Kotlety cielęce z grzybami

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #33000

    shale

    Witam, zapraszam do wypróbowania potrawki z cielęcinką i grzybkami. Zwykle robimy to w sezonie grzybowym, gdy są różne pyszne, świerze grzybki, ale dobre jest też z pieczarkami hipermarketowskimi 😉
    Oto przepis:
    Składniki:
    1 kg cielęciny, pół szklanki oleju, 1-2 marchewki, 25 dag świeżych grzybów, przecier pomidorowy, łyżka mąki, pieprz, pęczek koperku, 1-2 kwaszone ogórki, 15 dag szynki, sól.
    Kotlety obsmażyć na tłuszczu i wyjąć na talerz. W tym samym tłuszczu udusić kolejno pokrajane marchewki i pocięte w paski grzyby, przecier pomidorowy rozcieńczony wodą i mąką. Całość rozprowadzić bulionem lub gorącą wodą, dodać ziarnka pieprzu, drobno posiekany koperek i na wpół usmażone kotlety. Potrawę gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie dołożyć drobniutko posiekane kwaszone ogórki oraz wąskie paski szynki, posolić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut. Podawać z puree z ziemniaków, z groszkiem lub marchewką z masłem.

    Ewa i ząbkująca Julcia (15.07.2002)

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close