Zapiec w piecyku około 30 minut.

Książka kucharska
Do Smoki i wszystkich-przecztajcie.
Smoki, wlasnie przekopiowalam wszystkie przepisy (mam nadzieje ze nic nie opuscilam) obok napisalam nazwe kazdej, zeby bylo wiadomo czyj przepis.Mozesz usunac ten post "ksiazka kucharska" tak bedzie bardziej przejzyscie. Mam nadzieje
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Jak sterylizować butelki po mleku?
Dopiero kilka dni temu zaczęłam dokarmiac malą NAN-em. Czytałam, że butelki i smoczki należy po każdym użyciu umyć i wysterylizować lub wygotować 5 minut. Kiedyś wystarczyło, że myłam butelki i
Czytaj dalej